1 šálek kešu ořechů - namočit přes noc, scedit, propláchnout
2 kapsle probiotik Colon Dophilus (nebo jiných)
1/2 šálku vody
tyto suroviny rozmixovat dohladka několik minut a vzniklou sádru 🙂 dát do hustého cedníku, přikrýt mikrotenem, utěrkou a zatížit, nechat přes noc/přes den v pokojové teplotě fermentovat
Dále je potřeba:
1 vrchovatá lžička agaru (pro tuhý sýr asi mnohem víc, toto je pomazánka)
Citrónová šťáva dle chuti
Sůl dle chuti
1 vrchovatá lžička lahůdkového droždí
3-4 v oleji naložená sušená rajčata
Bylinka (bazalka, petrželka...)
Agar přivést v troše vody k varu, vařit 5minut a nechat za ćastého míchání vychladnout do vlažna, vmíchat spolu s ostatními surovinami do sýru vyklopeného z cedníku do misky, mixovat už netŕeba (původně jsem chtěla, ale bylo by to zbytečné patlání přístroje), dochutit dle sebe, šťávy to chce podle mě hodně...nechat ztuhnout v lednici, ale moc mi to neztuhlo, ale chuť je opravdu vynikající, prostě jako žervé z toho mělkého kelímku 🙂
Jsem zvědavá, co řekne Fanda...většinou tyhle patlavé objevy vůbec nejí 🙂...ale tady bych ho mohla nalákat na slanou chuť, neboť na sladké jogurty mi kašle 😉
dobrá dobrá ... zařazuju to mezi výzvy do nové kuchyně (až bude a budeme tedy přestěhovaní). Plus kokos. jogurt, bezmléčné tiramisu a paleo věnečky.
teď makám na receptu na čokokokosky 😉 ... jen mi kakao a kokos lezou málem i ušima, tak budu pokračovat za pár dnů 😀
Tak už je v lednici, dva kelímky s pažitkou, jeden malý pro mrně jen se zrnkem soli. Zatím se mi z toho jen odděluje voda 😀
Na zítra tu mám nachystanou várku na odkapání, uvidíme, co z toho vyleze.
EDIT - v současné době vykapaný základ s agarem promixuju tyčákem, dělají se mi tam agarové hrudky
Inspirace zde: http://www.skritcikuchyne.cz/2014/10/vegansky-k... a zde http://blog.lahodnosti.cz/raw-rajcatovo-bazalko... a pak volná tvorba 🙂