tyjo to je dobrý nápad. letos udělám 🙂
add RECEPT: Salko uvařit!!! Já jsem si koupila tubu jesenky (v lídlu mají tu jejich značku asi za 16 Kč), uvařila ji a dala do krému. Množství bylo dostatečné 🙂
krásné, prosím co znamená zbytky z medovníkového těsta? nikdy jsem medovník nejedla. tak nevím. a to už máš na vánoce? vydrží to?
@candlemania to je takový předskokan na sobotní oslavu 🙂 zbytky z medovníkového těsta, je to co mi zbylo - vždy se rozdrobuje jedna placka na obalení dortu a zbude toho vždy dost. Tak jsem to takhle zužitkovala 🙂
@klaire22 a ty placky se dají nějak koupit ? omlouvám se za hloupé dotazy, ale vůbec nemám tušení 🙂
@candlemania nene, ty jsem upekla doma. Můžu Ti dát recept na medovník, ale určitě si budeš muset upravit množství, tenhle rozpis je totiž tak na cca 6 placek - fakt na dort. Na cukroví by ti stačili tak 2 placky. Takže recept je tento: 200g másla, 200g cukru, 3-4 lžíce medu, 4 vejce, 1 lžička jedlé sody, hladká mouka dle potřeby...............udělala bych to všechno děleno 4 - to by mohlo být dostačující na to cukroví, možná toho bude trošku víc 🙂 já to dělala fakt ze zbytků 🙂
@klaire22 aha moc děkuji. když to děláš ze zbytků, na kolik kuliček ti to tak výjde. píšeš od oka salko a málo, co to je od oka 😀 snad nevadí že tak vyzvídám 🙂 peču první rok a je to celkem alchymie 🙂
@candlemania bohužel jsem je nespočítala - ale tak 40?!? těžko to popsat, prostě až se ti hmota krásně spojí, nebude lepit a půjde z ní krásně tvarovat kuličky. Omlouvám se, že to tak píšu, není to o tom, že nechci poradit, ale jak je už člověk zvyklý vařit víc od oka, než podle váhy, tak se pak těžko radí ☹ ale plácnu - tak 100g másla? a celá ta tuba toho salka?
@klaire22 to znám, tak vařím jídla. 🙂 ale pečení cukroví zatím zkoumám, ale tak snad to zvládnu 🙂 moc děkuji
a prosím když umíchám teda to těsto, tak to dám upéct a pak to rozdrobím ano?
@candlemania jj, těsto vyválíš na pláty, upečeš - peče se to tuším cca 5 minut každá ta placka - rozdrtíš a to už je základ pro tyhle koule 🙂
už peču těsto, jsem zvědavá jak se povedou. Vaše vypadají božsky 🙂) díky za recept
@missinka87 děkuji a ať se povedou 🙂
díky snad ano ;) zkouším i ty čoko dortíčky
mám dotaz! dala jsem tam cca 100g másla a celé to salko, ale je to dost řídke... víc másla pomůže??
@missinka87 jak jsem psala výše, dělala jsem to od oka. Navíc jsem dávala tubu uvařeného salka (jesenka) né plechovku. Pokud to máš řídké, máslem to podle mě těžko dohustíš ☹ Prostě přidávat medovníkové drobky, dokud to nebude ono.
aha, tak to jsem nezaregistrovala, že to byla jen tuba a né plechovka, tak to bude ono :D pak už se mi to spojilo hezky.
koule jsou výborný, všichni kdo ochutnali chválí 🙂)
@missinka87 to jsem moc ráda 🙂 kor když jsem si ten recept vymyslela 🙂 děkuji 🙂
No jsi šikula!!! 🙂) (y)
Klárko, tu lídlovou jesenku vaříš v té tubě ve vodní lázni taky dvě hodiny?
Ahojte prosím vás a dáváte do kuliček salkovou náplň jako v origoš kuličkách? Případně jak? Děkuji za odpověď... Jinak tyto kuličky vypadají fantasticky 🙂
A ještě jeden dotaz... Proč vaříte to Salko? Aby bylo karamelové nebo aby nějak zhoustlo?
Klárko, promiň, že ještě otravuji, ale píšeš: hl. mouku, dle potřeby... Jakou konzistenci má mít těsto? Má se to vylít na plech, nebo udělat kouli a tu rozválet?
jéééé, jsi úžasná!!! Včera jsem tohle objevila a letos určitě udělám na Vánoce, tipuju, že to bude mít mega úspěch 🙂
letos vyzkouším 🙂
Dobre ranko!
Jak je prosim postup delani toho testa? Na vodni lazni jako vsechny ostatni, nebo staci jen umichat dohromady?
Dekuji!
RECEPT: Zbytky z medovníkového těsta, salko, máslo. Vše od oka, zpracovat vláčné těsto, vykoulit kuličky a obalit v drobcích z medovníkového těsta.