260 / 279
    Letošní mazanec (bez vajec, bez bkm, snadno lze i vegan)
    kaca68
    autor

    Na 2 malé bochníčky, co se spolu krásně vejdou na plech:
    380 g mouky (celozrnná jemně mletá špaldová Bioharmonie a asi třetina hladké špaldové)
    190ml mléka (domácí mandlové)
    76g tuku (Alsan, máslo, sádlo nebo kombinace)
    1 necelá kostka droždí
    8-10 lžic kukuřičného sirupu (Countrylife)
    2 vrchovaté lžíce vanilkové Hrašky
    1 vanilkový cukr
    Mandle na hranlky dovnitř, na plátky nahoru
    Rozinky namočené v rumu
    Špetka soli
    Citrónová kůra

    Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžičku mouky zalít 2 lžičkami vlažného mléka, rozšlehat a nechat vzejít kvásek.
    Mouku promíchat s Hraškou, solí a nastrouhanou kůrou, ve vlažném mléce rozpustit sladidla a tuk rozehřát a nechat vychladnout. Ze všech surovin zadělat poměrně tuhé těsto (špalda při kynutí řídne), zapracovat i rozinky a mandle a nechat kynout na dvojnásobek. Rozdělit na dvě části, vytvarovat bochánky a nechat ještě dokynout na plechu. Kříž nestříhám, většinou mám pak zrůdu a ne mazanec. Potřít mlékem s trochou oleje, posypat mandlemi a dát do dobře rozehřáté trouby (na 175, ztlumit na 160) a upéct. Po upěcení horké potřít Alsanem (nebo máslem) s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem (toto nemusíte, ale byli byste blázni, přijít o tu rumovou kůrčičku)

    2. dub 2016

    Takže vanilková Hraška je to kouzlo 🙂

    2. dub 2016
    kaca68
    autor

    @alneka je žlutá....jo a byla tam ještě špatka kurkumy, na tu jsem zapomněla, ale sama o sobě má jiný odstín a těsto vypadá divně 😉

    3. dub 2016