mikina_ii
7. led 2021
695 

Máte doma budoucího prvňáčka? Tak to vás to jistě brzy čeká... Vybíráme aktovku!

Protože má Kýša v lednu narozeniny a v září nastupuje do první třídy, je jeho dárek tak nějak jasný - dostane svou první aktovku do školy. Ale vybrat ji - přiznávám, to je oříšek!

Zdroj fotografií: zuriel.cz

Zdravá záda na prvním místě

Přiznávám, že se nikdy neubráním úsměvu, když vidím malinkého prvňáčka, jak si na zádech nese tašku o velikosti krosny. Obecné doporučení zní - výška maximálně od kosti křížové po ramena. 

Kromě velikosti je dobré pohlídat si také váhu. Učení, penál, svačina, pytlík na cvičební pomůcky - to všechno něco váží a když si připočítáte váhu samotné tašky, může se váha na zádíčkách pohybovat až ke 3 kilogramům. A to už je na prvňáčka celkem dost. Čím lehčí, tím lepší. 

Zadní strana aktovky by měla být ergonomicky upravena tak, aby neškodila zdravému vývoji zad. U prvňáčků je doporučeno, aby měla aktovka pevná a polstrovaná záda. Aktovky pro zdravá záda vyrábí například česká firma Stil. 

Ale to není všechno - důležité jsou také popruhy. Ty musí být dostatečně široké, ale ne zase moc, aby jim aktovka z ramenou nesjížděla. Polstrování je samozřejmostí! A to i v případě horního ucha, které je nezbytné pro krátké přenášení. 

Praktičnost

Nedělám si iluze o tom, že Kýša ji bude opatrovat jako oko v hlavě a bude si dávat pozor, kam ji pokládá. Vím, že nebude. Musí být snadno omyvatelná a ideálně ve spodní části voděodolná a pevná, aby se nekácela. Rozhodně nechci, aby mu při hledání věcí uvnitř vypadávalo vše okolo. 

Pro prvňáčka mi přijde také praktické a jednodušší mít místo zipu jednu sponu na otvírání a zavírání batohu.  

Na další kritéria našeho výběru, včetně tipů na weby, které se zabývají správným výběrem aktovky najdete TADY

No, tak doufejme, že tu aktovku budou příští rok ty děti potřebovat :o))

7. led 2021

Tak prvňáci a druháci zatím stále chodí a ty už snad zavírat nebudou, doufám.

7. led 2021

Velmi důležité je, jak taška dítěti sedí - mám 3 děti a když jsem zkoušela dcerce aktovku, kterou nosili/nosí kluci, vůbec jí neseděla, přestože je na tom dcerka výškově podobně jako synové.
Jinak z mé zkušenosti je praktičtější aktovka (batoh), která má více kapes na zip. Dítě snadno ví, ve které kapse má pouzdro, ve které roušky atd. a nemá všechno nacpané v jedné velké komoře.

@hafika Taky doufám, mám dva prvňáky.

7. led 2021

@herminka Taky dvojčata? U nás 2 prvňačky a čtvrťák ve spojené třídě s druháky, takže naštěstí chodí všichni. Jinak souhlasím, že víc kapes je fajn, ale někteří lidé si naopak pochvalují jedinou kapsu, že to tam líp dítě najde.

7. led 2021

@hafika Jojo, dvojčata prvňáčci a čtvrťák 🙂 Ten se tedy bohužel učí doma.

7. led 2021

@zazana81 moje řeč!🙌🏻

7. led 2021

@herminka takze lepsi vyzkouset v obchode, nez objednat... a ja myslela, ze to zvladnu pres internet🧐

7. led 2021

@mikina_ii My jsme si dělali s mužem legraci, že ty první dva týdny v září zvládne kluk klidně s igelitkou...

7. led 2021

@zazana81 no to je vyborny😂😂😂😂

7. led 2021

@mikina_ii Určitě. Já jsem vyzkoušela a pak objednala levnější 😀

7. led 2021

Asi bych počkala a vyzkoušela. S dcerou jsem šla pro predvybranou aktovku od Hama a odchazely jsme s batohem od Topgal.

19. led 2021

Taky nás to čeká,děkuji za článek. V jakém obchodě se tašky kupují? Já nemám naprosto sajna, kde se to dá fyzicky koupit.

19. led 2021

Často mívají celkem dobry vyber papírnictví, Agatin svet nebo v Praze jsou i speciální prodejny. Někdy jsem viděla i v prodejně obuvy.

19. led 2021

@hanve já koukala hlavně na internet, mám totiž obavu, že speciálky jsou teď dokonce zavřené. Prakticky jsem zadala "aktovka pro prvňáčka" do googlu a pak koukala, koukala, četla a četla🙂

20. led 2021

@ada22 Díky za tipy! Agátin svět na mě vyskočil několikrát na webu.

20. led 2021

Začni psát komentář...

Odešli