Hned na začátku se musím přiznat, že jsem pečící mehlo. Cukroví miluji, ale raději jej nechávám profesionálům jako je třeba maminka mého muže nebo bývala moje milovaná babička. Ale co si budem, k Vánocům to patří a letos mám na pečení toho nejlepšího parťáka a nemohu ho o to připravit. Abych si před vámi neutrhla úplnou ostudu, podělím se s vámi o recept na nepečené cukroví, které každý zná, dělá je jinak a určitě ho máte všichni moc rádi. Je plné cukru, másla a trochy rumu, doporučuji schovat před dětmi hodně vysoko. 😛😀
Dneska si spolu spatláme vosí hnízda 🐝! Tedy pardon, kytičky 💐. Ale k tomu se dostaneme až za chvilku.
Na těsto budeme potřebovat:
200- 250g piškotů
300g cukru moučka
150g změklého másla
2,5 vrchovaté lžíce kakaa
5 lžic aromatického rumu (pro děti lze nahradit vanilkou nebo rumovou trestí)
5 lžic mléka
Na náplň si připravíme:
70g cukru moučka
80g změklého másla
1 žloutek
rum podle chuti (opět jde nahradit baby friendly verzí)
Na přiklopení bude potřeba +/- 50 piškotů. Záleží, jak moc budete chtít úlky dělat velké a kolik těsta padne za vlast při přípravě.
Prvně je potřeba rozmixovat piškoty, ideálně v kuchyňském robotu. Dělám to vždy na dvě várky. První umelu na jemný prášek, tu druhou nechám lehce nahrubo. Lépe se mi pak s těstem pracuje a piškot dělá v těstě hezkou mozaiku.
V míse si prvně smícháme suché části- piškoty, cukr, kakao a postupně přidáme mléko, rum a máslo. To musí být opravdu měkké, jinak budete těsto hňácat hodinu. I tak je potřeba s těstem trochu trpělivosti. Ze začátku se bude hodně sypat, ale jak povolí máslo, hezky se spojí. I tak to zabere dobrých deset minut. Ale slibuji, že to bude stát za to! Pokud se vám i tak drobí, přilejte trošinku mléka.
Hotové těsto má dobrých 850g a ideálně ho na chvilku šoupněte do ledničky. Mezitím si uděláme krém.
Smícháte vše kromě rumu a jakmile se krém spojí, přilijte rum. Nemám ráda, když je výrazně cítit, takže vždy dávám po troškách, aby po něm krém hezky voněl. U dětí jde přidat již zmíněnou vanilku anebo celý krém nahradit tužším pudingem.
Těsto hotové, krém taky, zbývá zlatý hřeb.. Taky nemáte rádi tvarování úlků jako já? 😂 To je jeden z důvodů, proč mi vždycky trvá se dokopat je udělat. Člověk se s nimi patlá a za chvilku jsou pryč. Nebojte, mám pro vás skvělou radu a tip. Máte doma tvořítka na led? Ideálně silikonová? No hurá, tak máte z půlky vyhráno. Vezměte takové, které bude odpovídat velikosti piškotu, já jsem protentokrát zvolila kytičky. Těsto nahňácáte dovnitř ze 3/4, uděláte ďůlek pomocí dětského prstíku (určitě jej nezapomeňte udělat, pak už to jde ztuha) a šoupnete je na chvilku do mrazáku. Formu není potřeba cukrovat, nic. Jakmile těsto ztuhne, půjde hezky vyklopit. Každou várku jsem nechala chladit cca 20 minut, ideální je tedy naplánovat i s jiným pečením, ať nemáte zbytečné prostoje. Delší dobu mražení nedoporučuji, těsto má tendenci se začít drolit.
A teď už jen zbývá naplnit, připlácnout piškot a pokusit se je nesníst všechny hned první den.
Nezapomeňte, že u Barči běží dnes soutěž se Zapf Creation, tak k ní mrkněte! 💙
Mějte krásné svátky plné klidu a pohody v kruhu rodinném.. hlavně si užívejte každého dne!
Míša, Jonáš a #fredandflo #vanoce_s_ambasadorkami
Tak tento recept mě fakt zaujal.. Ačkoliv nepecu... Ale ulky miluju a v tom co kupujeme je jich prostě dycky málo... 🤔 😂 Ale nemám formu na led
@perla28 tak musíš skočit do Orionu nebo Tescomy, to je jistota😉. Tyhle kytky jsou i Ikea.💐🐝
@michalelka Orion tu nemáme, do ikea to mám taky daleko. Tescoma ano, ale takový malý obchůdek, omezené zboží.. Nejsem si jistá zda mají v zimě led 😂 ale mrknu tam
Kreativni. Ja delam klasicke. Mam oteviraci formicky, vysypavam je malicko mouckovym cukrem. Jde to dobre. Pro deti plnim marmeladou, pro dospele domacim vajecnakem.
