Náš velikonoční berany, berany, duc. Letošní model byl hned fuč. Ořechový 🌰 potřený mléčnou čokoládou 🍫 a zdobený sněhem 🌨️
Ořechový beránek (Těsto jsem dělala z 1 1/2 dávky. Mám větší formu beránka.)
120 g másla
200 g moučkového cukru
3 vejce
200 g polohrubé mouky
100 g mletých vlašských ořechů
1 prášek do pečiva
150-200 ml vlažného mléka
Na vymazání a vysypání formy:
tuk
hrubá mouka
Postup přípravy:
- Změklý tuk, cukr a žloutky vyšleháme, přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko dle potřeby a mleté ořechy.
- Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh.
- Těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C cca 50 minut.
- Po upečení bábovku z formy vyklopíme a necháme vychladnout.
100g mléčné čokolády
- Rozpustit čokoládu ve vodní lázni a celého beránka potřít čokoládou. Nechat ztuhnout.
Sníh:
2 bílky
120 g krystalového cukru
špetka soli
- Připravíme si hrnec na bílky a větší hrnec na vodu. Vodu ohřejeme tak, aby byla horká, ale nesmí se vařit, aby se bílky nesrazily. Mezitím krátce zašleháme do bílků sůl a poté opět krátce zašleháme cukr. Pak vložíme hrnec s bílky do horké vodní lázně a ručním elektrickým šlehačem pomalu šleháme na nejnižší rychlost, aby se bílky stačily během šlehání prohřát. Sníh je hotový, když je lesklý a hodně hustý (tvoří se na něm při šlehání špičky).
- Hotový sníh necháme trochu vychladnout za občasného míchání, pak naplníme plátěný pytlík s ozdobnou špičkou a nastříkáme na beránka kožíšek.