kocarkopedie
23. kvě 2022
1923 

Jak vybrat cestovní kočárek?

Cestovní kočárek využijete do letadla, vlaku i kufru auta a úložného prostoru autobusu, kde zabere málo místa. Jak ho ale vybrat tak, aby byl vhodný právě pro vaše cesty a výlety? Pojďte se na to s námi podívat.

Foto-zdroj

Co si u cestovního kočárku musíte pohlídat?

Malé rozměry, nízká hmotnost a skvělá skladnost jsou u cestovních kočárků podstatné. Proto si určitě zkontrolujte:

  • Velikost v rozloženém stavu – cestovní kočárek obvykle využívají rodiče větších dětí, proto mívají výše posazenou stříšku. I tak zkontrolujte délku zádové opěrky, která by měla mít okolo 50 cm, a šířku sedadla, aby dosahovala více než 35 cm.
  • Velikost ve složeném stavu – zvláště pokud často cestujete s určitou leteckou společností, je dobré porovnat velikost složeného kočárku s jejími požadavky na příruční zavazadlo.
  • Hmotnost – cestovní kočárky mívají okolo 6 kilogramů. Výrazně těžší už by se hůře přenášely.
  • Nosnost – starší nebo levné modely cestovních kočárků mívají nosnost do 15 kg váhy dítěte, běžně už jsou ale k dostání takové, do nichž bez problémů posadíte i 22kilogramové, a sehnat můžete také kočárky s nosností 25 kilogramů.
  • Výšku rukojeti – u většiny cestovních kočárků nelze výškově nastavovat rukojeť, proto je nutné pohlídat její výšku, aby se vám kočárek dobře ovládal.

Jaké jsou možnosti sedačky cestovního kočárku?

Hodit se vám může také možnost nasazení sedačky po i proti směru jízdy. Ne všechny cestovní kočárky však tuto vlastnost mají a také záleží jen na vás, jestli ji upřednostňujete. Častější je rozhodně varianta, kdy dítě sedí čelem po směru jízdy, takže má rozhled kolem sebe. Protisměrné nasazení, které je možné například u kočárku Cavoe Osis, se však hodí hlavně ve chvíli, kdy chce být v kontaktu s rodičem, a tedy i čelem k němu.

Na materiálu koleček záleží

Kolečka bývají menší a často vyrobená z EVA pěny, protože musí být co nejlehčí a nejskladnější. Ta ale nejsou příliš odolná a zvládnou spíše jen rovné povrchy. Proto je výrobci postupně vyměňují za kolečka z tvrzené gumy, která jsou odolnější a nezachytávají se do nich kamínky. Kočárky s gumovými kolečky mají lepší jízdní vlastnosti, ovšem také o něco vyšší cenu a hmotnost.

Je tedy potřeba počítat s tím, že cestovní kočárky nejsou určené do náročného terénu, ale budou vám skvělým parťákem při pohybu na letišti, chození po památkách apod. Pohodlí přitom zajistí odpružení, které mají některé modely u všech čtyř koleček, jiné zase jen na předních. Díky němu jsou totiž tlumeny otřesy vycházející od kol do rukojeti a dítěte.


Jaký je výběr cestovních kočárků?

Řada značek nabízí kočárky, které se hodí do letadla i na jiné způsoby cestování. Jmenovat však můžeme třeba kočárky:

I přes malé rozměry je potřeba se vždy ujistit přímo u letecké společnosti, se kterou budete cestovat, zda vám kočárek dovolí vzít na palubu.

Taška na kočárek do letadla

Taška (vak), do které složený kočárek vložíte, je praktická nejen do letadla, ale třeba i do kufru auta, vlaku nebo úložného prostoru autobusu. Díky jejím popruhům se bude snadno přenášet na rameni a navíc se vám neušpiní.


Cestovní kočárky vs. golfky

Cestovní kočárek rovná se golfky – to je častá domněnka, která se ovšem mýlí. Pravdou sice je, že golfové kočárky v minulosti bývaly velmi oblíbené, protože disponovaly nízkou hmotností a po složení připomínaly vak s golfovými holemi, takže byly i dobře uskladnitelné. Jenže jejich rozdělené rukojeti začaly být postupem času spíše přítěží, protože nebylo možné je řídit jednou rukou.

Výrobci se proto zaměřili na kočárky typu golfky, které mají spojenou rukojeť, a na ultralehké cestovní kočárky. Ty složíte do tvaru obdélníku o takových rozměrech, že je řada leteckých společností uznává za příruční zavazadlo. Díky tomu není potřeba kočárek odevzdávat před nástupem do letadla, ale můžete ho vzít přímo na palubu.


Oblíbené cestovní kočárky

Mezi favority v cestovních kočárcích bezesporu patří Joolz Aer a X-Lander X-Follow, které jsou právě častou volbou i do letadla.

Joolz Aer

Kočárek Joolz Aer byl vyvinut právě jako kočárek do letadla. Jeho hmotnost je pouhých 6 kilogramů! Uvnitř vypadá jako klasický sportovní kočárek, ale zadní strana opěrky vzhledem připomíná cestovní kufr. Na ni stačí rozepnout zip a následně polohovat zádovou opěrku pomocí pásku.

Kočárek složíte velmi rychle a snadno jednou rukou, pak ho jednoduše vložíte do tašky, která je součástí balení, a pomocí popruhů na rameno kamkoliv přenesete. Jeho skladnost je tedy maximální. Jízdními vlastnostmi se hodí spíše na rovné povrchy.

X-Lander X-Follow

Kočárek X-Lander X-Follow váží 7,5 kilogramu. Jeho stříška lze prodloužit, takže chrání před sluníčkem, větrem i drobným mrholením. Skládání je opět snadné a možné jednou rukou. Madlo pro dítě se pak používá k přenášení složeného kočárku. Také rozkládání je otázkou okamžiku.

#buying_guides

Škoda, že jste vynechali ten nejlepší na létání a to je kočárek Yoyo. Kočárek, který po složení má velikost příručního zavazadla, takže nemusíte odbavovat a pak někde čekat na vydání. Navíc je krásně odpružený a opravdu pěkně se s ním jezdí.

27. srp 2023

Začni psát komentář...

Odešli