kasparek_baby
16. pro 2016
195 

Jak vybrat kočárek

Výběr kočárku patří mezi milé povinnosti budoucích rodičů. V určitém slova smyslu bychom tuto činnost mohli přirovnat k výběru auta. Kočárek by měl splňovat všechny důležité parametry, co se bezpečnosti týče, měl by se vám líbit, být praktický a samozřejmě i cenově odpovídat vaším finančním možnostem. Pojďme si jednotlivé body více přiblížit.

Výběr dětského kočárku podle designu

I když se říká, že vzhled není to hlavní, u většiny věcí, které si kupujeme, je to doslova stěžejní kritérium. Stejné je to i u dětského kočárku. Když přijdete do obchodu, nebo sledujete nabídku na e-shopu, dáváte přednost tomu, co se vám líbí. Můžete zvolit buď neutrální barvy, nebo rovnou pořídit kočárek v holčičím či v chlapeckém designu. V tomto směru se nenechte nikým ovlivnit. S kočárkem budete jezdit především vy.

Proto je zcela na vás, zda dáte přednost jednoduchosti, nebo vsadíte na výrazné odstíny či potisky. Pozor si však dejte na velmi světlé barvy. Větší děti mohou kočárek snadno umazat od jídla a špinavých rukou. Proto dbejte také na praktičnost.

Myslete také na praktické detaily, jako je přehazovací a výškově nastavitelná rukojeť. Můžete tak své děťátko vozit čelem k sobě nebo od sebe. K nezaplacení je také ruční brzda a otočná kola. V nabídce jsou také kočárky typu trojkolka, anebo čtyřkolka. U trojkolky je důležité přední otočné kolečky, obecně jsou čtyřkolky stabilnější a pevnější.

Bezpečnostní norma

Bezpečnost kočárku hraje prakticky nejdůležitější roli. Před koupí se ujistěte, že kočárek odpovídá bezpečnostním normám a splňuje veškeré požadavky na bezpečnost. Norma EN 1888 konkrétně specifikuje požadavky a metody kladené na dětské kočárky určené k přepravě jednoho nebo více dětí. Přesně tuto normu by měl vámi vybraný kočárek splňovat. Dobře si vyzkoušejte také brzdu, bezpečnostní pásy a celkovou stabilitu kočárku.

Jaký typ kočárku zvolit?

Kupujete kočárek pro miminko od narození, nebo už pro větší batole? Budete jezdit převážně ve městě, nebo na nerovném a náročném terénu? To jsou otázky, na které byste si měli odpovědět. Můžete pořídit trojkombinaci, která obsahuje jak hlubokou korbu, tak i sportovní verzi a autosedačku. Výhodou je, že máte kočárek, který využijete od novorozence až do tří let dítěte.

Autosedačku lze nasadit na tělo kočárku místo korby, což je praktické. Hluboký kočárek využijete pro dítě přibližně do šesti měsíců, někdy i o něco déle. Sportovní verze je pak určena až do 20 kg, tedy do tří let věku. Autosedačka vajíčko, která je součástí trojkombinace, je určena dětem asi do jednoho roku podle váhy a výšky. Do auta se umísťuje proti směru jízdy.

Jednotlivé díly můžete pořídit také samostatně, ovšem cenově to obvykle vychází méně výhodně. Proto mnoho rodičů pořizuje právě trojkombinaci a nemusí se již o nic starat.

Začni psát komentář...

Odešli