Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    martina_vaneckova
    10. říj 2017    Čtené 236x

    New York 2015

    Nejdřív něco málo informací o New Yorku.

    New York, oficiálně The City of New York, v běžném užívání jen New York nebo New York City, je nejlidnatější město Spojených států, s odhadovaným počtem 8,3 milionu obyvatel, a jeho metropolitní oblast patří mezi nejlidnatější na světě. Město bylo založeno Nizozemci v roce 1625 a od roku 1790 je největším městem Spojených států. New York byl také prvním hlavním městem Spojených států po přijetí Ústavy.

    New York je ohniskem mezinárodních vztahů a diplomacie, neboť se zde nachází sídlo Organizace spojených národů.

    New Yorku se díky celodennímu ruchu někdy přezdívá "Město, které nikdy nespí" (City that never sleeps). Dalšími přezdívkami jsou Velké jablko (Big Apple) a Gotham.

    Náš výlet začal už před odjezdem a to nejen nákupem letenek a rezervací ubytování, ale také zařízením víz ESTA.

    Odlétali jsme ráno z pražského letiště. Naše cesta vedla nejdříve do Londýna a po malé pauze jsme pokračovali do New Yorku. Cesta trvala celkem 11 hodin (1 hodina do UK, 2 hodiny na letišti a 8 hodin do USA). Díky časovému posunu jsme v NY byli ve stejný den odpoledne. Do hotelu jsme ale přijeli už po tmě. Po 24 hodinách bez normálního spánku jsme zašli na večeři a drink.

    Náš první den v cizím městě začal hustým sněžením. Nebyl ale čas ztrácet čas a tak jsme se vydali na cestu.

    Po malé chvilce cesty jsme došli před Rockefellerovo centrum, nechali jsme se výtahem vyvézt až na vrchol a užívali si výhled na zasněžený NY.

    Naštěstí už přestalo sněžit a naše putování mohlo pokračovat k nedalekému Radio City Music Hall. Absolvovali jsme prohlídku a dozvěděli se o historii Rocketu (tanec, který vznikl právě v Radio City).

    Zbytek dne jsme strávili návštěvou MoMA – muzea moderního umění – a na nákupech. Večer jsme zavítali do klubu (níže pár ukázek z moderního umění, kterému pravděpodobně nerozumím).

    Druhý den jsme jeli metrem k Central parku do muzea – American Museum of Natural History. Zpáteční cestu jsme chtěli pojmout jako okružní jízdu městem a tak jsme jeli autobusem k Empire State Building – 102 patrová budova, která se po jejím dokončení v roce 1931 se stala na více než 40 let nejvyšší budovou světa, v roce 1972 ji překonala severní věž Světového obchodního centra. Po zřícení budov při teroristických útocích 11. září 2001 se Empire State Building stala nejvyšší budovou New Yorku a třetí nejvyšší v USA. Roku 2013 však byla dostavěna náhrada za "dvojčata", nové světové obchodní centrum nazvané One World Trade Center, které svou výškou Empire State Building opět překonalo.

    Třetí den jsme navštívili muzea Intrepid Sea, Air & Space a voskové figuríny Madame Tussauds. Procházkou přes Wall street a Broadway jsme se dostali k Brooklinskému mostu.

    Čtvrtý den jsme na lodi obepluli sochu svobody, navštívili památník World trade Centra a Time square.

    Pátý den jsme naši návštěvu zakončili obědem v Hard Rock Cafe a nákupem v nákupním centru.

    Večer už jsme odjeli na letiště. Cesta zpátky byla o něco kratší, letěli jsme s větrem v zádech a proti času.

    martina_vaneckova