Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    jiri_wustenrot
    5. říj 2017    Čtené 118x

    Jak financujete vzdělání svých dětí?

    Někdo si dopředu šetří, mnozí rodiče šáhnou po půjčce a splátkou zatíží rodinný rozpočet, což rozhodně není správná cesta. Vhodnějším způsobem, jak se na podobné situace a potřeby dětí připravit, je uzavřít stavební spoření hned od jejich narození.

    Vázací doba stavebka je šest let a téměř ideálně se kryje s potřebou rostoucích dětí. Využít úvěr ze stavebního spoření na financování studia sice nejde, na druhou stranu je však možné studium financovat z prostředků naspořených na účtu stavebního spoření. Použití financí na účtu na rozdíl od úvěrů není totiž účelově vázáno.

    Když založíte stavební spoření novorozenci, po šesti letech máte naspořeno na úpravu dětského pokojíku pro potřeby školáka, po dalších šesti letech můžete mít naspořeno na blížící se úpravy bydlení studentovi střední školy a po dalším období zase pomoci vysokoškolákovi. A když budete ve spoření pokračovat dál, pomůžete svému potomkovi postavit se na vlastní nohy.

    Jak jste se chystali vy na výdaje spojené se školou?

    jiri_wustenrot
    12. zář 2017    Čtené 466x

    Stavební spoření pro děti? Zájem se za rok ztrojnásobil

    Zájem rodičů o stavební spoření pro jejich děti roste. Po loňské úpravě zákona, která výrazně zjednodušila výpovědi tzv. dětských smluv, se počet uzavřených stavebních spoření Kamarád a Kamarád+ ztrojnásobil. Stavební spořitelna Wüstenrot svou nabídku pro rodiče a mladé zájemce o spoření letos v březnu ještě vylepšila, kdy nabídla zvýhodněné „dětské“ smlouvy až do 24 let věku.

    „Ať už chtějí rodiče vytvořit první úspory pro své potomky nebo jim vybudovat finanční rezervu pro nákup vlastního bydlení, představuje stavební spoření ideální variantu,“ říká Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů finanční skupiny Wüstenrot, a dodává: „Zejména pro pořízení bytu či domu je nezbytné mít alespoň 10 % vlastních prostředků.“

    Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku, kdy platila omezení pro ukončení „dětských smluv“, si stavební spoření Kamarád a Kamarád+ uzavřelo zhruba 1 000 nových klientů, o rok později to byl již trojnásobek. „Jasné oživení zájmu jsme zaznamenali ihned po změně zákona, která zrušila souhlas opatrovnického soudu pro ukončení ‚dětských‘ smluv,“ doplňuje Jiří Klos.

    Stavební spoření hned po narození

    Ze statistik Wüstenrotu za první čtvrtletí letošního roku vyplývá, že stavební spoření Kamarád a Kamarád+ nejčastěji zakládáme potomkům v prvních dvou letech jejich života. Druhé nejpopulárnější období je pak spojeno s nástupem do první třídy. Nejvíce na své ratolesti myslí rodiče v Praze, na jižní Moravě a ve středních Čechách.

    Stavební spořitelna Wüstenrot nabízí jako jediná na českém trhu zvýhodněné stavební spoření pro děti a mladé až do 24 let věku. Zájemci o spoření mají na výběr ze dvou variant: Kamarád+ (pevně daná cílová částka 300 000 korun) nebo Kamarád (cílová částka 150 000 korun). Uzavření smlouvy o stavebním spoření je zdarma, klienti tak ušetří 3 000, respektive 1 500 korun (1 % z cílové částky). Vklady jsou zhodnocovány nadstandardní úrokovou sazbou 1,2 % (základní sazba 0,5 % plus úrokový bonus 0,7 % za pravidelné spoření). Navíc má každý klient možnost získat státní podporu až 2 000 korun za rok.

    jiri_wustenrot
    11. zář 2017    Čtené 136x

    Proč roste poptávka po stavebním spoření pro děti?

    Na budoucnost svých dětí myslí téměř každý rodič v Česku. Podle našeho posledního průzkumu chce přibližně 90 % rodičů své děti do budoucna zajistit a k tomu využívají různé formy. Tou nejoblíbenější je právě stavební spoření pro děti, které po menším útlumu zažívá opět boom.

    Právě to, umožňuje rodičům, aby spořili svým dětem a vytvářeli jim dobrý základ pro financování vlastního bydlení. Kromě toho jsou finanční prostředky hojně využívány například i na financování vzdělání.

    Podle našich interních statistik ho rodiče zakládají svým ratolestem nejčastěji v prvních 2 letech života, druhá vlna přichází s povinnou školní docházkou. Ještě v prvním čtvrtletí loňského roku mohla některé rodiče od pořízení stavebního spoření pro své potomky odradit skutečnost, že ukončení smlouvy bylo možné pouze se souhlasem opatrovnického soudu. Toto omezení vyřešila novela zákona o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření, platná od dubna loňského roku.

