14 / 19
    Kynuté knedlíky z celozrnné mouky

    I knedlíky mohou být zdravá příloha😎😉👌
    Kynuté/ houskové i karlovarské knedlíky jsou zdrojem komplexních sacharidů a pokud použijeme celozrnnou mouku (pšeničnou, žitnou..), tak i vlákniny, vitaminů sk. B a minerálních látek. Vejce a mléko jsou zdrojem bílkovin, železa a vápníku. Je tedy ideální, pokud si připravíte knedlíky doma. V obchodech totiž na celozrnné či knedlíky z žitné mouky moc nenarazíte. To ale neznamená, že kupovaný knedlík musí být méně kvalitní, jen má o něco méně příznivější složení – méně vlákniny, to však můžeme doladit omáčkou 😉

    Kynutý knedlík z celozrnné mouky (1 várka 900 g )= cca 10 porcí

    300 g celozrnné špaldové mouky

    200 g hrubé pšeničné mouky

    300 ml polotučného mléka

    1 vejce

    1 lžička soli

    10 g sušeného droždí

    🥣1 porce (90 g): energie: 828 kJ; sacharidy: 36 g; tuky: 2 g; bílkoviny: 8,5 g; vláknina: 3 g

    pro porovnání
     
    1 porce vařené dlouhozrnné rýže ( rýže sníme více, takže počítejme cca 160 g): energie: 842 kJ; sacharidy: 45 g; tuky: 0,5 g; bílkoviny: 4 g; vláknina: 0,6 g...aha???

    26. únor 2021