mimiveru
26. led 2017
5861 

Voňavé Ghí, aneb jak jsme začali používat přepuštěné máslo

     Již dříve jsme museli z jídelníčku vyřadit margaríny a nahradit je máslem,

protože můj muž z nich měl zažívací problémy. Přešli jsme na kvalitní máslo, které milujeme.

     Když jsem ale v září kompletně změnila svou stravu a začala navštěvovat obchod se zdravou výživou, všimla jsem si Ghí, tzv. přepuštěného másla. Jelikož mě docela odradila cena, našla jsem si na internetu nejdříve více informací a tak k nákupu došlo

až po novém roce. Nadšená jsme celá rodina a tak sepisuji svou další recenzi.

Co je Ghí?

  • Ghí je přepuštěný tuk bez vody a mléčné bílkoviny. Je vhodný i pro osoby s intolerancí laktózy a kaseinu. Může se uchovávat v chladu, ale i při pokojové teplotě, protože nežlukne jako klasické máslo a vydrží otevřené i několik měsíců.
  • Má vysoký kouřový bod, takže se nepřepaluje ani při teplotách kolem 250 st. celsia a nevznikají tak škodlivé nestravitelné toxiny.
  • Ghí je bohaté na vitamíny A, D, E a K. Lidé trpící záněty zažívacího traktu (včetně alergií na lepek), mohou trpět jejich neodstatkem a ghí zajistí jejich zvýšený příjem.
  • Ghí obsahuje kyselinu máselnou. Ta chrání střeva, kde působí protizánětlivě a pomáhá udržovat hladinu inzulinu.
  • Ghí také podporuje hubnutí. Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.
  • Zlepšuje také trávení, podporuje tvorbu žaludečních kyselin a podporuje dobré zažívání i chuť k jídlu.
  • Ghí udržuje zásadité prostředí, tím zabraňuje vzniku zánětu a usnadňuje hojení. Lze jej používat i zevně, hojí podrážděnou kůži.
  • Působí jako nervové a mozkové tonikum, Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny chrání mozek a nervové buňky.

     Název Ghí je známý v dnešní době, ale dříve se přepuštěné máslo vyrábělo po domácku a používaly ho naše babičky. Výroba přepuštěného másla je samozřejmě časové náročná, ale kdo není líný, určitě ho zvládne doma sám. Já sama používám zatím kupované. Cena Ghí je vyšší, vyplatí se kupovat větší balení. Za 720ml jsem platila 290kč, kdežto sklenička s 200ml stála skoro 150kč.

A jak zkusit připravit Ghí doma? Nemám vyzkoušeno, ale chystám se na to!

Při přepouštění 500g másla (2 kostky) by měl celý proces zabrat cca 40 minut.

Musíte používat hrnec s tlustým dnem a nikdy nepřiklápět pokličkou. Máslo nakrájíme na menší kostky a rozehřejeme na středním plameni cca 10 minut. Poté ztlumíme

na nejmíň a necháme probublávat při max. 80 stupních. Když přiložíte ucho nad hrnec, uslyšíte krom bublání i takové nepatrné popraskávání. Začne se srážet bílkovina

v podobě pěny na hladině, tu tedy sbíráme a dáváme vedle, občas zamícháme, kontrolujeme stav a hlavně čím dál hezčí žlutou barvu. Když popraskávání ustává,

pěna už se netvoří ani po zamíchání, vidíte až na dno, kde se usazuje bílé cosi

(syrovátka, myslím), bublinky varu jsou mnohem menší než na začátku, máslo voní po oříškách…máte hotovo!

Uložte do čisté sklenice. Přelijte přes sítko se třemi vrstvami gázy nebo kuchyňskou papírovou utěrkou či přes filtr na překapávanou kávu. Jak už jsem psala výš, skladujte buď v ledničce a nebo při pokojové teplotě.

Kde Ghí koupit?

Mají ho ve všech zdravých obchůdcích, či na internetu. Může být i s příchutí chilli, levandule i bio ghí.. Já zkusila od výrobce České Ghíčko.

A na závěr?

     Ghí krásně voní, tedy alespoň mě, rozvoní tak jakýkoliv pokrm. Používám ho

v kuchyni do všeho, kam klasicky přidávám máslo. Smažím na něm cibulku,

přidávám do bulguru, bramborové či krupicové kaše, polévek, smažím na něm první palačinky, peču s ním ryby a poslední tuňák, kdy jsem na něj Ghí dala až těsně

před servírováním, byl naprosto božský 🙂 Peču s ním dezerty, bábovky a dá se mazat i na chleba.

Líbí se mi jeho využití, jeho složení a také to, jak je zdraví prospěšné a teď už vím,

že ho nikdy nepřestanu používat.

Doma je chválené a spokojenost všech je pro mě nejdůležitější.

V.

