Každá maminka chce pro své děťátko jen to nejlepší. Každá chceme pro své děti zajistit bezpečný domov a šťastný život. Vybíráme pro ně nejlepší školy, školky, oblečení, boty, hračky a v neposlední řadě kvalitní jídlo. I v mém okolí je spousta maminek, které si dají v tomto ohledu opravdu záležet a snaží se dětem kupovat zdravé a hodnotné potraviny. Možná proto se několik z vás na mě obrátilo s dotazem, zda kupované dětské příkrmy jsou opravdu kvalitní a pro děti bezpečné. Pokusím se vám tedy v tomto článku nastínit, čím vším musí projít třeba takové jablíčko, než se z něho stane jablečná kojenecká výživa.
Ještě než se pustíte do čtení, chtěla bych upozornit, že v článku nepopisuji žádný konkrétní výrobní závod ani produkt. Informace, které vám tu popíšu jsou obecného charakteru a z praxe. Nepouštěla jsem se ani do podrobných detailů, aby byl článek čtivý. Pokud by vás ale něco zaujalo natolik, že byste chtěly vědět více, můžete mi napsat do komentářů pod článek.
Kontrola vstupních surovin
Všechno začíná ještě dávno před zahájením výroby kojeneckých výživ, a to kontrolou dodávaných surovin a na ni pak navazuje řetězec dalších a dalších kontrolních opatření. V praxi to vypadá tak, že pověřený pracovník při přejímce nejprve prohlédne celkový stav dodaných surovin. Zda nejsou třeba jablíčka potlučená, nahnilá, rozbité přepravní bedýnky (riziko úlomků v surovině).
Pokud vypadá vše v pořádku, poté pracovník odebere několik vzorků (např. z každé palety několik jablíček z různých míst), které pak putují do podnikové laboratoře a část vzorků se připraví k odeslání do akreditované laboratoře. A co všechno se vlastně při přejímce (ať už u ovoce, masa, zeleniny... ) musí kontrolovat?
Každá surovina ( i tedy jablíčko) musí mít svou danou specifikaci (v souladu s požadavky výrobce), ve které jsou uvedeny především tyto údaje:
Dodavatel dále musí dodat:
Kontrola během výrobním procesu
Pokud jablíčko projde tímto dlouhým schvalovacím procesem, putuje po důkladném mytí a odstranění nečistot do výroby. Při produkci potravin obecně musí být kladen důraz na hygienu a sanitaci. Během výrobního procesu je tedy přísně kontrolována nejen čistota výrobních linek (pověření pracovníci provádí několikrát denně stěry), prostředí, pomůcek, ale také samotných pracovníků. Musí být dodržovány teploty ve výrobních prostorech. Pozornost je také věnována tomu, aby nedošlo ke kontaminaci cizími předměty - sklo, plast a kovové součástky. Dnes už má ale každá výrobní linka speciální síta,magnety a detektory. Přes tyto prochází vyráběný produkt a tyto případné kontaminanty zachytí a celý produkt vyřadí z linky.
Dále techničtí pracovníci kontrolují v pravidelných intervalech těsnost uzávěru a jiní odpovědní pracovníci provádí průběžné rozbory, sledují záznamy teplot u tepelného ošetření produktů, aby byla zajištěna jejich zdravotní nezávadnost.
Kontrola před expedicí
Teď už máme vyrobenou jablkovou ,,přesnídávku“, tak jak si ji můžete koupit v obchodech. Ovšem než úplně opustí výrobní závod musí projít:
Pouze pokud všechny zmíněné kontroly dopadnou na výbornou, můžou být kojenecké výživy expedovány do tržní sítě.
.
Než se z jablíčka stane ovocné pyré určené do ručičky nejmenších dětí do 3 let,musí tedy projít stovkami kontrol (já jsem vám popsala jen zlomek). Tímto článkem jsem snad pomohla najít maminkám odpověď na otázku, zda jsou příkrmy pro děti bezpečné 🙂
Super článek, díky za něj!
@michalelka
@katkamal Tak to jste mi holky udělaly velkou radost😍 Jsem ráda, že byl článek pro vás přínosný 🙂
Zajímavý článek. Myslela jsem, že zda je to bez GMO, se sleduje jen u bio produktů.
Pokud tedy přesnídávky testují, ještě než jdou k prodeji, jak je možné, že kolikrát je v obchodě informace, že byly produkty stažený z prodeje, kvůli nežádoucím látkám v přesnídávce? Párkrát se nám to stalo. Mohla jsem koupené přesnídávky vrátit,ale některé už byly snědené...
Nene GMO suroviny nemůžou být v žádných kojeneckých výživách. Zajímavý dotaz- ano je to tak, občas bohužel může selhat lidský faktor. Ale většinou jsou tato stažení z prodeje jen preventivním opatřením (nebyla prokázána zdravotní závadnost). Třeba co si pamatuji poslední případ byly myslím výživy z DM a zbytky čistícího prostředku? Ale tuším, že kontaminace se však neprokázala...SZPI si odebere vzorky produktů přímo z tržní sítě a nechá si je laboratorně vyšetřit - chyba může nastat i v laboratoři ( znám i takové případy)...Nebo například zákazník podá reklamaci přímo na SZPI -třeba, že přesnídávka byla cítit po chloru i tyto někdy nepodložené případy se musí řádně vyšetřit...Což je samozřejmě dobře 🙂 Nebo například pesticidy v jablíčkách 1 tuna mohla být naprosto v pořádku, druhá dodávka od stejného dodavatele o pár dní později už mohla obsahovat stopy pesticidů (třeba vlivem dešťů). Přestože první várka byla v pořádku pro bezpečnost pozastaví prodej i produktů vyrobených z první várky jablíček. Snad se mi to podařilo vysvětlit alespoň trošku srozumitelně🙂
Začni psát komentář...
Díky za tenhle článek! Kolikrát jsem se setkala s názorem, že jsem špatná/líná/sobecká matka, co malému dává (nejen) skleničku. Přitom pro mě bylo hlavní prioritou, aby zelenina/ovoce/maso měly moji plnou důvěru a tu ze zeleniny, ovoce a masa v supermarketu prostě nemám. Navíc k domácímu se dostaneme pomálu a tady vím, co Jony dostává. Takže ještě jednou díky!🙏🏻