Na 2 malé bochníčky, co se spolu krásně vejdou na plech: 380 g mouky (celozrnná jemně mletá špaldová Bioharmonie a asi třetina hladké špaldové) 190ml mléka (domácí mandlové) 76g tuku (Alsan, máslo, sádlo nebo kombinace) 1 necelá kostka droždí 8-10 lžic kukuřičného sirupu (Countrylife) 2 vrchovaté lžíce vanilkové Hrašky 1 vanilkový cukr Mandle na hranlky dovnitř, na plátky nahoru Rozinky namočené v rumu Špetka soli Citrónová kůra
Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžičku mouky zalít 2 lžičkami vlažného mléka, rozšlehat a nechat vzejít kvásek. Mouku promíchat s Hraškou, solí a nastrouhanou kůrou, ve vlažném mléce rozpustit sladidla a tuk rozehřát a nechat vychladnout. Ze všech surovin zadělat poměrně tuhé těsto (špalda při kynutí řídne), zapracovat i rozinky a mandle a nechat kynout na dvojnásobek. Rozdělit na dvě části, vytvarovat bochánky a nechat ještě dokynout na plechu. Kříž nestříhám, většinou mám pak zrůdu a ne mazanec. Potřít mlékem s trochou oleje, posypat mandlemi a dát do dobře rozehřáté trouby (na 175, ztlumit na 160) a upéct. Po upěcení horké potřít Alsanem (nebo máslem) s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem (toto nemusíte, ale byli byste blázni, přijít o tu rumovou kůrčičku)
Na 2 malé bochníčky, co se spolu krásně vejdou na plech:
380 g mouky (celozrnná jemně mletá špaldová Bioharmonie a asi třetina hladké špaldové)
190ml mléka (domácí mandlové)
76g tuku (Alsan, máslo, sádlo nebo kombinace)
1 necelá kostka droždí
8-10 lžic kukuřičného sirupu (Countrylife)
2 vrchovaté lžíce vanilkové Hrašky
1 vanilkový cukr
Mandle na hranlky dovnitř, na plátky nahoru
Rozinky namočené v rumu
Špetka soli
Citrónová kůra
Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžičku mouky zalít 2 lžičkami vlažného mléka, rozšlehat a nechat vzejít kvásek.
Mouku promíchat s Hraškou, solí a nastrouhanou kůrou, ve vlažném mléce rozpustit sladidla a tuk rozehřát a nechat vychladnout. Ze všech surovin zadělat poměrně tuhé těsto (špalda při kynutí řídne), zapracovat i rozinky a mandle a nechat kynout na dvojnásobek. Rozdělit na dvě části, vytvarovat bochánky a nechat ještě dokynout na plechu. Kříž nestříhám, většinou mám pak zrůdu a ne mazanec. Potřít mlékem s trochou oleje, posypat mandlemi a dát do dobře rozehřáté trouby (na 175, ztlumit na 160) a upéct. Po upěcení horké potřít Alsanem (nebo máslem) s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem (toto nemusíte, ale byli byste blázni, přijít o tu rumovou kůrčičku)