1 / 21
    ♥Medovníkové koule♥

    RECEPT: Zbytky z medovníkového těsta, salko, máslo. Vše od oka, zpracovat vláčné těsto, vykoulit kuličky a obalit v drobcích z medovníkového těsta.

    28. lis 2013

    tyjo to je dobrý nápad. letos udělám 🙂

    28. lis 2013

    add RECEPT: Salko uvařit!!! Já jsem si koupila tubu jesenky (v lídlu mají tu jejich značku asi za 16 Kč), uvařila ji a dala do krému. Množství bylo dostatečné 🙂

    28. lis 2013

    krásné, prosím co znamená zbytky z medovníkového těsta? nikdy jsem medovník nejedla. tak nevím. a to už máš na vánoce? vydrží to?

    28. lis 2013

    @candlemania to je takový předskokan na sobotní oslavu 🙂 zbytky z medovníkového těsta, je to co mi zbylo - vždy se rozdrobuje jedna placka na obalení dortu a zbude toho vždy dost. Tak jsem to takhle zužitkovala 🙂

    28. lis 2013

    @klaire22 a ty placky se dají nějak koupit ? omlouvám se za hloupé dotazy, ale vůbec nemám tušení 🙂

    28. lis 2013

    @candlemania nene, ty jsem upekla doma. Můžu Ti dát recept na medovník, ale určitě si budeš muset upravit množství, tenhle rozpis je totiž tak na cca 6 placek - fakt na dort. Na cukroví by ti stačili tak 2 placky. Takže recept je tento: 200g másla, 200g cukru, 3-4 lžíce medu, 4 vejce, 1 lžička jedlé sody, hladká mouka dle potřeby...............udělala bych to všechno děleno 4 - to by mohlo být dostačující na to cukroví, možná toho bude trošku víc 🙂 já to dělala fakt ze zbytků 🙂

    28. lis 2013

    @klaire22 aha moc děkuji. když to děláš ze zbytků, na kolik kuliček ti to tak výjde. píšeš od oka salko a málo, co to je od oka 😀 snad nevadí že tak vyzvídám 🙂 peču první rok a je to celkem alchymie 🙂

    28. lis 2013

    @candlemania bohužel jsem je nespočítala - ale tak 40?!? těžko to popsat, prostě až se ti hmota krásně spojí, nebude lepit a půjde z ní krásně tvarovat kuličky. Omlouvám se, že to tak píšu, není to o tom, že nechci poradit, ale jak je už člověk zvyklý vařit víc od oka, než podle váhy, tak se pak těžko radí ☹ ale plácnu - tak 100g másla? a celá ta tuba toho salka?

    28. lis 2013

    @klaire22 to znám, tak vařím jídla. 🙂 ale pečení cukroví zatím zkoumám, ale tak snad to zvládnu 🙂 moc děkuji

    28. lis 2013

    a prosím když umíchám teda to těsto, tak to dám upéct a pak to rozdrobím ano?

    28. lis 2013

    @candlemania jj, těsto vyválíš na pláty, upečeš - peče se to tuším cca 5 minut každá ta placka - rozdrtíš a to už je základ pro tyhle koule 🙂

    28. lis 2013

    už peču těsto, jsem zvědavá jak se povedou. Vaše vypadají božsky 🙂) díky za recept

    14. pro 2013

    @missinka87 děkuji a ať se povedou 🙂

    14. pro 2013

    díky snad ano ;) zkouším i ty čoko dortíčky

    14. pro 2013

    mám dotaz! dala jsem tam cca 100g másla a celé to salko, ale je to dost řídke... víc másla pomůže??

    14. pro 2013

    @missinka87 jak jsem psala výše, dělala jsem to od oka. Navíc jsem dávala tubu uvařeného salka (jesenka) né plechovku. Pokud to máš řídké, máslem to podle mě těžko dohustíš ☹ Prostě přidávat medovníkové drobky, dokud to nebude ono.

    14. pro 2013

    aha, tak to jsem nezaregistrovala, že to byla jen tuba a né plechovka, tak to bude ono :D pak už se mi to spojilo hezky.

    14. pro 2013

    koule jsou výborný, všichni kdo ochutnali chválí 🙂)

    18. pro 2013

    @missinka87 to jsem moc ráda 🙂 kor když jsem si ten recept vymyslela 🙂 děkuji 🙂

    18. pro 2013

    No jsi šikula!!! 🙂) (y)

    19. pro 2013

    Klárko, tu lídlovou jesenku vaříš v té tubě ve vodní lázni taky dvě hodiny?

    23. pro 2013

    @luciinka. Varila jsem ji necelou pul hodinku v papinaku 😉

    24. pro 2013

    Ahojte prosím vás a dáváte do kuliček salkovou náplň jako v origoš kuličkách? Případně jak? Děkuji za odpověď... Jinak tyto kuličky vypadají fantasticky 🙂

    13. srp 2014

    A ještě jeden dotaz... Proč vaříte to Salko? Aby bylo karamelové nebo aby nějak zhoustlo?

    13. srp 2014

    @maradika Bohužel netuším, co je v "origoš" kuličkách, nikdy jsem nikde žádné medovníkové koule nejedla. Jinak salko vařím proto, aby bylo karamelové a husté 🙂

    20. srp 2014

    Klárko, promiň, že ještě otravuji, ale píšeš: hl. mouku, dle potřeby... Jakou konzistenci má mít těsto? Má se to vylít na plech, nebo udělat kouli a tu rozválet?

    7. pro 2014

    @emilly9 ma se to vyvalet na plech,tak nelepivou. Bohuzel tak jsem ten recept dostala,vetsi specifikace neni.

    7. pro 2014

    jéééé, jsi úžasná!!! Včera jsem tohle objevila a letos určitě udělám na Vánoce, tipuju, že to bude mít mega úspěch 🙂

    9. pro 2015

    @zzuzziik jsou vazbe vyborne,pro milovniky medovniku skvela volba. Dekuji 😙

    9. pro 2015

    letos vyzkouším 🙂

    15. pro 2015

    @klaire22 ještě prosím dotaz, jak dlouho jsi vařila tu Jesenku?

    17. pro 2015

    @zzuzziik ja varim salko vzdy v papiňaku. Uz si bohuzel nepamatuji jak dlouho jsem tam mela tu jesenku,uz jsem to zas dva roky nedelala. Ale myslim ze 30min. By melo stacit.

    17. pro 2015

    Dobre ranko!
    Jak je prosim postup delani toho testa? Na vodni lazni jako vsechny ostatni, nebo staci jen umichat dohromady?
    Dekuji!

    20. pro 2015

    @bodlinka7 vse na vále 😉

    20. pro 2015