martynne1
18. bře 2013

Recept na Opičí dort

Milé maminky, kamarádky, všechny, které máte chuť (a trpělivost) nebo rády pečete,

na přání je zde recept na Opičí dort 🙂  

Ingredience na silnější spodní korpus:

4 vajíčka

2 lžíce mouč. cukru

1 lžíce oleje

2 lžíce polohr. mouky

2 lžíce holandského kakaa

1/2 prášku do pečiva

Upečeme si 1 silnější tmavý korpus (spodní) a 2 tenčí  - ty jsou dělané z poloviční dávky = na tyto dva korpusy budete potřebovat ještě jednou to samé množství surovin jako na spodní plát, akorát to rozdělíte na polovinu). Ty dva tenčí jsou na pokrytí dortu.

Postup - POZOR: Oddělte žloutky od bílků a z těch si připravte vyšlehaný sníh do tuha. V další míse utřeme žloutky s cukrem, pak přidáme mouku, olej, kakao, nakonec vsypte prášek do pečiva (nebojte, z tohohle pidimnožství, co máte v míse, bude opravdu korpus na dort), jako poslední vmíchejte sníh z bílků. Vznikne vám tekutější těsto podobné pěně - je to pak lehoučké a není tolik sladké - které hned vlijeme do máslem vymazané dortové formy a šup s ním do předehrátě trouby na 170°C. Pečeme cca 12 - 13 min. Tenčí pláty z polovičního množství ingrediencí pečeme 10 min.

Necháme si korpusy vychladnout.

Na náplň budeme potřebovat: 

4 banány

1 velký kelímek smetany ke šlehání (teď si nejsem jistá, zda má 400 ml) nebo dva malé

1 tučný tvaroh vaničku

1 želatinový ztužovač od Dr. Oetkera (sáček s obrázkem tvarohovorybízového dortíku, píšou vhodný na šlehačkové a tvarohové náplně)

případně čokoládové drobení (na zdobení cukroví atd.)

vanilinový cukr, krystal cukr na dochucení

Postup - dle sáčku na ztužovači:

Ušleháme šlehačku, vmícháme tvaroh. V další míse smícháme ztužovač s potřebným množstvím vody a ručně metličkou šleháme (a pořádně, ať tam nejsou hrudky), pak rychle přimícháme šlehačku s tvarohem, a pořádně mícháme. Nakonec dochutíme cukrem, můžeme přidat čoko drobení pro "stracciatella efekt".

Než začnete dotvářet dort, doporučuji přendat na pečící papír a rovnou třeba na podnos nebo konečný talíř (pak by se vám už hůře přendaval).

Banány oloupeme, rozpůlíme po délce a naskládáme na spodní korpus. Na to vrstvíme šlehačkovotvarohový krém, vytvoříme jakousi polokouli. 

Další dva tenké korpusy použijeme na přikrytí dortu, na horní vrstvu. Jeden plát jsem si rozkrájela na čtvrtky a ty pak ještě nařízla na polovinu, přenesla je na dort, uprostřed vznikne jakási hvězdice, tu dovyplníme z druhého korpusu. Takto hotový dort dáme do lednice na 3 hodiny odpočinout.

Na dotvoření dortu budete potřebovat:

1 skleničku Nugety (nebo Nutely nebo čehokoliv podobného, co Vám chutná)

2 sáčky banánových bombónů Haribo ve tvaru banánů

sáček hnědého a oranžového potravinářkého barviva (já ho sehnala v Tescu, jeden stojí cca 7 kč)

1 balíček 100g marcipánu Dr. Oetker ( já koupila dva, nevědla jsem zda to na 2 opice vystačí, ale dost mi ho zbylo)

tenký štětec, trochu vody, špachličky na tvoření (já sprostě sebrala synkovi ty ze sady na modelínu😀)

Dort potřeme vrstvou Nugety a poklademe (přitiskáme) bombony banánů dle fantazie, uprostřed necháme místo pro sedící opice 🙂

Na talířek si vysypeme trošku hnědého barviva, přikápneme vodu a štětečkem domalujeme banány. Opět vložíme do lednice tuhnout a vrhneme se na opice🙂

Příprava marcipánových opiček:

Marcipán si rozdělíme na čtvrtiny. Tři čtvrtiny obarvíme na hnědo, jednu na oranžovo. Necháme si však ještě ždibeček na bílá očička.

Obarvování marcipánu: rozdělíme si ho na menší kousky, ze kterých vytvarujeme tlustější placičky, ty posypeme potravinářským barvivem (oparně, radši pomalu - s hnědou se tak bát nemusíte, ale na oranžovou bacha) a štětcem naneseme trošku vody - tím rozpustíme barvivo, rozetřeme po placičce. Pak už jen hněteme a hněteme. Lepí se to, ale vydržte, chvilku to trvá než se barvivo zapracuje a pořádně rozpustí. Takto připravenou obarvenou hmotu schováme do sáčku a necháme odpočívat v ledničce - bude se Vám s ní lépe pracovat. Připravte si ji třeba úplně na začátku, než začnete dělat celý dort.

A pak už jen zbývá modelování dle vaší fantazie, udělejte jednu opici nebo třeba celé stádo 😀

Opičky zvlášť a dort jsem nechala do druhého dne (tedy dne oslavy) v lednici a posadila jsem je nahoru až na samotné finále - lépe se mi to tak převáželo, ale dokončení je na Vás. 

Přeme veselé pečení a tvoření, ať se Vám opičí dort podaří!

Dortík vypadá naprosto perfektně. Škoda, že jsem tímto totálně nepolíbená, leč moje mamka je cukrářka ☹ Ale že bych jí dala tip 😀

7. dub 2013

@caprice2011 určitě ho vyzkoušejte, byl chutnej 😀 V článcích mám i recept, ale jestli je maminka cukrářka, tak ho bude mít dokonalej a jistě ho udělá mňamózní i bez receptu... a nebo ten recept jistě vylepší 🙂

7. dub 2013

@martynne1 Mamka je sice cukrářka, ale nevěnuje se tomu. Tak snad se jí bude chtít. Narozky máme až v listopadu. A děláváme pro Lucinku klasicky nepčený pičkotový dortík se smetanou, tak by mohla být konečně změna. Myslím, že by se jí líbil 🙂

7. dub 2013

Dobrý den, zaujal mě Váš nápad, můj syn má přezdívku "Monkey", já mu chci udělat dort v opičím duchu 🙂 ale nemůžu za žádnou cenu sehnat Haribo banánky, poradíte mi, v jaké síti jste je zakoupila? Děkuji.

5. zář 2013

@dadousek1 já je kupuji u nás v Čelákovivích ve večerce u vietnamců. Mají tam spoustu druhů HAribo bobmonů, které v normálních krámech neseženete a viděla jsem je v takové vietnamské večerce i v Brandýse n. Labem.

5. zář 2013

Ahoj, prosim te, kde presne kupujes ty babanky? Prolezla jsem celou Prahu a nikde nejsou k sehnani :( Muzes mi pro

12. lis 2013

* Pomuzes mi? 🙂

12. lis 2013

@devilie sehnala jsem je u nás v čelákovicích, jak je napsáno již výše, kde v Praze je sehnat fakt nevim

12. lis 2013

děkuji za receptík, dortík měl úspěch 😀

23. lis 2015

Začni psát komentář...

Odešli