kocarkopedie
10. zář 2022
2343 

Thule Urban Glide 2: Jak zvládl běh, sport a jízdu lesním terénem?

V předchozím článku o sportovním kočárku Thule Urban Glide 2 jsem popsala své zkušenosti z běžného života. Představila jsem vlastnosti kočárku, který je skvělým společníkem nejen na sport, ale také do města i na vesnici. Teď bych ráda popsala své zkušenosti při běhu, in-line bruslích a na výletech v terénu, které jsem s ním zažila.

Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

Kočárek Thule Urban Glide 2.

Thule Urban Glide 2 je variabilním kombinovaným kočárkem, a tedy správnou volbou nejen pro aktivní rodiče, ale i pro ty nejnáročnější, kteří chtějí dopřát svému dítěti pohodlí a kvalitu. Patří do kategorie Top kočárků, ve které najdeš ty nejlepší kousky na trhu. Bohužel většinou jsou to zároveň ty nejdražší kočárky.

Pokud hledáte sportovní kočárek, který budete primárně používat pouze pro běh a sport, tak se můžete podívat i na jeho bratrský model Thule Glide 2. K Běhu má přizpůsobena tři velká nafukovací kola, přičemž přední je pro maximální komfort rychlé jízdy neotočné a zadní jsou zase měkce odpružená a pro lepší skladnost i jednoduše odnímatelná.

Vlastnosti ve zkratce

Thule Urban Glide 2 přináší oproti předchozí verzi řadu vylepšení. Má moderní a odlehčenou konstrukci, která by měla vyhovovat jak na běh a procházky v přírodě, tak při jízdě na in-line bruslích. Lákadlem je jeho jednoduché ovládání a možnost snadného skládání.

Kočárek koupíte jako jednomístný nebo dvoumístný, v černé, šedé nebo zelené variantě na černém rámu. A od podzimu 2020 také v barvách Cypress Green (na černém rámu), Majolica Blue (na hliníkovém rámu) nebo Dark Shadow Gray (na hliníkovém rámu).


Můj první dojem

Můj první dojem jsem již podrobněji popsala v předchozí recenzi, ale pojďme si ho ve zkratce připomenout.

Když jsem poprvé kočárek uviděla v celku, v duchu jsem si řekla: „Wau, tak tohle je super stylová designovka!“ Čisté linie a v dobrém slova smyslu „jednoduchý sporťák“, na kterém není zbytečně nic navíc. Stříbrná barva konstrukce a zelený odstín potahů zvýrazňují jeho výjimečnost a eleganci, dodávají mu určitou prestiž a vysokou úroveň.

Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

Poctivě testovaný kočárek Thule Urban Glide 2.

První běh a in-line brusle
Vyběhla jsem s ním ven hned v den jeho příjezdu, ačkoli trošku mrholilo. Okamžitě jsem věděla, že tohle je nejsnáze ovladatelný kočárek, jaký jsem kdy měla v ruce (a víte, že jsem jich měla možnost vyzkoušet už několik)! Manipuluje se s ním tak jednoduše, jako by šel sám. Nepotřebujete obě ruce, dokonce ani jednu, stačil prst. Samozřejmě v rámci bezpečnosti vždy držím kočárek alespoň jednou rukou!

Díky ergonomicky propracovanému čistému tvaru konstrukce a její lehkosti lze s kočárkem běžet opravdu velmi rychle. Ale jelikož já nejsem běžecká nadšenkyně, po pár minutách (tedy asi po čtyřech) jsem své tempo zpomalila. Když se mě někdo ptal na první dojmy, přirovnala jsem Thule Urban Glide 2 k novým, měkkým, lehounkým a rychlým běžeckým botám, se kterými v představách lámu rekordy.

Na první bruslení jsem si musela počkat pěkných pár měsíců, jelikož kočárek ke mně dorazil někdy začátkem listopadu 2021. Dojem byl ovšem velmi podobný, nebo spíš stejný jako u běhu.


