2 / 377
    Jablečný koláč z lupinové a pohankové mouky -Dita P.

    recept - Dita P.
    260 plh mouky (já dala 200 špaldové a 60 lupinové), 200g třtinového cukru (stačí polovina), 2lž skořice, 227g másla, 12 jablek- 2 kg (já dala 8 středních a stačilo to), 2 lž. čerstvě vymačkané šťávy z citronu
    Smích​áme mouku/y, cukr, skořici, máslo, směs musí připomínat drobenku (popř. přidat mouku - já přidávala). 2/3 směsi natlačit do koláčové formy o průměru 22cm. Troubu předehřejeme na 180st. Jablka oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky (docela vopruz). Vyskládáme na těsto a každou vrstvu posypeme skořicí a pokapeme citr.šťávou. Na vyskládaná jablka nadrobíme zbylou 1/3 těsta. Pečeme 1h a 15 min (já pekla jen 1h). Porcujeme zcela vychladlé, jinak se to bortí.
    Celý koláč je vyšší než forma, což vůbec nevadí 🙂 Je megaluxusní 🙂

    26. únor 2014