18 / 20
    Sladký loupák (Makovka) podle Romana Vaňka

    můžu recept prosím?

    22. kvě 2013
    miretka
    autor

    450ml mléka, 1kg hladké mouky, 120g cukr krupice, 100g sádla, 12g soli, 60g droždí, vejce. Na dokončení 2 rozšlehané vejce + mák,
    Do mísy nalijeme vlažné mléko a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robotu a necháme míchat 10min.. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na slabě pomoučený vál, rozdělíme ho na 4 díly a vypracujeme bochánky. Velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby neoschly a necháme 45min. zrát.
    Vyzrálé bochánky postupně vyválíme na slabě pomoučeném válu do kruhu a síle 4mm a každý rozřežeme na 6 stejných trojúhelníků. Ty potom smotáme směrem od základny ke špičce. Špičku rohlíku zatlačíme, aby se nám neodchlipovala nebo se rohlík nerozmotal. Spojem dolů je položíme na plech a vytvarujeme do uzavřené podkovy. Konce zamáčkneme k plechu a necháme 45min. kynout. Pak je potřeme rozšlehanými vejci a sypeme nemletým mákem. Pečeme v troubě rozehřáté na 160st. 15min, dokud nebudou hnědé.

    22. kvě 2013