marketka_m
13. lis 2021
389 

Aby se cítily milované!

Pro své děti bychom se rozdali. Milujeme je obrovskou láskou, kterou nelze popsat slovy. Je však otázka, zda dítě moji lásku vnímá? Cítí se být milováno? Každé dítě, jak i dospělý člověk, má svůj jazyk lásky. Nedávno jsem psala o knížce, která popisuje pět jazyků lásky. Tato kniha nám v mnohém s manželem pomohla. Určitě doporučuji. 

Ve knize „Děti a pět jazyků lásky“ - Ross Campbell, Gary Chapman je popsán příběh farmáře a jeho dvou synů. Jazyk lásky otce byl společný čas a tímto projevoval lásku. Jedno z jeho dětí se cítilo být milováno, protože mělo stejný jazyk lásky. Ale druhý syn tvrdil, že ho tatínek nejspíše nemiluje, a to i přes to, že spolu trávili tolik času. Důvod? Jazykem lásky druhého syna byly totiž drobné laskavosti - skutky pomoci. 

5 JAZYKU LÁSKY

  • DOTEK (fyzický kontakt) - vyjádření blízkosti a něhy.
  • SLOVA UJIŠTĚNÍ - ocenění hodnoty.
  • ČAS, POZORNOST - vyjádření blízkosti.
  • SKUTKY SLUŽBY - pomoc, péče.
  • DÁRKY - maličkosti, které potěší. 

Nejjednodušší to mají Ti, kteří mají stejný jazyk lásky. Pokud však jedna osoba bude mít DOTEK, druhá osoba bude mít zase DARY, každý bude fungovat v tom svém, ale vzájemně si lásku nebudou projevovat. Proto je velmi důležité pochopit princip jazyků lásky, abychom si mohli projevovat lásku, které druhá osoba porozumí. 

Příklad: Mým jazykem lásky je dotek a skutky služby. Můj manžel zase má slova ujištění. Co to znamená? Manžel ví, že jak mne obejme, projeví mi lásku a já ji pochopím. Já zase vím, že když manžela pochválím, ujistím ho, tak on pochopí, že já ho miluji. Zní to skvěle, ne? Ano, zní. Každodenní život je však obrovskou dřinou. Každý by chtěl totiž projevit lásku svým druhem lásky. Projevit lásku "cizím" jazykem lásky je náročné. Ale pokud se to naučíme, přinese to ovoce v našich vztazích!

Můj cíl: ABY MÉ DÍTĚ SE CÍTILO MILOVÁNO!

Dítě chce být součástí rodinného harmonického života. Co dítě vyžaduje? Co je pro něj důležité? Chce se mnou trávit čas nebo očekává, že mu přinesu z obchodu nějakou sladkost? Na co si dítě stěžuje? Chce být často na rukou? Obejme mne z ničeho nic? Jak projevuje lásku jiným?

Je těžké najít jazyk lásky mého dítěte. Ale jakmile to zjistíme, máme vyhráno. Ano, možná to bude jiný druh než "ten můj", a bude to možná pro mne nepřirozené, ale s trochou cviku vše jde. A možná se budeme divit, dítě najednou nebude zlobivé, nebude se vztekat, dělat naschvály?

Nejlepší pro ty, kteří chtějí pochopit problematiku pěti jazyků lásky, doporučuji začíst číst „5 jazyků lásky“ (Gary Chapman). Pak přejít na podobnou knihu, která se zabývá stejnou problematikou, ale v dětském světě.

Přeji všem rodičům, aby znali své jazyky lásky a jazyky lásky svých dětí!

Já tedy nevím jak to funguje třeba se staršími dětmi, ale mám jednu 3 letou a jednu 10 měsíční a přijde mi normální, že jim věnuji čas, povzbuzuji je v tom co dělají, každý den je objemu minimálně každý večer před spaním, to , že jim pomáhám a ujišťuji je, že jsem tu pro ne mi přijde taky vcelku samozřejmé a funguje to. Myslím, že děti potřebuji z každého toho bodu něco ne? 🤔 naše trileta je hodně srdečna a když vidí svoji kamarádku ve školce po dlouhé době klidně se za ni přes celou třídu rozběhne s obejme ji bez ohledu na to, že na ni ostatní děti koukají udivene. A vlastně ne jen děti, někdy i učitelky. Jsem pyšná na to, že když je ji někde nebo s někým dobre tak to řekne nebo daného člověka obejme ♥️. Naši s ni byli na návštěvě u známých a ona je při odchodu objala, přesto, že je prakticky nezná. Bylo ji u nich dobre a tak to chtěla nějak vyjádřit. Zároveň ale vím, že to není žádný otloukanek a když ji někdo (třeba ve školce) zlobi/ štve tak se umí bránit. Myslím si, že je potřeba jim dávat všechno z těch 5-ti bodů 😊.

