nooo...chvíli to vypadalo, že budeme bez oběda, ale nakonec se podařilo...ale rozhodla jsem se, že toto tradičnií jídlo udělám příště radši tradičně necelozrnně, i když mně a mému nejstaršímu nevlastnímu to chutnalo 🙂 těsto: 250g celozrnné špaldové mouky, 250g polohrubé pšeničné mouky, 1vejce, lžička Alsanu, 250ml rostlinného mléka, lžička cukru, 20g droždí, špetka soli kvásek - droždí rozklechtat s cukrem a lžičkou mouky a lžičkou mléka, nechat vzejít...mouky promíchat se solí, přidat vzešlý kvásek, rozehřátý schladlý tuk a vajíčko rozšlehané v teplém mléce a vypracovat těsto, nechat asi hodinu vykynout, rozválet, plnit ovocem (šlo to blbě, vlhčila jsem spoje) a vkládat do vařící mírně osolené vody, vařit 12minut, po uvaření natrhnout a potřít tukem (pokus na páře ztroskotal, KATASTROFA, tvrdé a hrozné) kešu smetana: dohladka rozmixovat namočené kešu ořechy (hrst) s trochou vody, aby nebyly v mixéru ani ponořené, půl lžičky lahůdkového droždí, šťávu z půlky citrónu, lžíci rýžového sirupu a 6 jahod
Podávala jsem s cukrem a smetanou, polité Alsanem, manžel si dal s horou tvarohu a říkal, že skoro dobrý a Fandovi to nechutnalo, snědl 3 kousky a pak jedl radši suchý chleba...tak zase někdy 😀
nooo...chvíli to vypadalo, že budeme bez oběda, ale nakonec se podařilo...ale rozhodla jsem se, že toto tradičnií jídlo udělám příště radši tradičně necelozrnně, i když mně a mému nejstaršímu nevlastnímu to chutnalo 🙂
těsto: 250g celozrnné špaldové mouky, 250g polohrubé pšeničné mouky, 1vejce, lžička Alsanu, 250ml rostlinného mléka, lžička cukru, 20g droždí, špetka soli
kvásek - droždí rozklechtat s cukrem a lžičkou mouky a lžičkou mléka, nechat vzejít...mouky promíchat se solí, přidat vzešlý kvásek, rozehřátý schladlý tuk a vajíčko rozšlehané v teplém mléce a vypracovat těsto, nechat asi hodinu vykynout, rozválet, plnit ovocem (šlo to blbě, vlhčila jsem spoje) a vkládat do vařící mírně osolené vody, vařit 12minut, po uvaření natrhnout a potřít tukem (pokus na páře ztroskotal, KATASTROFA, tvrdé a hrozné)
kešu smetana: dohladka rozmixovat namočené kešu ořechy (hrst) s trochou vody, aby nebyly v mixéru ani ponořené, půl lžičky lahůdkového droždí, šťávu z půlky citrónu, lžíci rýžového sirupu a 6 jahod
Podávala jsem s cukrem a smetanou, polité Alsanem, manžel si dal s horou tvarohu a říkal, že skoro dobrý a Fandovi to nechutnalo, snědl 3 kousky a pak jedl radši suchý chleba...tak zase někdy 😀