Tyjo, tak z těchto jídel nedělám téměř nic...nebo určitě ne pravidelně, často.
Tohle dělala máma. Má vypsaných asi 40 jídel. A já si nevyberu.
@janikas85 ahojky 🙂 klasika udelam cibulku na sadle do tmava, osmahnu na ni maso aby se zatáhlo, okorenim červenou paprikou a směsi grilovacího koření pro děti z Království chutí a solí, zaprasim moukou a zaleju vrouci vodou. Po asi 45 minutách pridam zlutou nebo cervenou (nebo obe) papriku (klasickou cerstvou zeleninu) a tak dvacet minut necham varit a dohustim 🙂 mnamka. Jíme s chlebikem 😉
@zuzekk jo to spousta lidi. Delam takovou starou klasiku 🙂 kamaradka tato jidla také nevaří 😂
@sweetest tak klidně další seznam sem 😀 varim synovi, manželovi, jeho strycovi a dedovi a samozřejmě sobě a oni jsou zvykli na tu ceskou klasiku 😉
@antilopkax A pak se nediv, že syn nechce jíst 😉
@kackaahonzik To bych ho musela sepsat 😀 Já také dělám hodně klasiku. Včera jsem třeba dala péct vepřová žebra...bud k nám čerstvý kváskový chleb,okurka,hořčice nebo klidně brambory / jak bude syn chtít) a A teď jsem vyndala z trouby zapečené vepř,plátky s nivou , rajčaty a cuketou...k tomu buď brambory anebo hranolky v troubě ( co syn chce) 🙂 to mám na víkend..... + nějakou polévku ještě, ty syn miluje!!
@sweetest děkuji. Tak tohle zase neji manzel 😀 to je umeni uvarit čtyřem chlapum, kdyz jeden neji zebra, druhej knedlik, dalsi testoviny a bla bla 😂😂😂
@sweetest mimochodem cuketa je u nas jak Voldemort. Ta jejíž jmeno nesmime vyslovit. Stejne jako Niva 😂😂😂
U nás se z toho seznamu vaří pravidelně jen vývar a karbanátky, jinak vše 1-2x za rok. Je zajímavé vidět jak se jaká rodina stravuje.
@sweetest můj problém je, že mám chuť na všechno. Nejraději bych půlku jídel udělala k obědu a druhou k večeři. Ona tam má jídla, co já moc nedělám, protože ona tam má samá smažená těžká jídla a omáčky. To by se moji kluci moc nenajedli a já bych po týdnu nedopla kalhoty.
Ona myšleno moje máma. I když podle zakladatelky bych se taky moc nenajedla. Nevarim z toho prakticky nic. Ale každá rodina má svá preferovaná jídla.
@antilopkax Já jsem ráda, že kluk je naučen jíst vše. 👍🙏 Manžel nejí játra (toleruji,nedávám,ale vařím je) a on mě zase toleruje odpor k drštkové polévce a hrachové kaši. Nemáme nic preferovaného, vaříme vše, na co kdo máme chuť, jsou suroviny atd.
@sweetest mně jeden syn jí vše a druhý ne. Stejný přístup. Ale ten nezravy měl problémy už s kojením, UM, prvními příkrmy...
Preferované = to, co máme rádi a máme na to chuť.
Jo to bych si dala taky 🙂 ja jim asi úplně vše. Jen ti chlapi jsou strašně vybíraví a nic nového nechtějí ☹ u nás zdravější kuchyně vážně neprojde i kdyz bych byla klidně pro
Já mam doma taky seznam, zatím je tam asi 98 jidel.
@michaela1990xx super. Tak to asi doma nemáš vybiravce 🙂 u nás vražda 😂
@kackaahonzik driv jsem se ptala, co mam uvarit. Teď se neptam, uvarim a sní se co je, hlad ho donutí 😀
@michaela1990xx aha. Tak to bude ono 😂😂😂
Docela zajimavy se podivat jak se vari nekde jinde 🙂 i kdyz spolecnych mame cca jen deset jidel 🙂 inspirovala jsi me, ze si vecer taky seznam napisu, ted pri letmem poctu pres zapisky v kucharce (pisu si povedene recepty co musim varit znovu) jsem cca na sedesati 🙂
Tak z toho seznamu se u nas delaji 4 jidla a to jeste vubec ne pravidelne :D U nas jedou treba hodne lusteniny, hlavne cocka, hodne oblibeny je spenat, ryby, veci z indicke a arabske kuchyne…
@psya zkusím, ale jsme pryč a nevím co zvládnu na mobilu udatlovat.
