marketka_m
7. lis 2020
748 

Je něco pozitivního na karanténě????

Pamatuji si den, kdy v televizi jsem slyšela informaci o koronaviru ve světě. Byla to informace. Něco, co se mě netýká.. něco co je daleko.. něco, abych věděla, co se děje ve světě.. něco, co je velmi daleko. A pár týdnů na to jsme přivítali KORONU u nás v ČR. Dokonce několik týdnů na to jsme zůstali "zavřeni doma". 

Zdálo se, že epidemie chřipky je za dveřmi a přitom nás zasáhla pandemie koronaviru. 

Možná jsem nebyla připravená, že něco takového může přijít? A z druhé strany.. dá se na něco takového připravit? 

MŮŽU VŠAK S JISTOTOU ŘÍCI, ŽE TEĎ MŮŽU NAJÍT V TOM VŠEM I NĚJAKÁ POZITIVA.

  • VZTAHY - kdybyste se zeptali svých známých, zda si dokážou představit být se svou ženou, dětmi, partnerem, rodičemi... zavřený 24 hodin denně.. s jistotou můžu říci, že většina by řekla že jste spadli z višně.. a určitě taková situace nikdy nenastane. Teď již víme, že nastat může. A dokonce víme, co takové situace znamenají. První dny jsou určitě těžké. Najednou nastala nová situaci a vy všichni se učíte v ní fungovat. Najednou normální den je nenormální... nebo spíše začíná být normální? Děti mají "mámu", "tátu" tak, jak to má být. Najednou vztahy dostávají jiný rozměr. Ano, souhlasím. Je to velmi těžká zkouška každé rodiny. Izolace a dobrá nálada? Být stále spolu a nevyjít si večer s přáteli na dobrou večeři nebo pivo? Být s dětmi 24 hodin a nemoct je poslat do školky, školy na kroužek? Ano, zní to drsně.. ale taková doba může pomoct našim vztahům!!!! Můžeme o ně spolu pečovat!
  • karanténa = OSOBNÍ PRIORITY- najednou jsem musela rozhodnout, na co můžu mít vliv a do čeho kecat prostě nemůžu nebo nemám právo. Tím způsobem vznikl seznam priorit:
    • zdraví mé rodiny, známých
    • bezpečí
    • vztahy s přáteli
    • finanční bezpečí
    • sny

Když chci aby mi blízcí byli zdraví.. tak se snažím co nejméně chodit na riziková místa. Obchody tehdy, když je to nutné.. ale zase se neomezujeme.. prostě dojde mouka, jdu koupit (pokud nelze ničím nahradit nebo vymyslet oběd jinak) neříkám si, že nákupy až v úterý 🙂 Když jdeme s rodinou na procházku (psychická pohoda je důležitá..taktéž odpočinek v jiné formě), tak jdeme do lesa..tam, kde nemůžeme potkat skupiny lidí...Roušky.. téma, které snad bude stále aktuální k diskusi.. také s nima nesouhlasím.. ale respektuji rozhodnutí vlády. Nosím, nosíme. S rozumem. (v lese fakt ne)

Děti. Nová situace a děti ji tak nějak přijímají. Jednoduše. Nenaříkají, jako my dospělí.. nenadávají.. ano, nelíbí se jim to, ale přijali to. (aspoň u nás a u přátel).

  • HOSPODAŘENÍ S JÍDLEM - mít vděčnost za to, že se má jídlo, mně naučili doma. Nesnáším vyhazování jídla, mrhání jídlem. Takto to bylo.. takto to je.. ale teď jsem to trochu pozměnila. Do obchodu jenom s nákupním seznamem.. rychle a efektivně. Je zajimavé, jak najednou člověk dokáže zpracovat "zásoby" ve spižírně, které čekaly na lepší (horší) časy. Nebo snad čekaly až jim projde termín
  • FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ - je to tak jednoduché pravidlo: "jsi doma - méně utrácíš". No zas tak to není pravda.. nevím zda souhlasíte, ale já pozoruji tyto změny:
    • produkty zdražily
    • ochranné pomůcky stále jsou drahé
    • rodiny mají menší příjmy (ošetřovné, karanténa, zavřené podniky...)

