A je vůbec nějaký?
Ano! A zásadní. Jedno písmeno uprostřed slova a zcela jiné významy.
PREBIOTIKA= fermentovatelné látky, které slouží k výživě a činnosti mikrobiomu ve střevě. Jinak řečeno : ŽRÁDÝLKO pro hodné bakterie, kvasinky, houby. Jsou to hlavně oligosacharidy jako vláknina.
PROBIOTIKA=hodné a potřebné mikroorganizmy, které po genocidě způsobené antibiotiky, obsadí, byť dočasně, volné místa a nepustí zlo-mikroby si zde posedět. Zda se i uchytí, nebo jen budou hájit volná místa, než se zase ty dobré namnoží, záleží na spoustě faktorů.
Praktické použití pro zdravé střevo:
1. Konzumace fermentovaných potravin =kvašených (mléčných, zeleninových, nápojů)
2. Konzumace nestravitelné vlákniny- zdroj prebiotik
3. Omezit hotovky a jine hardcore průmyslové "mňamky". Návrat k prvopotravinám má smysl.
4. Po antibioticích užívat PRE- i PRO- BIOTIKA .
5. HÝČKAT si svůj střevní mikrobiom stravou, pohybem.
Začni psát komentář...