Semínka předem namočit do rostlinného mléka a nechat nabobtnat na gel. Do teplé vody rozpustit droždí a sirup a nechat 10 minut aktivovat. Smíchat mouky, sůl, přidat vodu s droždím, ocet a semínka a vymíchat těsto, krátce propracovat, nechat asi 45 minut kynout pod utěrkou. Pak přendat do formy a nechat ještě 30 minut kynout, předem si roztopit troubu na 190st. Péct na horkovzduch, čas jsem zapomněla sledovat 🙂, zkusit špejlí.
chyba č. 1 - nechala jsem částečně vychladnout v teflonové formě a zkondenzovala tam voda, takže byl po vyklopení mokrý...ale pak celkem v pohodě, třeba to prospělo, nevím 🙂 chyba č.2 - málo slaný, ale vzhledem k účelu použití (pro kojoše), je to dobře...
Celkově mě překvapil, je to velmi snadné, jde to jíst 🙂, někdy zkusím kváskový...na úplné bezlepkovosti netrvám, spíš chci omezit množství a pšenici...
původní zdroj inspirace: http://www.nutrica.cz/?p=42
má varianta z poloviční dávky do srnčího hřbetu:
125g hladké pohankové mouky
100g žitné mouky
25g kukuřičné mouky
200ml teplé vody
1,5 lžičky sušeného droždí
1 lžíce oleje
1/2 lžičky soli
1 lžička rýžového sirupu
1/2 lžičky octa
1 lžíce chia semínek
3 lžíce rostlinného mléka
Semínka předem namočit do rostlinného mléka a nechat nabobtnat na gel. Do teplé vody rozpustit droždí a sirup a nechat 10 minut aktivovat. Smíchat mouky, sůl, přidat vodu s droždím, ocet a semínka a vymíchat těsto, krátce propracovat, nechat asi 45 minut kynout pod utěrkou. Pak přendat do formy a nechat ještě 30 minut kynout, předem si roztopit troubu na 190st. Péct na horkovzduch, čas jsem zapomněla sledovat 🙂, zkusit špejlí.
chyba č. 1 - nechala jsem částečně vychladnout v teflonové formě a zkondenzovala tam voda, takže byl po vyklopení mokrý...ale pak celkem v pohodě, třeba to prospělo, nevím 🙂
chyba č.2 - málo slaný, ale vzhledem k účelu použití (pro kojoše), je to dobře...
Celkově mě překvapil, je to velmi snadné, jde to jíst 🙂, někdy zkusím kváskový...na úplné bezlepkovosti netrvám, spíš chci omezit množství a pšenici...