• 2 a ½ hrníčku kešu ořechů • 2 vejce – oddělené na žloutek a bílek • 1 lžička jedlé sody • hrst rozinek, nebo nakrájené datle – můžete vynechat • hrst vlašských ořechů • mandle na plátky na ozdobu • Med v případě nutnosti osladit, stačí i jedna lžíce, ale chutná skvěle bez. • ½ lžičky tuku na vymazání formy (kokosový, máslo ghí)
Kešu ořechy je nutné nejdříve namočit na 6 hodin, potřebujete, aby byly měkké. Když jsou měkké, slijte z nich vodu a dejte je do mixéru. Přidejte žloutky, jedlou sodu a rozmixujte vše do úplně hladkého těsta. Pokud zůstane nějaký kousek větší, nevadí, ale většina by měla být rozmixovaná. V samostatné misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Přidejte je do ořechového těsta a lehce ho lžící promíchejte tak, aby se sníh pěkně spojil s těstem. Nepoužívejte už ale mixér, ať těsto zůstane nadýchané. Nakonec vmíchejte rozinky a na kousky nakrájené vlašské ořechy. Připravte si kulatou pečící misku (moje byla v průměru asi 15 cm) a vyložte ji omaštěným pečícím papírem. Nalijte těsto do misky a uhlaďte povrch. A posypte plátky mandlí. Pečte na 175 °C. asi 40 minut. Nechte mazanec vychladnout, než ho budete krájet
Potřebujete:
• 2 a ½ hrníčku kešu ořechů
• 2 vejce – oddělené na žloutek a bílek
• 1 lžička jedlé sody
• hrst rozinek, nebo nakrájené datle – můžete vynechat
• hrst vlašských ořechů
• mandle na plátky na ozdobu
• Med v případě nutnosti osladit, stačí i jedna lžíce, ale chutná skvěle bez.
• ½ lžičky tuku na vymazání formy (kokosový, máslo ghí)
Kešu ořechy je nutné nejdříve namočit na 6 hodin, potřebujete, aby byly měkké. Když jsou měkké, slijte z nich vodu a dejte je do mixéru.
Přidejte žloutky, jedlou sodu a rozmixujte vše do úplně hladkého těsta. Pokud zůstane nějaký kousek větší, nevadí, ale většina by měla být rozmixovaná.
V samostatné misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Přidejte je do ořechového těsta a lehce ho lžící promíchejte tak, aby se sníh pěkně spojil s těstem. Nepoužívejte už ale mixér, ať těsto zůstane nadýchané.
Nakonec vmíchejte rozinky a na kousky nakrájené vlašské ořechy.
Připravte si kulatou pečící misku (moje byla v průměru asi 15 cm) a vyložte ji omaštěným pečícím papírem.
Nalijte těsto do misky a uhlaďte povrch. A posypte plátky mandlí. Pečte na 175 °C. asi 40 minut.
Nechte mazanec vychladnout, než ho budete krájet