Ryba - pstruh, losos, štika, cokoliv čerstvého, na pánvi nebo v troubě
Kuřecí stehna se salátem
Řepa - na pánvi na platky, na mesicky v troubě nebo v alobalu. V sezóně totéž dýně
Zeleninovo-ovesne karbanatky, nebo kvetakove, kapustove,.. většinou bez masa
Mrkvove placicicky
Polevka brokolicova, dynova, porkova, mrkvova, kulajda..
Čočka s vejcem
Květák, mrkev nebo brokolice na pare, kv. mozecek
Kus kus, třeba s kukuřicí
Zapecený lilek, se žampióny
Těstoviny - se syrovou, s cervenou, carbonara, s tunakem, se zeleninou.. co je doma
Pizza domácí
Špenát + brambory nebo br.knedl
Kotleta zapecena se smetanou a brambory
Pomazanky
Panenka ve slanině
Bulgur jako přílohu k různým pilafum bo masu
Zeleninové rizoto (muž umí v kokosovym mlece)
Nudle se zeleninou, krevetama
V sezóně opečená rajčata, se sýrem, kapary atp.
Steak
Burger
Dušená mrkev s plackami
Bramboraky/zelnaky nebo palacinky i na slano
Něco zapeceneho s brambory (slanina, sýr, vajíčko, olivy, žampióny,..)
Houbova smazenice
Výjimečně guláš , ovocné knedlíky, obalovany květák, sushi
@zuzekk Tak u vas bych se najedla 🙂 Az na tu repu a dusenou mrkev teda :D Jinak varime podobne🙂
@zuzekk tak to by manzela zabilo. Ten je se zeleninou nepritel ☹ ale jidla pěkná.
@zuzekk varim velmi podobne... k tomu jeste pridam co u nas jede pomerne hodne casto: tortilly, chilli con carne, bolonska z masa nebo cervene cocky, rajska s kulickami, paprikovy lusk, jehneci na vine nebo na svickovou, hovezi licka, rostenky, ptacek, kruti na paprice, kruti ala cina, cocka s uzenym, sunkofleky, lasagne, spagety aglio oglio nebo s tunakem, leco, smazeny syr, grilovany hermelin, ruzne salaty jako hlavni chod, vyvary, lusteninove ci zeleninove polevky.
@apple_tree mrkev nemáme úplně často, ale někdy ji prostě hodim na páru a k něčemu je to výborný doplněk. Řepa u nás frčí snad nejčastěji z vypsaneho, i manžel, který ji vůbec nejedl, ji v mé úpravě přijal, zrovna včera byla k michanym vajickum.
@mku jo na tortilly jsem zapomněla, smazaky si ráda dávám venku, doma mi to vytejká, tak se netrapim. Ze sýra vlastně dělám sýřenky. Hermelin z grilu jsem nepovazovala za dostatečně hodnotný k vypsání 🙃 stejně jako chleby ve vajicku (opecenky) atp. Saláty máme prakticky denně, buď jako hlavní nebo častěji k něčemu místo přílohy. Lasagne kupuju a jen ohřívám, z lidlu je máme rádi. Líčka miluju, ty bych se ráda naucila,nevim ani jaký maso na to..
@mku mám ráda jednoduchá a rychlá řešení- kupuju predvarenou (lidl), základem je dost ji okořenit, dávám směsi bylin nebo jako na maso. Buď plátky na pánvi (oliváč), čím tenčí tip lepší. Nebo na mesicky (zase okořeněné s olejem) do trouby, nejčastěji s něčím (mrkev, dýně, brambory- ale ty trvají dýl). Celou nepredvarenou ve slupce jen umýt, do alobalu, a péct. Dlouho, treba třičtvrtě hodiny.
@zuzekk na licka musis mit licka 🙂 obcas se daji sehnat v reznictvi, casteji je ale kupujeme v makru ( ne pokazdy taky jsou, ale koupime vzdy vic a dam to do mrazaku). A smazak delam z eidamu 45%, nebo z goudy, platek aby mel 1cm a obaluju dvakrat. A nevytecou nikdy 🙂 me prijde zbytecny za to davat v hospode ty sileny penize, kdyz za cenu jednoho smazaku v hospode mam doma porce pro celou rodinu 🙂
Super inspirace, moc díky. Můžu se zeptat na ten paprikový guláš?? To je obyč guláš s paprikou??