V první části jsem psala jen takový úvod.
Ono také naházet pár kusů zeleniny do hrnce povařit a rozmixovat není žádná "gastronomie" 😀
Kolem 15 měsíce začal jíst co my > už nevařím jemu zvlášť. I když jsou dny, kdy ještě ano. Když si chceme s manželem dát něco "nezdravého a zakázaného" 😉
V tomto článku se dozvíte, jaké recepty pro nás vařím.
A od kolikáteho měsíce jsou vhodné?
To je různé - záleží co vše vaše dítě jí, ale v zásadě od roka. Jen pozor na koření či nadýmavé potraviny. Např. cibuli. Tu buď nedám nebo nyní už menší množství.
Falešná bramboračka > dětská.
Na másle orestuji pórek (či jarní cibulku) zahustím moukou (může být špaldová 🙂 > udělám jíšku. Přidám pokrájené brambory a mrkev, později pokrájený lilek (nahradí právě houby - ma i takoviu houbovou konzistenci 🙂), trochu soli (pro menší děti bez), majoránku a ke konci dám povařit celý stroužek česneku (dostane to mírně chuť ale né příliš), zahustíme špaldovou mouku (lze i jinou) a hotovo > moc to synovi chutnalo a to i ve variantě bez lilku, ale s dýní nebo cuketou
> uvařila jsem na dva dny, ale druhý den musela vařit znovu, protože mi to tak chutnalo, že jsem mu tu druhhou porci snědla 😀
Dětský "guláš"
Na oleji orestuji pórek (nebo cibuli), přidám maso (já použila kuřecí), orestuji a přidám pokrájenou mrkev, čerstovu papriku a cuketu. Okořením trochu solí a sladkou paprikou. Podliji a dusím 🙂
Podávám s těstovinou.
Zapečená cuketa
Do pekáčku navrstvíme na plátky (či kostičky - ať to dítě může rovnou jíst) brambor a cukety. Střídáme až je pekáček zaplněný, mírně osolíme a podlijeme smetanou.
Ke konci přidáme pokrájenou mozarellu (lze i jiný sýr) a dopékáme.
Pro naše masožravce chlapy můžeme udělat variantu s mletým masem, které předem orestujeme třeba i s cibulí a přidáme do vrstev 😉
Pečeme na 180°C.
Špaldové sušenky
Recept jsem získala na jedné stránce na Facebooku či tady - bohužel si už nevzponemu na zdroj tak mě prosím omluvte.
300g špaldové celozrné mouky (lze použít i jinou)
200g másla (ano je ho dost)
100g medu nebo lze požít i sirup
Máslo a med rozpustíme, přidáme k mouce a vypracujeme hladké těsto, které dáme na 30-60min odležet (může být i přes noc - konzistencí je k lineckému).
Vyválíme a vykrajujeme tvary.
Domácí lipánek
Je spoustu variant a já si k tumu svému musela dopracovat 🙂
1 tučný tvaroh
1/2 31°% smetany
1/2 vanilkového cukru
Smetanu vyšlehám (né úpně do tuha), přidám tvaroh a ještě chvíli šlehám
přidám vanil. cukr a promíchám.
Domácí přesnídávka
Recept na ní jsem získala tady na modrém koníkovi, ale je to tak dávno, že nevím autora.
Jde hlavně o poměr ovoce.
3 díl oloupaných jablek
1 díl jiného ovoce
pokrájíme a v hrnci polijeme vodou
Až bude ovoce měkké, slijeme vodu - pokud nám jí hodně zbylo a rozmixujeme.
Dáme do sklenic a dobře utěsníme a otočíme dnem vzhůru.
Pokud máte strach jestli se "chytnou" můžete přidat i jako konzervant kyselinu citrónovou - jen špetku. Zjisťovala jsem to a nemělo by to dětem škodit, ale já ji vynechala a teď po roce je přesnídávka stále jedlá - ale je dost řídká - takže jak píši, slít vodu.
Tak snad jsem Vás inspirovala a až nebudete vědět co vařit třeba si vzpomenete a vaše děťátko si také pochutná jako můj syn.
Dobrou chuť
Začni psát komentář...