mikina_ii
4. čer 2021
232 

Malí milovníci dinosaurů

Máte doma jednoho? My ano... Trvá to už asi 4 roky a má to různou intenzitu. Teď mluvím o vztahu našeho syna k dinosaurům. Aktuálně jsme v takovém méně intenzivním období. A tak jsem se rozhodla mrknout na malé milovníky dinosaurů trochu "vědecky".  

Vědci z univerzit v Indianě a Wisconsinu se několik let zabývali tím, jaký vliv má nejen na dětství, ale také na dospělost to, když má dítě až "obsesivní" zájem o jedno téma, konkrétně v období od 4 do 6 let. Nás konkrétně zajímají dinosauři, ale témat existuje samozřejmě víc (jedním z nich může být také fascinace vesmírem). 

Děti jsou skvělé v koncepci

Výzkum ukázal, že děti s trvalým zájmem o téma dinosaurů jsou skvělé v koncepčním myšlení. Tedy v propojování tématů na různých úrovních. U nás to začalo návštěvou dinoparku po druhém roce a seriálem o dinosaurech. A pak už svůj zájem jen prohlubovatl - skrze knížky a jejich prohlížení, malování a samozřejmě pojmenovávání různých druhů. Jedna z nejoblíbenějších činností byla stavba dinoparku z Dupla a hraní si s dinosaury. Později se přidalo čtení názvů, jejich psaní a malování na opravdu dobré úrovni. Ano, skutečně v dinosaurech jedeme už čtyři roky.

"Tati, ta paní nemá pravdu, to není Brontosaurus. Podívej se na tu hlavu, to je jasný Diplodocus. Nehledě na to, že název Brontosaurus už se nepoužívá."

Toto koncepční přemýšlení trénuje děti do budoucna. Dokáží se lépe soustředit, propojovat různé úrovně tématu i témata napříč. Zároveň se u nich rozvíjí řečové schopnosti - vyprávění příběhů, hraní si s dinosaury, to vše jim velmi pomáhá. Nehledě na názvy, které jsou schopné naprosto bez chybičky vyslovit. 

Jak děti podpořit

Jako rodiče můžeme zájem dětí podporovat. Jedna z věcí, které výzkumy ukázaly je také ta, že pokud děti dostávají další nové informace (často právě ze strany rodičů), může být jejich zájem trvalejší a "přežít" i krizová období. 

My jsme Kýšův zájem podporovali vždycky rádi. Dinosauři jsou pěkné a zajímavé téma, takže proč ne, i když to někdy bylo trochu moc🙂. Myslím, že v jednom období si reálně myslel, že je skutečný dinosaurus🙂. Máme doma spoustu knížek o dinosaurech (výběr z naší knihovny najdete TADY), ze kterých si po večerech čteme a protože ráda maluju, často si spolu dinosaury kreslíme. No a samozřejmě sledujeme dokumenty a o tématu aktivně mluvíme a podporujeme ho. 

A co s tím, když zájem opadá si můžete přečíst na Malí milovníci dinosaurů (hola-sova.com) .

Pokud rádi čtete náš blog, můžete nás podpořit v soutěši MAMABLOGROKU. Formulář na hlasování najdete na www.mamablogroku.cz úplně dole na stránce. Jsme  v kategorii LIFESTYLE jako holá_sova 🙂. Děkujeme!

Taky máme doma malého milovníka dinosaurů. Taky už asi 4 roky, možná i víc.
Zájem syna také podporujeme ať knihami, sledováním dokumentů i jiných filmů o dinosaurech a dalšími jako trička, plyšáci, hračky... projeli jsme všechny dinoparky v ČR a teď touží po dinoparcích na Slovensku.
Syn už ví, že když nebude fotbalista (hraje fotbal) tak bude paleontolog. Ke dni dětí si vybral kostru dinosaura v sádře a už 3 dny poctivě kutá.

4. čer 2021

@jija No to je úžasné! Velmi pěkný Dinopark mají v Bratislavě🙂. Každopádně náš největší sen je jednoznačně toto:

https://www.youtube.com/watch?v=A8CklNAhTUo

🙂

4. čer 2021

Syn (letos 10), od 2let je zbožňuje .... Knihy, dokumenty, plakáty ... Postupem času se k tomu samozřejmě nabaluje i jiná historie a archeologie .... Od 2 let chce být archeolog .. momentálně fáze egyptologa .... Zbožňuji jeho nadšení a podporujeme ho v tom ..

4. čer 2021

@abig Hodně teď sleduju aktivity spolku CTM - Centrum talentované mládeže. Myslím, že tam mají právě i historické zaměření. Tak kdyby vás to zajímalo, najdete zde: https://www.ctm-academy.cz/

4. čer 2021

Ano syna to chytlo někde ve 2 letech a jedeme v dinosaurech pořád. Všechny dokumenty, filmy, pohádky o dinosaurech. Encyklopedie o dinasaurech. Plyšáci a figurky, oblečení s dinosaury, albi kniha s dinosaury. Teď má právě období, kdy si hraje na T-Rexe :D No je z toho tak nadšený, že sebou strhnul i mladší ségru, které je rok a půl. Takže už mám milovníky dinosaurů doma 2... Upřímně raději dinosaury než nějaké kreslené prasátka Pepa apod

4. čer 2021

Děkuji zejména za odkaz na knížky. Syna dinosauři baví, ale zas tak moc jako toho Vašeho ne 🙂. Spíše má různá témata, která ho vždy nějakou dobu drží, a která pak opustí pro jiná, ale neznamená to, že by na ně zcela zanevřel. Takže po dinosaurech to byl vesmír, teď je to hodně dlouhou dobu Afrika a zejména lvi (oblíbil si seriál Lví hlídka a ztotožnil se s hlavním hrdinou 🙂 ). Encyklopedie a leporela má moc rád, takže ho takhle nenásilně vzděláváme v tom, co ho baví (kupříkladu dostal od naší známé atlas motýlů, a pak jsme půl roku na každé procházce určovali podle knížky, co jsme zrovna viděli - a totéž s houbami či ptáky). Pořád si chce zopakovat návštěvu dinoparku, takže možná předtím pořídím i nějakou knížku, ať to máme opět víc edukativní 😉.

5. čer 2021

Ještě doplňuji, že nás hodně bavily knížečky z McDonalds, které byly jako alternativa k hračkám v Happy Meal. Jde o edici Dobrodružství stromových dvojčat, tuším celkem 12 dílů, každý věnován jednomu druhu dinosaura.

5. čer 2021

Taky máme doma chlapečka posedlého dinousaury, je mu 3,5 a začalo to někdy ve 3 letech. Pozná jich víc než já, ví, jestli jsou masožraví nebo bíložřaví atd. 🙂
Největší úspěch maj encyklopedie po manželovi, jsou tedy určené pro děti od 10 let, ale to nevadí. 🙂

6. čer 2021

@fatal_error tak po manzelovi nejsou, jsou po jeho synovcich, ale jde o tyhle.

6. čer 2021

@fatal_error obrazovy atlas jsem mela jako mala ja❤️

8. čer 2021

Začni psát komentář...

Odešli