Bezpečnost dítěte na prvním místě

V terénu a při sportu – vždy zaaretujte přední kolečko! Je to hlavně z bezpečnostních důvodů, konkrétně pro zajištění dostatečné stability! Možnost volby aretace lze nastavit jednoduše otočným kolečkem se symbolem zámku umístěným u předního kola.

Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

Správná pozice předního kola směrem ven –⁠ při běhu a bruslení.


Plusové vlastnosti

+ Odpružení
Na rovině nebo asfaltu se s Thule Urban Glide 2 pohybuje úplně jinak než v terénu, to ale neznamená, že si s ním kočárek neporadí. Pozitivně mě překvapilo odpružení zadních šestnáctipalcových kol, která se v lese snadno vypořádala s nerovnostmi. Rychlost jsem samozřejmě vždy přizpůsobila terénu, ale ani minimální otřesy syna nikdy neprobudily.

Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

Zadní 16palcové kolo.

+ Stabilita
Kromě velkých kol, která neměla problém ani na sněhu nebo mokré asfaltce, oceníte menší otočné kolo vpředu. To se hodí hlavně pro pomalé procházky, do města, autobusu, MHD nebo do obchodů v nákupním centru.

Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

Jízda v čerstvě napadnutém sněhu.

+ Brzda
Bezpečnou jízdu a kontrolu rychlosti při běhu v kopcovitém terénu, také při jízdě na kolečkových bruslích nebo turistice v lesním terénu přináší integrovaná otočná ruční brzda. Zkušení běžci či bruslaři ji možná tolik při sportu nevyužijí jako já, ale věřte mi, že hlavně na bruslích a turistice při sjíždění dolů z kopce ji minimálně jako pojistku jednoznačně oceníte!

Brzda je umístěna uprostřed (hodí se pro leváky i praváky) na rodičovské rukojeti, která je ergonomicky tvarovaná, má protiskluzovou pěnovou úpravu a nastavitelnou výšku. To se hodí, pokud jste s partnerem rozdílně vysoký (jako já a můj manžel).

Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

Thule Urban Glide 2 Umístění ruční brzdy.

+ Reflexní prvky
Z hlediska bezpečnosti jsem uvítala i reflexní prvky na stříšce a v ráfcích kol. Kočárek je tak nepřehlédnutelný i za šera.

Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

Odraz reflexních prvků.


Mínusové vlastnosti

Zatím to vypadá jako naprosto dokonalý kočárek, že? A já jsem s ním opravdu spokojená. Přesto bych měla pár menších připomínek. No řekněme si to upřímně: Úplně dokonalý kočárek neexistuje!

- Sedadlo sportovní části
Prostor sedáku je pro dítě o něco menší a užší v porovnání s jinými podobnými Top kočárky patřícími do této kategorie. Pro příklad uvedu Baby Jogger Summit X3, který má sedátko o dost prostornější.

Sedací část Thule Urban Glide 2 také není tak hluboká, a sklon zádové opěrky proto nutí dítě být relativně dost vleže. Na pohled to vypadá zvláštně, ale mého syna to očividně netrápilo, ve výhledu mu to totiž nevadilo. A má-li chuť, tak se sám posadí do aktivního sedu.

Logika takového sklonu spočívá v tom, že dítě má mít „nuceně“ opřenou hlavu, protože ze zdravotního ergonomického pohledu je to ta nejlepší možná varianta pro jeho záda i krční páteř. A to hlavně pokud s kočárkem vyrážíte sportovat nebo do terénu, kde jsou větší nerovnosti. Hlava a krční páteř mu tak neposkakují jako „pejskovi na palubní desce auta".

