Jahodový dortík pro pratetu k narozeninám ❤️❤️❤️🍓🍓🍓
Jahodový pruhovaný ♥️🤍♥️🤍❤️
Na těsto (forma 19 cm)
3 ks vejce
1 lžíce rostlinný olej
3 lžíce hladké mouka (s kopečkem)
1/2 lžičky prášku do pečiva
3 lžíce cukr
Trochu červené gelové barvy
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva (červené barvivo) a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Vymícháme vláčné těsto. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečený plát necháme vychladnout.
Krém:
500 g mascarpone
500g tvarohu
Cca 100g moučkového cukru (nebo dle chuti)
2 vanilkové cukry
Vyšlehat mascarpone s moučkovým i vanilkovým cukrem. Zašlehat tvaroh.
Vychladlý korpus nechat v ráfku. Potřít polovinou tvarohové náplně. Krém uhladit.
Jahodové želé:
500g jahod
2 průhledné dortové želé od Dr. Oekter
Omyté a očištěné jahody rozmixujeme. Rozdělíme na 2 části a postupně připravíme želé dle návodu na sáčku. Hotové želé (poloviční dávka) nalijeme na krém a necháme ztuhnout. Přidáme druhou část krému a poslední vrstvu jahodového želé (znovu svaříme s želatinou). Ozdobit dle fantazie (jahody, maliny, granátové jablko…)
Náš velikonoční berany, berany, duc. Letošní model byl hned fuč. Ořechový 🌰 potřený mléčnou čokoládou 🍫 a zdobený sněhem 🌨️
Ořechový beránek (Těsto jsem dělala z 1 1/2 dávky. Mám větší formu beránka.)
120 g másla
200 g moučkového cukru
3 vejce
200 g polohrubé mouky
100 g mletých vlašských ořechů
1 prášek do pečiva
150-200 ml vlažného mléka
Na vymazání a vysypání formy:
tuk
hrubá mouka
Postup přípravy:
- Změklý tuk, cukr a žloutky vyšleháme, přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko dle potřeby a mleté ořechy.
- Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh.
- Těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C cca 50 minut.
- Po upečení bábovku z formy vyklopíme a necháme vychladnout.
100g mléčné čokolády
- Rozpustit čokoládu ve vodní lázni a celého beránka potřít čokoládou. Nechat ztuhnout.
Sníh:
2 bílky
120 g krystalového cukru
špetka soli
- Připravíme si hrnec na bílky a větší hrnec na vodu. Vodu ohřejeme tak, aby byla horká, ale nesmí se vařit, aby se bílky nesrazily. Mezitím krátce zašleháme do bílků sůl a poté opět krátce zašleháme cukr. Pak vložíme hrnec s bílky do horké vodní lázně a ručním elektrickým šlehačem pomalu šleháme na nejnižší rychlost, aby se bílky stačily během šlehání prohřát. Sníh je hotový, když je lesklý a hodně hustý (tvoří se na něm při šlehání špičky).
- Hotový sníh necháme trochu vychladnout za občasného míchání, pak naplníme plátěný pytlík s ozdobnou špičkou a nastříkáme na beránka kožíšek.
