I knedlíky mohou být zdravá příloha😎😉👌 Kynuté/ houskové i karlovarské knedlíky jsou zdrojem komplexních sacharidů a pokud použijeme celozrnnou mouku (pšeničnou, žitnou..), tak i vlákniny, vitaminů sk. B a minerálních látek. Vejce a mléko jsou zdrojem bílkovin, železa a vápníku. Je tedy ideální, pokud si připravíte knedlíky doma. V obchodech totiž na celozrnné či knedlíky z žitné mouky moc nenarazíte. To ale neznamená, že kupovaný knedlík musí být méně kvalitní, jen má o něco méně příznivější složení – méně vlákniny, to však můžeme doladit omáčkou 😉
Kynutý knedlík z celozrnné mouky (1 várka 900 g )= cca 10 porcí
I knedlíky mohou být zdravá příloha😎😉👌
Kynuté/ houskové i karlovarské knedlíky jsou zdrojem komplexních sacharidů a pokud použijeme celozrnnou mouku (pšeničnou, žitnou..), tak i vlákniny, vitaminů sk. B a minerálních látek. Vejce a mléko jsou zdrojem bílkovin, železa a vápníku. Je tedy ideální, pokud si připravíte knedlíky doma. V obchodech totiž na celozrnné či knedlíky z žitné mouky moc nenarazíte. To ale neznamená, že kupovaný knedlík musí být méně kvalitní, jen má o něco méně příznivější složení – méně vlákniny, to však můžeme doladit omáčkou 😉
Kynutý knedlík z celozrnné mouky (1 várka 900 g )= cca 10 porcí
300 g celozrnné špaldové mouky
200 g hrubé pšeničné mouky
300 ml polotučného mléka
1 vejce
1 lžička soli
10 g sušeného droždí
🥣1 porce (90 g): energie: 828 kJ; sacharidy: 36 g; tuky: 2 g; bílkoviny: 8,5 g; vláknina: 3 g
pro porovnání
1 porce vařené dlouhozrnné rýže ( rýže sníme více, takže počítejme cca 160 g): energie: 842 kJ; sacharidy: 45 g; tuky: 0,5 g; bílkoviny: 4 g; vláknina: 0,6 g...aha???