Rozpusťte pomalu čokoládu v míse nad párou. Voda pod mísou nebo hrncem by neměla úplně vařit a nádoba s čokoládou by se neměla dotýkat vodní hladiny. Nechte čokoládu trochu zchladnout.
Mezitím šlehejte máslo s cukrem, dokud nebude krásně nadýchané a hladké. Postupně všlehejte vejce jedno po druhém. Opatrně vmíchejte lžící prosátou mouku s práškem do pečiva. Nyní můžete vmíchat i čokoládu, vanilkový extrakt a na závěr nasekané ořechy.
4. Těsto přesuňte do formy, rovnoměrně rozetřete a ozdobte zbývajícími ořechovými polovinami. Pečte 30-35 minut, dokud špejle nevyjde z těsta bez zbytků tekutého těsta. Ale snažte se koláč nepřesušit, konzistence uvnitř by měla zůstat stále vlhká, lepkavá, podobně jako u brownie.
150 g másla, plus na vymazání
100 g kvalitní čokolády (obsahující 70-80 % kakaa)
100 g třtinového cukru
2 šťastná vejce
75 g špaldové celozrnné mouky (můžete použít i hladkou 00)
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky vanilkového cukru (nejlépe doma vyrobeného)
65 g restovaných vlašských ořechů
15 ks vlašských půlek na ozdobu
kakao nebo moučkový cukr na pocukrování