obří mazanec na plech: 500g celozrnné špaldové mouky jemně mleté 2 žloutky 3/4 kostky droždí 250-300ml mandlového mléka (poprvé jsem pekla z domácího) 100g tuku (50g sádla a 50g Alsanu) 1 vanilkový cukr 6-8 lžic rýžového sirupu (se 6 byl málo sladký) namočené rozinky mandle na posypání
Kvásek z droždí, lžičky cukru a mouky. kapky mléka, nechat vzejít. Do mísy mouku, sůl rozmíchat, do ní kvásek, rozpuštěný tuk, vlažné mléko se rozšlehanými žloutky a sladidly, rozinky, vypracovat těsto, upravit hustotu na ideální...nechat vykynout, jedmou až dvakrát prohníst a nechat znovu vzejít... mazanec na plech, potřít vejcem, posypat mandlemi. Dát do trouby vyhřáté na 200st, ihned stáhnout na 160 a péct, event. přikrýt papírem, zkusit špejlí. Po upečení pomazat rozpuštěným tukem (event. i s rumem) a posypat moučkovým cukrem, abyse vytvořila ta lákavá nezdravá krustička 🙂
obří mazanec na plech:
500g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
2 žloutky
3/4 kostky droždí
250-300ml mandlového mléka (poprvé jsem pekla z domácího)
100g tuku (50g sádla a 50g Alsanu)
1 vanilkový cukr
6-8 lžic rýžového sirupu (se 6 byl málo sladký)
namočené rozinky
mandle na posypání
Kvásek z droždí, lžičky cukru a mouky. kapky mléka, nechat vzejít. Do mísy mouku, sůl rozmíchat, do ní kvásek, rozpuštěný tuk, vlažné mléko se rozšlehanými žloutky a sladidly, rozinky, vypracovat těsto, upravit hustotu na ideální...nechat vykynout, jedmou až dvakrát prohníst a nechat znovu vzejít... mazanec na plech, potřít vejcem, posypat mandlemi. Dát do trouby vyhřáté na 200st, ihned stáhnout na 160 a péct, event. přikrýt papírem, zkusit špejlí. Po upečení pomazat rozpuštěným tukem (event. i s rumem) a posypat moučkovým cukrem, abyse vytvořila ta lákavá nezdravá krustička 🙂