Pár triků a hned to šlo s penězmi jinak 🙂 Stačilo omezit nákupy do jednoho dne v týdnu. Snažím se "odkládat pár korun" stůj co stůj. Proč to píšu v úvozovkách? Manžel dostane prémie, odložím více. A proč to dělám hned po výplatě? Protože, když mozek je až moc jednoduchý přítel. Chce utratit tolik, kolik vidí. Před další výplatou, zůstatek na účtě okamžitě odesíláme na jiný účet! Spořící! Ano, žiju teď a tady.. ale finančně ne. Bezpečí i ve financích je potřeba mít. Nevíme, co bude zítra. Může být lépe, může být hůř. Ale tím, jakým způsobem fungujeme ve financích teď, má vliv na finanční bezpečí mé rodiny. 

  • MALIČKOSTI - čas karantény, čas jiné doby, čas s rodinou mě naučil ocenit maličkosti. Vážit si toho, co mám teď, koho mám vedle sebe. Nevím, co bude zítra. Ale můžu se radovat z dneška! Já vím, že nejistota  se najednou dostala do našich životů. Vím, že jsou dny lepší a horší. Vím, že někdy nemáte sílu (já také ne). Vím, že Vám chybí večerní posezení s přáteli (mně také). Chybí mi hodně "normálních" činností. Ale vím, že můžu si více vážit toho, co je teď. Nevím, jak dlouho korona zde bude.. nevím jak dlouho budou ještě vládní opatření.. TO CO MŮŽU TEĎ UDĚLAT.. OCENIT TO, ŽE JSME DOMA A JME ZDRAVÍ. Teď a tady. 

DRAHÁ PŘÍTELKYNĚ MK! PŘEJI TI, ABYS VIDĚLA TAKÉ POZITIVA V TÉ "JINÉ" DOBĚ! 

Neuměla sem si představit že bych někdy byla zavřená 24 hodin, nejít ani ven na procházku. Bohužel nás to potkalo. Chytla sem toho prevíta a celá rodina musela být zavřená semnou doma. Nebylo to vůbec jednoduchý, já tím parazitem naprosto nepoužitelná deset dní. Děti řvali že chtějí ven, lezli si na nervy. Přežily jsme to, ale z opakovat bych si to vážně nechtěla.

7. lis 2020

@pulenka a našla bys něco pozitivního v té době?

7. lis 2020

Mě jako zdravotníka to strašné odrovnava psychicky. Člověk hledá pozitiva, ale moc to nejde.

8. lis 2020

Já mus říci, zaklepat znáš se nic nezměnilo. Krom toho že syn nechodí na plavání. Tak je to stejné jako předtím. ..... Tak že děkuji za článek a vidím jak to jinde může být těžké .

8. lis 2020
8. lis 2020

@pulenka no pozitivní asi bylo jen to, že jsme to s chlapem ustály bez hádek, jo a taky sem celou tu dobu nemusela vařit 😂😂

9. lis 2020

@pulenka nemusela vařit?? přitom každý řeší opak 😀

9. lis 2020

@marketka_m kdybych měla vařit, tak chlap by se asi moc nenajedl, stratila sem chuť i čich, takže by to jídlo stálo za💩. Jó a to sem taky zapomněla napsat že sem zhubla 3 kila 😂😂😂

11. lis 2020

@pulenka nahodou..das chilli kolik chces a pohoda...dokuf neuvidis ty vystrasene oci deti:D

11. lis 2020

@marketka_m Hezké zamyšlení. Na jaře to bylo sice vše nové a asi jsme byli všichni i poslušnější a tak nějak mě motivovala vidina jarního počasí, teď to bylo možná náročnější, u nás o to víc, že nám přibyl školák. Teď už se těšíme na Advent a Vánoce, budou mi moc chybět vánoční trhy, ale jinak se toho pro nás moc nemění. Hodnotím to tak, že sice to bylo a je občas náročné, trávíme v našem malém bytě dost času společně, ale zažijeme taky spoustu srandy. Naučila jsem se lépe plánovat si jídelníček a nákupy, podívali jsme se do přírody na místa, kde jsme dlouho nebyli nebo byli i poprvé, je fajn vidět i to pozitivní. 🙂

20. lis 2020

Začni psát komentář...

Odešli