S podzimem roste chuť na skořici a na práci s kynutým těstem. Toto je klasický recept ozdravěný jen trošku, přiznávám.
450g mouky (200g ph špaldové, 150g celozrnné špaldové jemné, 100g hl špaldové) plus na podsypání 2 žloutky 250ml ovesného či jiného mléka 3 lžíce rýžového sirupu 60g tuku (sádlo, máslo, Alsan či kombinace) Špetka soli Kostka droždí 2 lžičky cukru
V hrníčku rozpatlat droždí s cukrem a lžičkou mléka na kašičku, nechat vzejít, v teplém mléce rozkvrdlat žloutky a sirup, tuk rozpustit a nechat schladnout, do mouky se solí vmíchat kvásek, tekutinu i tuk, zadělat pěkné těsto a nechat kynout. Vykynuté rozdělit napůl, každý bochánek vyválet na 0,5cm, naplnit, svinout a krájet na plátky 1,5-2 cm, rozplácnout na pečící papír, nechat ještě 10minut kynout, potřít vejcem a péct na 150st Náplň: potřít máslem (Alsanem), nasypat sekané ořechy a skořicový cukr
Dietní verze: nechat tak Prasečí verze: horké potřít máslem (Alsanem) a pocukrovat, aby vznikla krusta, do másla možno přidat rum 🙂
S podzimem roste chuť na skořici a na práci s kynutým těstem. Toto je klasický recept ozdravěný jen trošku, přiznávám.
450g mouky (200g ph špaldové, 150g celozrnné špaldové jemné, 100g hl špaldové) plus na podsypání
2 žloutky
250ml ovesného či jiného mléka
3 lžíce rýžového sirupu
60g tuku (sádlo, máslo, Alsan či kombinace)
Špetka soli
Kostka droždí
2 lžičky cukru
V hrníčku rozpatlat droždí s cukrem a lžičkou mléka na kašičku, nechat vzejít, v teplém mléce rozkvrdlat žloutky a sirup, tuk rozpustit a nechat schladnout, do mouky se solí vmíchat kvásek, tekutinu i tuk, zadělat pěkné těsto a nechat kynout. Vykynuté rozdělit napůl, každý bochánek vyválet na 0,5cm, naplnit, svinout a krájet na plátky 1,5-2 cm, rozplácnout na pečící papír, nechat ještě 10minut kynout, potřít vejcem a péct na 150st
Náplň: potřít máslem (Alsanem), nasypat sekané ořechy a skořicový cukr
Dietní verze: nechat tak
Prasečí verze: horké potřít máslem (Alsanem) a pocukrovat, aby vznikla krusta, do másla možno přidat rum 🙂