Včera zelený čtvrtek a naše špenátové sluníčko ☀️💚
Špenátové sluníčko ☀️💚
těsto:
500g hladké mouky
200 ml vlažného vína
60ml olivového oleje
2 lžičky soli
náplň:
300 g listového špenátu
350 g jemného tvarohu nebo ricotty
100 g nastrouhaného parmezánu (já jsem měla jen goudu)
sůl, pepř, (já jsem ještě dala česnek - gouda není tak výrazná jako parmezán)
strouhanka na podsypání a vejce na potření
- vypracovat těsto
- špenát krátce převařit a nasekat, přidat tvaroh, sýr, sůl a pepř (popř. česnek) - vznikne hladká směs
- těsto na 2 díly - vyválet 2 kruhové placky (cca 30 cm) - jednu placku na pečící papír - posypat strouhankou
- doprostřed těsta část náplně, zbylou náplň okolo okraje těsta tak, aby na okraji a okolo náplně ve středu bylo těsto volné
- zakryjeme druhou plackou
- okraje navlhčit a pomocí vidličky přimáčknout
- na náplň ve středu těsta položit obrácenou misku jako vodítko a těsto kolem ní celé propíchnout vidličkou
- k takto naznačenému kruhu těsto nakrájet
- rozkrájené dílky otočit o 90°
- potřít vajíčkem
- pekla jsem na 180° cca 40 min (záleží na troubě)
Velikonoční tuning bábovky. Záhon s mrkví 🥕🥕🥕😂
Hokus pokus. Tvarohovo-kakaová bábovka s mrkvičkou🥕🍫
Ingredience:
250 g máslo
4 ks vejce
1 balení vanilkový cukr
250 g měkký tvaroh
250 g polohrubá mouka
1 balení prášek do pečiva
200 g cukr
3 – 4 lžíce kakaa
Oranžové gelové barvivo
Změklé máslo utřít s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.
Přidat tvaroh, promíchat a přisypat mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmíchat ušlehaný sníh (je dobré k bílkům před šleháním přidat špetku soli, sníh je pak lépe ušlehánm).
Menší část těsta obarvit oranžovým gelovým barvivem. Těsto přenést do malého pekáčku (vymazaný a vysypaný) a upéct. Z oranžového plátu vykrájet spodní části mrkviček (bez natě).
Do světlého těsta přisypat kakao a promíchat.
Formu na chlebíček vymazat a vysypat hrubou moukou. Přenést část hnědého těsta. Doprostřed formy nasázet jednu mrkvičku za druhou. Přikrýt zbytkem tmavého těsta.
Péct ve vyhřáté troubě na 170°C (zkouška špejlí).
Nať: Obarvit mascarpone trochou zeleného gelového barviva. Zdobit špičkou na lístečky.
Malinovo-čokoládový dortík zdobený jahodami 🍓🍓🍓 pro babičku a dědu ❤️ Pokud někdo bude chtít recepis, tak sesmolím.
Kakaový piškot:
3 vajec
90g cukru krupice
72g hl. mouky
18g kakaa
3 lžic oleje
špetka soli
Šlehejte bílky se solí, když je sníh skoro hotový, přidejte natřikrát za stálého šlehání cukr a šlehejte ještě min. 5 minut do pevného sněhu. Pak snižte otáčky, přidejte naráz žloutky smíchané s olejem, znovu zvyšte otáčky a ještě 2 -3 minuty prošlehejte. Pak už jen zlehka stěrkou vmíchejte prosátou mouku s kakaem a naplňte formu. Vyložte jen dno pečícím papírem, nevymazávejte, nevysypávejte. Pečte na 150°C 40 minut. Po upečení nechte 5 minut ve formě chladnout, pak ořízněte od formy a nechte chladit.
Malinová náplň:
600g mražených malin
20g plátků želatiny
150g mascarpone
500g tvarohu
100g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
50g másla
200ml smetany ke šlehání
Povolené maliny rozmačkáme a slijeme z nich 100ml šťávy do kastrůlku. Vložíme k ní želatinu a necháme nabobtnat. Macarpone smícháme a tvarohem, cukrem a citronovou šťávou. Přilijeme rozpuštěné máslo a krátce vyšleháme. Poté vmícháme maliny.
Malinovou šťávu a nabobtnalou želatinou přivedeme za stálého míchání k téměř k bodu varu a horkou ji vlijeme do náplně. Nakonec do náplně zapracujeme ještě vyšlehanou smetanu. Hotový krém rozetřeme na korpus ve formě. Necháme ztuhnout alespoň 240 minut v chladničce.
Čokoládový krém:
200g hořké čokolády
50g másla
100g mascarpone
Čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Odstavíme a necháme zchladnout na 30°C. Pak do ní vmícháme mascarpone a krátce prošleháme. Krém nastříkáme dle fantazie cukrářským sáčkem na řez. Dozdobíme jahodami.