recept od Budlina: 2 porce 115g ricotty (já dala 200g) 115g dýňového pyré (taky jsem dala 200g) 50g strouhaného parmazánu + na ozdobení kůra z citronu špetka soli špetka muškátového oříšku 130g semolinové nebo hladké pšeničné mouky + na pomoučnění (já dala cca 160g) 3 lžíce másla nebo ghí 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce balzamika 2-3 větvičky četstvé šalvěje (tu jsem nesehnala, hotové noky jsme ozdobila aspon bazalkou)
- smícháme ricottu, pyré, parmazán, polovinu citronové štávy, sůl, muškátový oříšek - přidáme polovinu mouky a lehce promícháme vařečkou, vyklopíme na vál a přidáme zbýbavající mouku - těsto lehce hneteme, až se spojí v kompaktní hmotu, pozor nepřepracovat - z těsta si vždy odřízneme kousek, uválíme váleček o průměru cca 1,5cm a odkrajujeme noky - noky dáme do osolené vařící vody, za krátkou chvilku hned začnou vyplavávat nad hladinu, jsou hotové
- ve velké pánvi rozpustíme lžící másla (ghí) se lžící oleje, přidáme dva lístky šalvěje - přidáme noky a orestujeme je z obou stran a odložíme - pánev vytřeme papírovou utěrkou, opět vložíme dvě lžíce másla a lžící oleje, až bude tuk horký, vložíme do něj zbytek šalvěje a orestujeme jí, během chvilky zhnedně a bude křupavá - šalvej vyndáme - do pánve vlijeme ocet balzamiko - ztratí svou kyselnost a zkaramelizuje - hotové šalvějové máslo přelijte noky, ozdobte parmazánem
recept od Budlina:
2 porce
115g ricotty (já dala 200g)
115g dýňového pyré (taky jsem dala 200g)
50g strouhaného parmazánu + na ozdobení
kůra z citronu
špetka soli
špetka muškátového oříšku
130g semolinové nebo hladké pšeničné mouky + na pomoučnění (já dala cca 160g)
3 lžíce másla nebo ghí
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamika
2-3 větvičky četstvé šalvěje (tu jsem nesehnala, hotové noky jsme ozdobila aspon bazalkou)
- smícháme ricottu, pyré, parmazán, polovinu citronové štávy, sůl, muškátový oříšek
- přidáme polovinu mouky a lehce promícháme vařečkou, vyklopíme na vál a přidáme zbýbavající mouku - těsto lehce hneteme, až se spojí v kompaktní hmotu, pozor nepřepracovat
- z těsta si vždy odřízneme kousek, uválíme váleček o průměru cca 1,5cm a odkrajujeme noky
- noky dáme do osolené vařící vody, za krátkou chvilku hned začnou vyplavávat nad hladinu, jsou hotové
- ve velké pánvi rozpustíme lžící másla (ghí) se lžící oleje, přidáme dva lístky šalvěje - přidáme noky a orestujeme je z obou stran a odložíme
- pánev vytřeme papírovou utěrkou, opět vložíme dvě lžíce másla a lžící oleje, až bude tuk horký, vložíme do něj zbytek šalvěje a orestujeme jí, během chvilky zhnedně a bude křupavá - šalvej vyndáme
- do pánve vlijeme ocet balzamiko - ztratí svou kyselnost a zkaramelizuje
- hotové šalvějové máslo přelijte noky, ozdobte parmazánem