mikina_ii
30. pro 2020
1086 

Nový rok - lepší já

Za pár dní tu máme Nový rok a s ním také nový začátek. Potřeba něco nového začít, s něčím přestat, v něčem se zlepšit - zkrátka a dobře, dát si předsevzetí. 

Trochu jsem pátrala po tom, kde se vlastně tradice říct si na Nový rok předsevzetí vzala. Podle profesora Richarda Alstona se traduje do Římské říše. Její nejvyšší představitelé 1. ledna uzavírali starý rok a nově přísahali věrnost republice a císaři. Nutno dodat, že přísahy Římanů provázely oběti bohům a jejich nedodržení velmi přísné tresty. O to závaznější byly.

Naše předsevzetí, ruku na srdce, takovou váhu často nemají. Rozhodně nás nikdo neuvězní, když nepřestaneme kouřit a nejspíš ani neskončíme v cele smrti, když nezhubneme těch slíbených 15 kilo do 4. ledna🙂. A to je možná ten problém. Tedy jeden z mnoha.

Musím vs. chci

Předsevzetí je náprava sama sebe, kterou často nechceme my, ale spíš ji očekává naše okolí. Tady přichází první problém s předsevzetím - začíná slovem MUSÍM. Vůle plnit dobrovolně (a možná si to ještě navíc užívat) něco, co musím, je velmi malá. Zkuste si říct, co všechno v životě musíte dělat a pak si zhodnoťte, co z toho děláte opravdu rádi. A jenom tímto slovem už předsevzetí řadíte k něčemu, co pro vás nebude příjemné. Radši si proto dávejte předsevzetí, která začínají slovem CHCI.

Přestanu s ....

Ještě chvilku zůstanu u formulování. Je dokázané, že náš mozek jen těžko s něčím přestává. Na této myšlence je postaven například koučink - pozitivní definice cíle patří k jeho základním stavebním kamenům. Svou šanci na dodržení předsevzetí zvyšte tak, že vyměníte negativní formulaci za pozitivní. 

Velký cíl - žádný cíl

Za rok zhubnu 20 kilo, budu každý den hodinu cvičit, každý týden přečtu jednu knížku. Pro někoho splnitelné, pro někoho nepředstavitelné.

  • kouskujte - 20 kilo může být dost, 1,5 kila měsíčně už zní lépe
  • podívejte se na to reálně - Jak vypadá váš běžný den? Opravdu se tam váš nový program vejde? A pokud ne, co můžete upozadit?
  • neberte si toho moc - čím víc předsevzetí máte, tím větší je šance, že to nedopadne

Vizualizujte

Zapište nebo zakreslete svůj cíl někam, kde ho můžete sledovat. Klidně si založte speciální deník, kam zaznamenávejte úspěchy (i neúspěchy) při plnění předsevzetí. Bude vám skvěle sloužit i k retrospektivě - jednou týdně jím můžete zalistovat a podívat se, co se povedlo (a nad tím se radovat) a co méně. V jakých situacích jste předsevzetí porušili a z těch se poučit. 

Celý článek najdete na NOVÝ ROK - LEPŠÍ JÁ (hola-sova.com)

Začni psát komentář...

Odešli