13. lis 2021

🙂❤

13. lis 2021

@luckawm to nikdo neneguje ze neni potreba vsech....jenom jeden bude ten nej...

14. lis 2021

@luckawm myslím si to samé...ale asi u mě vede ten dotek, pomoc a péče, dárky...ujištění asi už je s puberťákem horší a bohužel při tom, když je člověk sám na vše není možné dávat ten čas a blízkost ani jedné, tak jak bych si přála☹, snad je pro ně dost to co dělám...☹.

14. lis 2021

Četla jsem tu knížku pro dospělé a nedokážu vůbec zjistit, jaký je můj jazyk lásky. Tím pádem asi jen tak nepřijdu na to, jaký mají děti. 🤷

14. lis 2021

Jazyk lásky se mění s věkem dítěte, ale v zásadě s tím souhlasím.

14. lis 2021

@loupacek test co je v nizce te nenavedl?

14. lis 2021

Knihu mám už asi dva roky koupenou, ale ani jedna z mých dcer ještě nesplňuje tu věkovou hranici. Jsou ještě malé. 🙂

14. lis 2021

@teligo a pro dospelaky mas?zacala bych tou...je super..teda aspon mne se libila a v mnohempomohla

14. lis 2021

@marketka_m Je to už dlouho, co jsem ji četla, takže výsledek si nevybavuju, jen vím, že doteď nevím, co je mým jazykem.

14. lis 2021

@loupacek zkus si říct, co kdyby jenda věc z těchto pěti nebyla v tvém životě.. která by Ti chyběla.. možná takovými uvahami k tomu dojdeš. nebo kdy se cítíš "blaženě" - milovaně, co má udělat partner a co tě bolí když neudělá a podobně..

14. lis 2021

Myslím, že s věkem ubývá potřeba dárků. Je to pěkné gesto, ale oproti těm všem pro mě nejméně důležité. Hezký článek

14. lis 2021

@lennus díky...
no víš co.. já Ti nevím, také se mi to zdálo že je to tak jak píšeš ale po přečtení knih si to už nemyslím.
a třeba moje dobrá kamarádka má dárky jako hlavní jazyk lásky.. a prostě ji to chybí. její manžel ji to nedává a ona se cítí být méně milovaná. Přitom by stačilo aby muž ji přinesl kytku ze zahrady, čokoládku z obchodu.. prostě žádné zlato a drahé kameny...

14. lis 2021

@marketka_m Věřím, že jsou takoví lidé, hodnotím to podle sebe a svých blízkých přátel i rodiny. Je to krásné gesto, ale jak jsi psala, když se zamýšlím, co by mi chybělo a co naopak, tak mám jasno. Mně přijde, že nejdůležitější jsou dotyky, i když to tak třeba člověk nevnímá, jsou i mezi dětmi rozdíly, zet některé jsou od miminka více kontaktní a naopak.

14. lis 2021

@lennus vidíš, tedy nejspíše je to tvůj jazyk lásky, nebýt doteků cítila by ses jako vyprahlá studna 🙂

14. lis 2021

@marketka_m Zamyslím se nad tím. Ale jen zběžně teď... Nic z toho neděláme ani jeden. My prostě fungujeme, bez problémů, závažných hádek (hádky způsobuje akorát můj cyklus). Nevím. Asi jsem rozbitá.

14. lis 2021

@loupacek hmmm to neni o fungovani...je to o tom aby ses citila byt milovana..nic vic nic min.pokud se citis byt milovana mluvi tvuj parzner tvym jazykem k tobe a je to fajn ...a nemusus ho znat...🙂

14. lis 2021

@marketka_m Tak asi je to spíš o pocitu, že mně je takhle fajn.

14. lis 2021

@loupacek tak to je super..🥳

14. lis 2021

Začni psát komentář...

Odešli