@perla28 tak to máme stejně 😀 Ještě se dají sehnat u vietnamců, ale cenově to vyjde jako z Tescomy.. jinak půjdou i z klasických úlků, ale to mě neba.. 😀
@marketa11112 tyhle jsou taky do klasické formy, ale mě to tak nebaví.. 😀 A marmeláda je super nápad!
Miško tak to je skvělý nápad! Jonášek pomocníček šikovný😍😉
@michalelka jo, ja myslela klasicke tvarove 🙂. S tou marmeladou je to docela dobre. Neurazi to ani dospeleho. Tedy, me to chutna.
@michaelllas díky zlato 🙂 😍
@perla28 Orion máš v Přerově, ale to už máš asi trošku z ruky.
Úplně to z těch fotek na mě "zavonělo" 🙂
@krtikkrtovaty děkuju! 🙂 😘
nesníst všechny hned první den:ehm nevím jak to zvládnu,pro mě úkol snad nemožný 😂😅 a super nápad s tou silikonovou formu
@luciealex hele mně jich vyšlo asi na 50 kusů.. a ještě tak 20 jich máme.. holt udělám ještě jedny :D
@zuzanarhiannon tak tak do Přerova nejezdím vůbec
@michalelka Tescoma nemá. Byla jsem ve Zlíně. Tedy má ale jen takový mrnavy polokoule
@perla28 to mě mrzí, tak jedině objednat. Teď jsem koukala v KIKu a Pepcu a taky neměli..
Úly, u nás jim říkáme vosí hnízda, miluju. Jako recept používáme vytrženou stránku z nějaké staré kuchařky, ale piškoty coby surovina tam už figurují. Do náplně jsem přestala dávat vařený žloutek a pomáhám si salkem s nastrouhanými ořechy, je to kalorická a cukrová bomba. Tohle je jediné cukroví, co každý rok nejsem líná kuchtit 🙂. Formičky jsme sehnali v domácích potřebách, možná budou mít v Orionu a nebo na adventních trzích (u nás jsem viděla hlavně vykrajovátka, ale možná tam budou mít i klasické formičky?).
Vypada to moc krasne
Úlky jsou topka!!!
@penelopaw Ano, ano, klasické formy jdou sehnat.. ale mě to s nimi neba 😛😁 A díky za tip na náplň, příště zkusím!
@vakuna děkuju ❤️
@maanule že jo! Taky na ně nedám dopustit.
Úlky mám moc ráda, ale plníme je klasickým máslovým krémem. Moc si neumím představit, jak chutná máslo smíchané s cukrem, syrovým žloutkem a rumem 😨
@herminka za mě výborně 😝
@michalelka krásné! Ja je snad taky letos ještě udělám, jako malá jsem je zbožňovala.
@ivaze tak pak dej vědět, jak se povedly! 😍
Včelí umy miluju, pokaždé u toho dost improvizuju, posledně jsem místo klasik piškotů dávala mandlové sušenky, nekdy dám s mandlemi, nekdy s ořechy a pokazde s kakaem...hooidne kakaa! Poslední dva roky jsem je lepila likerovym pudinkovym krémem od likerovych hvězdiček, protože jsem dělala poloviční davku a krému zbylo fakt hodně, letos ale zkusím ten máslový krém (tak jak to vždy dělala mamka). Jinak rumem teda nešetřím. Tohle cukroví delam hlavně pro sebe a když náhodou dcera sní jeden dva úly tak co, z té trochy se neopije😁
@ninive211 já jsem chtěla dělat domácí piškoty, ale nebylo tolik času, jak bych potřebovala.. mně nevadí rum v těstě, ale v másle ho nesmí být moc.. už jsem je uklidila na nejvyšší poličku a obávám se, že to nepomůže.. 😂
Uly miluji a většinou dělám rovnou z dvojité dávky. Plním karamelovym salkem smíchánym s maslem
Jo a teda místo piškotů dávám jako spodky linecká kolečka, prijde mi to chutně
Silikonové formy na vosí hnízda taky existují, kdyby někdo trval na klasickém tvaru.
Díky za zajímavý nápad, zkusím! Lenka
Začni psát komentář...
Krásného pomocníčka máš... A děkuji za recept...