luciska82
    Zpráva byla změněna    20. dub 2022    

    Náš velikonoční berany, berany, duc. Letošní model byl hned fuč. Ořechový 🌰 potřený mléčnou čokoládou 🍫 a zdobený sněhem 🌨️

    Ořechový beránek (Těsto jsem dělala z 1 1/2 dávky. Mám větší formu beránka.)

    120 g másla
    200 g moučkového cukru
    3 vejce
    200 g polohrubé mouky
    100 g mletých vlašských ořechů
    1 prášek do pečiva
    150-200 ml vlažného mléka
    Na vymazání a vysypání formy:
    tuk
    hrubá mouka

    Postup přípravy:
    - Změklý tuk, cukr a žloutky vyšleháme, přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko dle potřeby a mleté ořechy.
    - Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh.
    - Těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
    - Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C cca 50 minut.
    - Po upečení bábovku z formy vyklopíme a necháme vychladnout.

    100g mléčné čokolády
    - Rozpustit čokoládu ve vodní lázni a celého beránka potřít čokoládou. Nechat ztuhnout.

    Sníh:
    2 bílky
    120 g krystalového cukru
    špetka soli
    - Připravíme si hrnec na bílky a větší hrnec na vodu. Vodu ohřejeme tak, aby byla horká, ale nesmí se vařit, aby se bílky nesrazily. Mezitím krátce zašleháme do bílků sůl a poté opět krátce zašleháme cukr. Pak vložíme hrnec s bílky do horké vodní lázně a ručním elektrickým šlehačem pomalu šleháme na nejnižší rychlost, aby se bílky stačily během šlehání prohřát. Sníh je hotový, když je lesklý a hodně hustý (tvoří se na něm při šlehání špičky).
    - Hotový sníh necháme trochu vychladnout za občasného míchání, pak naplníme plátěný pytlík s ozdobnou špičkou a nastříkáme na beránka kožíšek.