Po několika pokusech jsem nahradila lžíci oleje sádlem a půlku vody ovesným mlékem, přidala lžičku cukru a půl lžičky soli a pečivo potírám před pečením ovesným mlékem a vynechávám stříkání vodou a kastrůlek. Jsou lepší.
já dělám běžně pečivo bez mlíka, nikdo nepozná rozdíl 😀 my jsme šetřílci takže mlíko maximálně tak do kafe nebo nějakýho sladkýho pečení 😀 pečivo mlíko nevidělo 😀 a chutná stejně dobře 😉
Taky delam veskere pecivo bez mleka - a to u nas nikdo neni alergik (teda ja jsem, ale ne na mleko).
Muzu se zeptat, to sadlo rozpustene nebo jen zmekle? Dekuji.
ono bez mléka být má, bohužel jsem teď proběhla obchody a je skoro ve všem, i v kváskovém chlebu ☹
sádlo dávám rozpuštěné vychladlé, jako když dělám normálně kynuté těsto (dříve z másla)...z oleje mi to přišlo takové "pizza těsto" 🙂...peču teď kváskový chleba, rohlíky moc ne, spíš lenost, radši si je odpustím nebo upeču něco sladkého...
Vypadají báječně 🙂
Můj první pokus - housky zcela jistě bez mléka
200g hladké mouky
180-200 g polohrubé mouky
250 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
půl kostky droždí
lžička cukru
1-2 lžičky soli dle chuti
Kvásek: rozdrobené droždí s cukrem a lžičkou mouky rozklechtat s vodou, nechat vzejít
Těsto: do mouky vmíchat sůl, olej a vzešlý kvásek, vodou vypracovat na těsto, rukama vypracovat až je těsto pružné (min 5 minut), nechat kynout, jednou přehníst a nechat znovu vykynout
Housky: vytvarovat cokoliv, na plech s papírem, postříkat vodou, přikrýt, nechat kynout min.20 minut
Pečení: rozpálit troubu na 200 (min.15 minut), na dno kastrůlek s vodou, střiknout na stěny vodu, vložit plech, zavřít a po chvíli stáhnout na 180, péct dozlatova