5 / 15
    Mrkvove muffiny

    Těsto:
    4 vejce
    350 g cukru moučka
    250 ml oleje
    2 lžičky vanilkové extrakt
    370 g polohrubé mouky
    2 rovné lžičky sody
    2 rovné lžičky prášku do pečiva
    2 lžičky skořice
    650 g očištěné mrkve
    100 g vlašských ořechů

    Vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Do směsi zašleháme olej (lijeme tenkrým pramínkem). Mezitím si smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a skořici, přidáme k těstu a pečlivě promícháme. Nasypeme najemno nastrouhanou mrkev, opět promícháme. Ořechy nahrubo nasekáme a přimácháme k těstu.
    V případě, že pečeme dort: Troubu  rozpálíme na 175°C . Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a vylijeme těsto. Pečeme asi 1 hodinu, zkoušíme špejlí - pokud je na špejli po píchnutí do středu zbytek syrového těsta, necháme dort ještě několik minut péct.
    V případě, že pečeme muffiny: Troubu  rozpálíme na 200°C, muffinové formičky (30 středních) vymažeme a vysypeme dle zvyklosti (já silikonové nijak nevymazávám, není to potřeba) , naplníme je asi 1 cm pod okraj a pečeme 20 minut. 
    Po upečení vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout.

    Krém:
    250 g mascarpone
    250 g tučného tvarohu
    150 g cukru
    šťáva z 1/2 menšího citronu
    1 lžička vanilkového extraktu

    Mascarpone vyšleháme s cukrem do hladké hmoty (vždycky šlehejte prvně mascarpone s cukrem, jinak by se vám mohlo srazit a vytvořit hrudky).  Pak po lžičkách zašleháme tvaroh, citronovou šťávu a vanilkový extrakt.

    Vychladlý korpus alespoň jednou prokrojíme (pokud je dostatečně vysoký, můžeme i dvakrát) a promažeme částí náplně. Složíme jednotlivá patra dortu na sebe a zbytek náplně rozetřeme na vrcholek a boky dortu. Necháme vychladit a pár hodin rozležet v lednici.
    Muffiny zdobíme pomocí cukrářského sáčku a vhodné špičky. Lze i část vnitřku vydlabat a muffiny naplnit.

    3. kvě 2015