jtinacz
16. kvě 2016
9639 

5 mýtů o dětech - opravdu je to dnes tak strašné?

S Ivanou Procházkovou, spoluautorkou knihy S láskou i rozumem jsme si povídaly o ledasčem. Hlavně o emoční intelingenci, ale také o mýtech, které v souvislosti s dnešními dětmi zaznívají. Někdy více a někdy méně. Znáte to, jak babičky říkávají..za nás bylo všechno lepší. I ty děti. Co k tomu dodává Ivana? „Děti jsou prostě jen takové, jakými je my vědomě či nevědomě učíme být.“

Ivana Procházková vystoupí v úterý 17. května na konferenci "Vychovávejme své dítě aktivně, věnujme mu přítomný okamžik" v kině Lucerna (od 9 do 17 hod.). A bude to stát za to 🙂 Přijďte a zatím si přečtěte 5 mýtů, které o dětech kolují. Jak je to doopravdy? 

Mýtus č.1: Děti už nemají žádné dětství

Všichni kolem sebe slýcháme, jak děti jsou pouze zavřené doma, hrají si s počítačem, tabletem a nemají zájem o to, aby se scházely a hrály si spolu. Velký omyl, děti by si spolu hrály od určitého věku moc rády, ale my jim to nedovolujeme, organizujeme jim jejich volný čas natolik, že vlastně ani žádný nakonec nemají. A když mají, nenecháváme je si ho užívat po jejich.

Mýtus č. 2: Děti vůbec nechodí ven

Znáte dítě do 3 let, které by raději bylo zalezlé doma než venku? Já tedy ne. A to za každého počasí! Ať prší, mrzne, svítí slunce. Děti to přirozeně táhne ven, to my dospělí jsme se začali zavírat do domů a ven je pouštíme pouze v případě, že se chce nám.

Mýtus č.3: Dnešní děti jsou nezodpovědné

Ano, asi ano. Proč? Mohou za to ty děti? Jak se mají naučit zodpovědnosti a zdravému sebevědomí? Rozhodování? Vždyť se neustále jenom prodlužuje věk, kdy jsme schopní děti vypustit z hnízda. Děti se chtějí učit zodpovědnosti od nejútlejšího věku, za sebe, za ostatní, za prostředí. Ale nám se na to většinou zdají ještě příliš malé. Ony tedy naprosto přirozeně najedou na náš systém a přijímají naše rozhodnutí, čekají na pokyny. A až se nám zdají dost velké, pak už to prostě tak snadno dohnat nelze.

Mýtus č. 4: Děti jsou drzé, nemají úctu

Ruku na srdce – i toto od někoho pochytily… Všechno, opravdu všechno naučené chování se děti učí od svých nejbližších a od toho, co je obklopuje. Máma, táta, brácha, rádio, televize.

Mýtus č.5: Děti se musí převychovat

Nemusí. Děti by měly zůstat dětmi. Svobodnými, hravými, zvídavými, šťastnými, milovanými. Zachovat si toto všechno v našem dospěláckém světě ale není snadné. Bez pomoci nás dospělých to samy opravdu nezvládnou. A jak nejlépe pomoci? Prací sami na sobě. To je vlastně to jediné, co vůbec můžeme začít kdykoliv dělat.

Super článek, díky moc 🙂 Mohla bych dát odkaz i na facebook MK? 🙂

16. kvě 2016
jtinacz
autor

@janysevka Ano, ano, ano 🙂 Děkujeme!!!

16. kvě 2016

Opravdu moc krasny clanek. Je mi obcas az smutno,kdyz vidim, jak nektere maminky vezmou dite ven jen kdyz potrebuji na nakup a jsou cele hotove z toho,ze to dite chce v kramu behat. Kdyz vidim deticky,jak na hristi jenom stoji,protoze maminka musi strasne delat neco na telefonu nebo se bavit s kamaradkou. My chodime ven porad, kolikrat ksme i zmokly,ale to je tak uzasne smat se tomu,ze jste prisli domu celi zmokli a udelate si caj a zachumlate se do deky. Deti jsou detmi opravdu chvili a kazdy rodic by si to mel maximalne uzit

18. kvě 2016

Začni psát komentář...

Odešli