#mk_blog_academy

#blogujeme

#recepty

#hubnuti 

#zdravi 

Super článek, Verčo. Také jsem o něm slyšela hodně chvály, ale vždycky mě odradila cena. Kde se dá u nás sehnat? 🙂

26. led 2017

Super 👍

26. led 2017

@kate02 ja ho videla v globusu 🙂

26. led 2017

Pokaždé, když objednávám od bedýnkářů zeleninu, mám Ghíčko v košíku a nakonec ho kvůli ceně vyhodím...no, možná už je načase ho tam nechat 😉 díky za recenzi

26. led 2017

@kate02 Koupila jsem ho Kačko v Oáze v tom zdravém obchůdku, určitě víš kde. Vyjde tam levněji než na stránkách toho Českého Ghíčka, mají tam i ty menší varianty. Určitě doporučuji k vyzkoušení 🙂

26. led 2017

@marketkab Markét, ty, že jsi ho ještě nevyzkoušela? 🙂 Tak to určitě musíš, já teď ujíždím na bulguru se zeleninou a tuňákem, trochu omaštené ghíčkem, prostě lahoda 😀

26. led 2017

My si děláme své,doporučuji,zvládne to každý😉

26. led 2017

@evrin Můžu se zeptat na množství másla a kolik z toho pak reálně zbyde?? 🙂

26. led 2017

Pěkně napsáno... 👍

V indii - "jejich" zázračná Ajurvédská medicína považuje GHI doslova na lék...!!

Ani na jedno nedám dopustit 😉
Já si ho tedy naopak dělám jedině doma.
Třeba ze 6 nebo i 10 másel..., na menší kostky nekrájím. Mám zkušenost ,aby ze začátku vyšší plamen(tedy ne zas na plno), do doby než se začne tvořit pěna. Ztlumím a čas od času pěnu seberu.... do doby než je čirý jako olej, jen s drobnýma jakoby sraženinkami, ale to se přecedí.... 😉

26. led 2017

Ono toho zas toliko neubyde při te domácí výrobě. ... Na kolik vyjde to kupované?

26. led 2017

Holky asi tak třetina ubude, ale jen odhad... neřeším to 😉

26. led 2017

Uzuz tu cenu čtu. 😊 určitě domácí vyjde levněji 😊 navíc, ten pocit ze jsem si takovou úžasnost vyrobila sama ... Není to vůbec těžké, není důvod to odkládát 😊

26. led 2017

@feferka
@jajinalili
To určitě, když si vezmu 4x máslo á 40kč, tzn. 160kč a když trochu ubyde, mohla bych se dostat na těch mých 700ml, za které jsem platila skoro 300kč 😀 Takže až dodělám sklenici, pustím se do domácího 👍👏

26. led 2017

Někdo si sedne se lžičkou a do ruky vezme nutelu ale já si sednu se lžičkou a do ruky vezmu ghí 😀 Už jsem dlouho nedělala ale fakt jsem na něj normálně chodila, je to delikateska 😍 a domácí mi chutná mnohem víc jak kupovaný.

26. led 2017

@karol89 U nás taky tak, mě to i dcera jí se lžičkou v ruce ❤

26. led 2017

Já si ghi vyrábím už delší čas. Nijak mi nepřijdou pokrmy s ním chutnější, ale to neřeším, používám ho protože je zdravější. Výroba mi nepřijde ani tak dlouhá, dělám na wok pánvi. Přijde mi, že toho ubyde docela dost, že 3 másel mám opravdu max. půl kg ghi, možná méně, určitě si to někdy zvážím. Před scezenim do sklenice doporučuji nechat trochu vychladnout, je opravdu hodně horké. Zničila jsem si takto plastový cedník. Uchovávám ve spíži a tu pěnu sbírám do krabičky a posílám slepičkam

27. led 2017

Zrovna mi došlo ghi a měla jsem čas, tak jsem udělala nové, pro vás zaznamenáno přehledně:
650g másla (2X Tatra farmářské á 200g, 1x Madeta Jihočeské)
15 minut na wok pánvi
430g ghi
130g sebrané pěny
Náklady cca 96 Kč (másla kupuji v akci)

27. led 2017

@katerina108 já myslela že se to dělá aspoň hodinu. Jakto že 15 minut? To je na té pánvi tak rychlé? A je lepší dělat na hluboké pánvi nebo v hrnci s dvojitým dnem?

7. únor 2017

@mummy88 dělám na wok pánvi, je silnostěnná. Prostě po cca 15 minutách už je to čiré a nepraská to, tak to stahuji. Asi je rozdíl když koupíte méně kvalitní máslo, pak to možná trvá déle, ale samotné mi to je divné, že se můj čas tolik liší od oficiálního

7. únor 2017

Já ho dělám pomalu půl hodiny.

10. únor 2017

Nechápu, jak může napomáhat hubnutí, když je to samý tuk "Ghí také podporuje hubnutí. Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč" jinak mám ghi ráda, ale tohle je hloupost.

15. únor 2017

Jak byly ty babičky moudré.....U nás jsme nikdy ani jinak máslo nepoužívali ..
Je tedy pravda, že nepoužívaly slovo ghí, ale jen prostě po česku přepuštěné máslo 👧

9. bře 2017

A to opravdu nema v sobe mlecnou bilkovinu a laktozu? To se z toho vypari? Nejak mi to nejde na rozum 😊 rada bych vedela jak to je

14. dub 2017

@ivanyg Nemá 🙂 při varu se bílkovina srazí a sesbírá 🙂

14. dub 2017

@mimiveru takze to co se usadi na vrchu odebrat a je to? 😊 dekuji

14. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli