10 / 377
    Hruškový koláč, inspirace od @gabrielaa (špaldová mouka)

    140 g másla
    70 g špaldové mouky
    70 g celozrnné žitné mouky
    1 sáček kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
    1/4 lžičky soli
    2 větší hrušky
    3 vejce
    125 g třtinového cukru
    Postup: Potřebujeme koláčovou formu (kulatá o průměru 20 cm), kterou vymažeme máslem (lze lehce vysypat třeba moukou/strouhankou/kokosem). Zbylé máslo si rozpustíme.
    Do misky prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, sůl a promícháme.
    Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, nakrájíme na osminky a rozložíme po dně formy.
    Vejce ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme postupně mouku a promícháme vařečkou. Nakonec přidáme i rozpuštěné máslo a opět promícháme.
    Těsto přelijeme rovnoměrně přes hrušky a dáme péct do předem vyhřáté trouby (180°C) zhruba na 45 minut, dokud koláč není pěkně dozlatova.

    17. zář 2014