jiri_wustenrot
12. zář 2017
466 

Stavební spoření pro děti? Zájem se za rok ztrojnásobil

Zájem rodičů o stavební spoření pro jejich děti roste. Po loňské úpravě zákona, která výrazně zjednodušila výpovědi tzv. dětských smluv, se počet uzavřených stavebních spoření Kamarád a Kamarád+ ztrojnásobil. Stavební spořitelna Wüstenrot svou nabídku pro rodiče a mladé zájemce o spoření letos v březnu ještě vylepšila, kdy nabídla zvýhodněné „dětské“ smlouvy až do 24 let věku.

„Ať už chtějí rodiče vytvořit první úspory pro své potomky nebo jim vybudovat finanční rezervu pro nákup vlastního bydlení, představuje stavební spoření ideální variantu,“ říká Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů finanční skupiny Wüstenrot, a dodává: „Zejména pro pořízení bytu či domu je nezbytné mít alespoň 10 % vlastních prostředků.“

Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku, kdy platila omezení pro ukončení „dětských smluv“, si stavební spoření Kamarád a Kamarád+ uzavřelo zhruba 1 000 nových klientů, o rok později to byl již trojnásobek. „Jasné oživení zájmu jsme zaznamenali ihned po změně zákona, která zrušila souhlas opatrovnického soudu pro ukončení ‚dětských‘ smluv,“ doplňuje Jiří Klos.

Stavební spoření hned po narození

Ze statistik Wüstenrotu za první čtvrtletí letošního roku vyplývá, že stavební spoření Kamarád a Kamarád+ nejčastěji zakládáme potomkům v prvních dvou letech jejich života. Druhé nejpopulárnější období je pak spojeno s nástupem do první třídy. Nejvíce na své ratolesti myslí rodiče v Praze, na jižní Moravě a ve středních Čechách.

Stavební spořitelna Wüstenrot nabízí jako jediná na českém trhu zvýhodněné stavební spoření pro děti a mladé až do 24 let věku. Zájemci o spoření mají na výběr ze dvou variant: Kamarád+ (pevně daná cílová částka 300 000 korun) nebo Kamarád (cílová částka 150 000 korun). Uzavření smlouvy o stavebním spoření je zdarma, klienti tak ušetří 3 000, respektive 1 500 korun (1 % z cílové částky). Vklady jsou zhodnocovány nadstandardní úrokovou sazbou 1,2 % (základní sazba 0,5 % plus úrokový bonus 0,7 % za pravidelné spoření). Navíc má každý klient možnost získat státní podporu až 2 000 korun za rok.

Dobrý den Jiří, platí pro dětské stavebko to stejné co pro klasické, tedy že nemusím spořit každý rok...nedosáhnu sice na státní podporu, ale nebudu nijak sankcionován jako je to např. u životního pojištění? Jsem samoživitelka, chtěla bych dceři (1 rok) spořit, ale nevím co bude do budoucna, nechci se někde upsat k nějakému trvalému závazku který budu muset každý rok plnit.

12. zář 2017

To je zajímavé,že zrovna zítra máme stání u opatrovnickeho soudu kvůli ukončení spoření 🤔

12. zář 2017

@neliste
Pěkný den,
podmínky spoření na smlouvu o stavebním spoření pro dítě jsou stejné, jako pro smlouvy uzavřené pro dospělou osobu. Pokud se Vám nepodaří v daném roce naspořit, kolik byste měla nebo chtěla, žádná sankce vám nehrozí. Jak ale sama uvádíte, je třeba počítat s tím, že buď nedosáhnete vůbec na státní podporu, případně státní podpora bude nižší. I tak by vaše vklady byly u Wüstenrotu stále úročeny základní úrokovou sazbou 0,5 %, byť bez získání úrokového bonusu 0,7 % za pravidelné spoření.
S ohledem na Vaši situaci zvažte:
- měsíční platbu na smlouvu o stavebním spoření, která není tak vysoká, jako jedna roční platba a ještě k tomu na závěr roku, kdy míváme výrazně větší výdaje.
- sjednání smlouvy na nižší cílovou částku, například dětskou smlouvu Kamarád s cílovou částkou 150 tis. Kč a optimální výše měsíčního spoření tak vychází na 750 Kč.

14. zář 2017

@reriska a ukončujete před ukončením vázací lhůty (6 let) nebo po?

15. zář 2017

Stavební spoření pro dítě do 15 let mi přijde jako nesmysl. Jsou lepší způsoby jak naložit s "pŕebytečnými" financemi a přinesou do budoucna dítěti větší výnos a bez komplikací s opatrovnickym soudem...

15. zář 2017

@mona78 před ukončením. Nicméně ani na tento zádrhel jsme nebyli pri podpisu smlouvy upozorněni,stejně jako na měsíční poplatky. Sama soudkyně nám řekla,že stavební spoření je nejhorší forma spoření pro děti.... to ani nemluvím o jednani pracovnice wustenrotu!

15. zář 2017
Komentář byl odstraněný

@reriska na to jste upozornění být měli :( Pokud by se smlouva vypovídala po ukončení vázací lhůty, nebyl by opatrovnický soud potřeba...

17. zář 2017

@sdu
Pěkný den,
máte pravdu, že na výběr je na trhu celá řada možností. Stavební spoření je bezpečný produkt a má svůj investiční horizont. Tomu odpovídá výnos, který je schopen klientovi přinést.
Obecně platí, V obecné rovině, pokud Vámi zvažované způsoby generují vyšší výnos, tak potom jsou buď více rizikové a/nebo mají nižší likviditu. Nebo mohou mít v sobě zahrnuté další vstupní podmínky, např. minimální výši investice. V rámci skladby investičního portfolia je možné poskládat různé nástroje dle rizikovosti, doporučeného investičního horizontu, předpokládaného výnosu a tím v delším horizontu dosáhnout vyššího výnosu, než když investuji spekulativně do jednoho investičního nástroje. V takovém investičním portfoliu je dobré mít i bezpečné produkty, které dosahují nižšího, ale stabilního výnosu.
Jak již bylo zmíněno, k ukončení stavebního spoření dítěte po uplynutí vázací lhůty (6 let) souhlas opatrovnického soudu nepotřebujete, stačí souhlas obou rodičů.

19. zář 2017

@jiri_wustenrot Bohužel, i souhlas obou rodičů můžebýt nečekaně velká komplikace 😕

19. zář 2017

Dobry den, chtela bych se zeptat, zdali je mozno prevest stavebni sporeni z dospele osoby na dite, jestli ano tak za jakych podminek. Dekuji

26. zář 2017

@bebekeksy
Dobrý den, převedení stavebního spoření na jinou osobu během doby spoření není možné dle zákona o stavebním spoření. V zákonu je uvedeno "Uspořenou částku nelze v době spoření převést na jinou osobu..." Jedinou výjimkou je dědictví.

27. zář 2017

Začni psát komentář...

Odešli