Drobenkové těsto: 150 g pohankové hladké mouky 100 g špaldové celozrnné mouky 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů 50 g tř.cukru 20 g domácího vanilkového cukru 100 g másla 1 žloutek 30 g mandlových lupínků Maková náplň: 150 g mletého máku 250 ml mléka 70 g tř.cukru 1 lžíce rumu Švestky: 10 vypeckovaných a rozpůlených švestek Tvarohová náplň: 250 g plnotučného tvarohu 200 g zakysané smetany 50 g tř.cukru 1 vejce + zbylý bílek citrónová kůra Nejprve si připravíme makovou náplň. Mletý mák zalijeme mlékem, přidáme cukr a povaříme. Zamícháme 1 lžíci rumu a necháme vychladnout.
Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Strany formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, změklé máslo a žloutek. Zpracujeme v drobenkové těsto. Polovinu těsta dáme na dno dortové formy a upěchujeme. Na těsto nalijeme připravenou makovou náplň. Na vrstvu máku dáme rozpůlené švestky řeznou stranou nahoru.
Při přípravě tvarohové náplně použijeme bílek, který nám zbyl z přípravy drobenkového těsta. Bílek a 1 vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme tvaroh, zakysanou smetanu a citrónovou kůru. Tvarohovou náplň nalijeme na vrstvu švestek. Do zbylého těsta přidáme mandlové lupínky a mandlovou drobenkou posypeme povrch koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi třičtvrtě hodiny. Koláč vyndáváme z formy až po vychladnutí.
Drobenkové těsto:
150 g pohankové hladké mouky
100 g špaldové celozrnné mouky
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
50 g tř.cukru
20 g domácího vanilkového cukru
100 g másla
1 žloutek
30 g mandlových lupínků
Maková náplň:
150 g mletého máku
250 ml mléka
70 g tř.cukru
1 lžíce rumu
Švestky:
10 vypeckovaných a rozpůlených švestek
Tvarohová náplň:
250 g plnotučného tvarohu
200 g zakysané smetany
50 g tř.cukru
1 vejce + zbylý bílek
citrónová kůra
Nejprve si připravíme makovou náplň. Mletý mák zalijeme mlékem, přidáme cukr a povaříme. Zamícháme 1 lžíci rumu a necháme vychladnout.
Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Strany formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, změklé máslo a žloutek. Zpracujeme v drobenkové těsto. Polovinu těsta dáme na dno dortové formy a upěchujeme. Na těsto nalijeme připravenou makovou náplň. Na vrstvu máku dáme rozpůlené švestky řeznou stranou nahoru.
Při přípravě tvarohové náplně použijeme bílek, který nám zbyl z přípravy drobenkového těsta. Bílek a 1 vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme tvaroh, zakysanou smetanu a citrónovou kůru. Tvarohovou náplň nalijeme na vrstvu švestek.
Do zbylého těsta přidáme mandlové lupínky a mandlovou drobenkou posypeme povrch koláče.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi třičtvrtě hodiny.
Koláč vyndáváme z formy až po vychladnutí.