Již dříve jsme museli z jídelníčku vyřadit margaríny a nahradit je máslem,
protože můj muž z nich měl zažívací problémy. Přešli jsme na kvalitní máslo, které milujeme.
Když jsem ale v září kompletně změnila svou stravu a začala navštěvovat obchod se zdravou výživou, všimla jsem si Ghí, tzv. přepuštěného másla. Jelikož mě docela odradila cena, našla jsem si na internetu nejdříve více informací a tak k nákupu došlo
až po novém roce. Nadšená jsme celá rodina a tak sepisuji svou další recenzi.
Název Ghí je známý v dnešní době, ale dříve se přepuštěné máslo vyrábělo po domácku a používaly ho naše babičky. Výroba přepuštěného másla je samozřejmě časové náročná, ale kdo není líný, určitě ho zvládne doma sám. Já sama používám zatím kupované. Cena Ghí je vyšší, vyplatí se kupovat větší balení. Za 720ml jsem platila 290kč, kdežto sklenička s 200ml stála skoro 150kč.
Při přepouštění 500g másla (2 kostky) by měl celý proces zabrat cca 40 minut.
Musíte používat hrnec s tlustým dnem a nikdy nepřiklápět pokličkou. Máslo nakrájíme na menší kostky a rozehřejeme na středním plameni cca 10 minut. Poté ztlumíme
na nejmíň a necháme probublávat při max. 80 stupních. Když přiložíte ucho nad hrnec, uslyšíte krom bublání i takové nepatrné popraskávání. Začne se srážet bílkovina
v podobě pěny na hladině, tu tedy sbíráme a dáváme vedle, občas zamícháme, kontrolujeme stav a hlavně čím dál hezčí žlutou barvu. Když popraskávání ustává,
pěna už se netvoří ani po zamíchání, vidíte až na dno, kde se usazuje bílé cosi
(syrovátka, myslím), bublinky varu jsou mnohem menší než na začátku, máslo voní po oříškách…máte hotovo!
Uložte do čisté sklenice. Přelijte přes sítko se třemi vrstvami gázy nebo kuchyňskou papírovou utěrkou či přes filtr na překapávanou kávu. Jak už jsem psala výš, skladujte buď v ledničce a nebo při pokojové teplotě.
Mají ho ve všech zdravých obchůdcích, či na internetu. Může být i s příchutí chilli, levandule i bio ghí.. Já zkusila od výrobce České Ghíčko.
Ghí krásně voní, tedy alespoň mě, rozvoní tak jakýkoliv pokrm. Používám ho
v kuchyni do všeho, kam klasicky přidávám máslo. Smažím na něm cibulku,
přidávám do bulguru, bramborové či krupicové kaše, polévek, smažím na něm první palačinky, peču s ním ryby a poslední tuňák, kdy jsem na něj Ghí dala až těsně
před servírováním, byl naprosto božský 🙂 Peču s ním dezerty, bábovky a dá se mazat i na chleba.
Líbí se mi jeho využití, jeho složení a také to, jak je zdraví prospěšné a teď už vím,
že ho nikdy nepřestanu používat.
Doma je chválené a spokojenost všech je pro mě nejdůležitější.
V.
Super 👍
@kate02 ja ho videla v globusu 🙂
Pokaždé, když objednávám od bedýnkářů zeleninu, mám Ghíčko v košíku a nakonec ho kvůli ceně vyhodím...no, možná už je načase ho tam nechat 😉 díky za recenzi
My si děláme své,doporučuji,zvládne to každý😉
Pěkně napsáno... 👍
V indii - "jejich" zázračná Ajurvédská medicína považuje GHI doslova na lék...!!
Ani na jedno nedám dopustit 😉
Já si ho tedy naopak dělám jedině doma.
Třeba ze 6 nebo i 10 másel..., na menší kostky nekrájím. Mám zkušenost ,aby ze začátku vyšší plamen(tedy ne zas na plno), do doby než se začne tvořit pěna. Ztlumím a čas od času pěnu seberu.... do doby než je čirý jako olej, jen s drobnýma jakoby sraženinkami, ale to se přecedí.... 😉
Ono toho zas toliko neubyde při te domácí výrobě. ... Na kolik vyjde to kupované?
Holky asi tak třetina ubude, ale jen odhad... neřeším to 😉
Uzuz tu cenu čtu. 😊 určitě domácí vyjde levněji 😊 navíc, ten pocit ze jsem si takovou úžasnost vyrobila sama ... Není to vůbec těžké, není důvod to odkládát 😊
@feferka
@jajinalili
To určitě, když si vezmu 4x máslo á 40kč, tzn. 160kč a když trochu ubyde, mohla bych se dostat na těch mých 700ml, za které jsem platila skoro 300kč 😀 Takže až dodělám sklenici, pustím se do domácího 👍👏
Někdo si sedne se lžičkou a do ruky vezme nutelu ale já si sednu se lžičkou a do ruky vezmu ghí 😀 Už jsem dlouho nedělala ale fakt jsem na něj normálně chodila, je to delikateska 😍 a domácí mi chutná mnohem víc jak kupovaný.
@karol89 U nás taky tak, mě to i dcera jí se lžičkou v ruce ❤
Já si ghi vyrábím už delší čas. Nijak mi nepřijdou pokrmy s ním chutnější, ale to neřeším, používám ho protože je zdravější. Výroba mi nepřijde ani tak dlouhá, dělám na wok pánvi. Přijde mi, že toho ubyde docela dost, že 3 másel mám opravdu max. půl kg ghi, možná méně, určitě si to někdy zvážím. Před scezenim do sklenice doporučuji nechat trochu vychladnout, je opravdu hodně horké. Zničila jsem si takto plastový cedník. Uchovávám ve spíži a tu pěnu sbírám do krabičky a posílám slepičkam
Zrovna mi došlo ghi a měla jsem čas, tak jsem udělala nové, pro vás zaznamenáno přehledně:
650g másla (2X Tatra farmářské á 200g, 1x Madeta Jihočeské)
15 minut na wok pánvi
430g ghi
130g sebrané pěny
Náklady cca 96 Kč (másla kupuji v akci)
@katerina108 já myslela že se to dělá aspoň hodinu. Jakto že 15 minut? To je na té pánvi tak rychlé? A je lepší dělat na hluboké pánvi nebo v hrnci s dvojitým dnem?
@mummy88 dělám na wok pánvi, je silnostěnná. Prostě po cca 15 minutách už je to čiré a nepraská to, tak to stahuji. Asi je rozdíl když koupíte méně kvalitní máslo, pak to možná trvá déle, ale samotné mi to je divné, že se můj čas tolik liší od oficiálního
Já ho dělám pomalu půl hodiny.
Nechápu, jak může napomáhat hubnutí, když je to samý tuk "Ghí také podporuje hubnutí. Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč" jinak mám ghi ráda, ale tohle je hloupost.
Jak byly ty babičky moudré.....U nás jsme nikdy ani jinak máslo nepoužívali ..
Je tedy pravda, že nepoužívaly slovo ghí, ale jen prostě po česku přepuštěné máslo 👧
A to opravdu nema v sobe mlecnou bilkovinu a laktozu? To se z toho vypari? Nejak mi to nejde na rozum 😊 rada bych vedela jak to je
Začni psát komentář...
Super článek, Verčo. Také jsem o něm slyšela hodně chvály, ale vždycky mě odradila cena. Kde se dá u nás sehnat? 🙂