63 / 72
    Rizoto s cuketou a mrkví podle Kuchařky ze Svatojánu
    leni5
    autor

    "RIZOTO S CUKETOU A MRKVÍ
    pro 8 osob
    V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm dvě pokrájené cibule. Přidáme tři stroužky česneku a po lžičce kurkumy, kari a garam masaly. Mícháme, dokud se koření nerozvoní a vsypeme 600 g mrkve nakrájené na špalíčky. Zalijeme 200 ml vody, osolíme, promícháme a zakryté dusíme 10 minut. Přidáme 1 kg cukety nakrájené na kostičky, zalijeme 200 ml ovesné smetany a dusíme ještě 10 minut.
    V kastróle rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, vsypeme 550 g propláchnuté jasmínové rýže, osolíme a chvíli opékáme. Zalijeme 800 ml horké vody, zamícháme a zakryjeme pokličkou. Zprudka přivedeme k varu, zmírníme teplotu na minimum a necháme zvolna dusit asi 20 minut, dokud se všechna voda neodpaří a na povrchu se neudělají dírky. Promícháme se zeleninou a podáváme posypané praženým sezamem."

    6. srp 2015