- Chybějící polohování nohou
Prostor pro nohy není polohovatelný, takže si dítě nemůže nohy pohodlně položit, což každému nevyhovuje. Já jsem ale nezaznamenala, že by to synovi při běžné jízdě nějak překáželo. Dříve mu opěrka nohou chyběla při spánku, protože musel mít nožky buď pokrčené, nebo mu volně visely.

Každopádně na tuto častou výhradu maminek, co jsou majitelkami kočárku, zareagovalo několik šikovných maminek a firem, které začaly vyrábět a prodávat nástavec, díky němuž může mít dítě nožičky nahoře! Dokonce zareagoval už i samotný výrobce značky Thule, který začal opěrku nohou také nedávno vyrábět a prodávat.

Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

Základní poloha opěrky nožiček.

- Chybějící základní příslušenství
Nejen pro pohodlí dítěte, ale také pro váš lepší pocit, doporučuji dokoupit alespoň základní příslušenství, jako je bezpečnostní madlo a pláštěnka do deště. To bohužel není v základní výbavě, takže si za něj musíte připlatit. Osobně jsem ho pro krátkost testovacího času kočárku nekupovala. Testovala a využívala jsem ho cca 5-6 měsíců, podotýkám, že vedle jiných kočárků. Ale pokud bych byla majitelkou Thule Urban Glide 2 jako hlavního kočárku pro syna, tak si určitě základní příslušenství dokoupím.

- Bezpečnostní poutko na ruku
Co bych ještě vyloženě kočárku vytkla, je krátké bezpečnostní poutko na ruku, kterým si pojistíte, že vám kočárek neujede. Je to skvělá věc při procházkách a při sjíždění dolů z kopce, protože nemusíte spoléhat jen na brzdu nebo svou pohotovou reakci.

Bohužel při běhu ho nemůžete pořádně využít, protože je příliš krátké, a přitom právě při něm by se měly střídat ruce (jedna drží rukojeť, druhá kmitá podél těla). Jenže pokud máte jednu ruku připoutanou ke kočárku příliš krátkým poutkem, je jasné, že ji s druhou nevystřídáte.

Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

Krátké poutko na ruku.


Údržba a správná manipulace

Pokud se o Thule Urban Glide 2 budete dobře starat, pravidelně mu provádět údržbu a budete s ním manipulovat podle pokynů od výrobce (což znamená, že ho zaaretujete vždy, když se nebudete pohybovat na hladké a rovné cestě, a zároveň vždy, když s ním půjdete rychleji, nejen při běhu a in-line bruslení), předejdete možnosti vzniku tzv. „rozkmitaného“ předního kola –⁠ což je nejčastější důvod reklamací! Mnohdy totiž u jiných maminek vidím nezaaretované přední kolo v terénu, pak se ale nemohou divit, když se jim ten mechanismus vykývá a poškodí.

Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

Přední kolo je třeba aretovat.

Celkové závěrečné shrnutí

Plusy:
+ odpružení
+ velikost kol
+ aretace
+ ruční brzda
+ kotoučové brzdy zadních kol
+ reflexní prvky ve stříšce a na ráfcích kol
+ ergonomický tvar madla s protiskluzovou pěnovou úpravou
+ stabilita
+ lehkost
+ skladnost
+ manipulace jednou rukou
+ vhodný pro výškově rozdílné rodiče nebo vysoké rodiče

Minusy:

  • menší sedátko
  • krátký popruh na ruku při běhu
  • chybějící opěrka nohou
  • pořizovací cena
  • příslušenství je třeba dokoupit zvlášť (madlo, pláštěnka, moskytiéra, opěrka nohou atd.)

Celkově bych opět zůstala věrná svému původnímu hodnocení, a tedy dala Thule Urban Glide 2 těch 9 bodů z 10 možných. Byla jsem s ním nadmíru spokojená 🙂. Je to opravdu fantastický kočárek, který mě v žádné situaci nezklamal!

Vaše Ľudka
Kočárková poradkyně
#redakcni_recenze

Začni psát komentář...

Odešli