    Díky ní se opět zvýšil zájem o dětské stavební spoření, které v posledních několika měsících zažívá doslova renesanci. V době, kdy platila omezení pro ukončení těchto smluv, si stavebko u nás uzavřelo zhruba 1 000 nových klientů. O rok později se zájem ztrojnásobil!

    Kromě spoření je stavebko ve velké míře využíváno i z důvodu výhodných řádných či překlenovacích úvěrů k financování bydlení.  Jen v prvním pololetí letošního roku poskytly spořitelny úvěry za 30,6 miliardy korun, což je meziroční růst zhruba o třetinu. Pro získání řádného úvěru s garantovanou úrokovou sazbou je nutné spořit alespoň dva roky. Zájemce by při něm měl dosáhnout takzvaného minimálního hodnotícího čísla, které vychází z délky spoření, výše naspořené částky a cílové částky. V případě, že zájemce aktuálně řeší svoji bytovou potřebu (rekonstrukce nemovitosti, koupě bytu či domu apod.), může využít stávající atraktivní nabídky překlenovacího úvěru do doby splnění podmínek pro získání řádného úvěru ze stavebního spoření.

    jiri_wustenrot
    8. zář 2017    Čtené 287x

    Priority rodičů prvňáčků? Nakoupit školní pomůcky a rekonstruovat dětský pokoj

    Nástup dítěte do první třídy řeší každoročně několik desítek tisíc českých rodičů. Podle kvalifikovaných odhadů ministerstva školství přibývá v posledních pěti letech každoročně okolo 113 000 nových školáků. Kromě pořízení školních pomůcek řeší
    aktivně 32 % rodičů také rekonstrukci dětského pokoje. Zajímavostí je, že až 92 % z nich nechává dítě do rekonstrukce zasahovat. Pětina dokonce přenechává všechna rozhodnutí zcela na něm a snaží se mu v jeho představách vyhovět. Informace vyplývají z aktuálního průzkumu finanční skupiny Wüstenrot.

    Nedílnou součástí rozhodnutí o rekonstrukci dětského pokoje jsou finance. Téměř dvě pětiny rodičů (39 %) je řeší z vlastních úspor. „Důležitou roli hraje také stavební spoření, které patří dlouhodobě k nejvyužívanějším finančním nástrojům. Češi ho využívají zejména na spoření. Cílovou částku lze využít po vázací době šesti let, což je přesně věk dětí, kteří nastupují do 1. třídy. Výhodně lze ale zažádat také o úvěr ze stavebka. Financování tímto způsobem je ideální pro zhruba čtvrtinu rodičů,“ říká Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů finanční skupiny Wüstenrot.

    Roli hraje věk

    Rozhodujícím důvodem pro rekonstrukci je nástup dítěte do 1. třídy. Tento názor sdílí téměř třetina rodičů (32 %). Další klíčový moment představuje narození druhého potomka (19 %), které klade na rodiče v malém bytě (například 2kk, 20+1, 3kk, 3+1) nároky na nutnou úpravu dětského pokoje. Téměř každý osmý rodič přihlíží i k pubertě dítěte, kdy se mění jeho preference a vkus.  Existuje i skupina rodičů, kteří se snaží se od začátku vybavit pokoj neutrálně na delší dobu, a tím pádem rekonstrukci neřeší (26 %). „Nutné jsou jen drobné úpravy - vymalování, výměna židle či stolu. Většinou tuto situaci řeší nárazově a dle potřeby,“ upozorňuje Jiří Klos.

    Rodiče akceptují názor dětí

    Dětská představivost nemá hranice, ale přeci jenom praktická řešení vyžadují i zásah zkušeného člověka. Přesto pětina rodičů nechává výslednou podobu nového pokoje na svých potomcích. „Zároveň se ale přiznávají, že s nimi dané úpravy konzultují, aby došlo ke kompromisu. Názor dítěte uznávají patrně i z toho důvodu, aby se na školní úkoly dobře soustředilo,“ komentuje výsledky průzkumu Jiří Klos, a dodává: „Až 72 % rodičů nechává dítě do modernizace pokoje zasahovat. Většinou se jedná o zvolené barvy a další doplňky. Na rodičích je pak praktické uspořádání pokoje včetně nákupu nábytku.“ Názor dítěte nebere v potaz 5 % rodičů.

    jiri_wustenrot
    7. zář 2017    Čtené 153x

    Jak nejlépe připravit děti do života?

    Téměř 90 % všech rodičů přemýšlí, jak správně zajistit své děti a nepustit je do samostatného života s prázdnou, tento fakt vyplývá z průzkumu finanční skupiny Wüstenrot. Na trhu existuje celá řada spořicích produktů. Rodiče se často přiklání k bezpečným způsobům dodávajícím jistotu, a právě proto má největší oblibu stavební spoření. Pokud přemýšlíte, jaký z produktů bude pro vaše děti nejlepší, vyzkoušet můžete atraktivní tarify Kamarád+ či Kamarád od stavební spořitelny Wüstenrot.   Novinkou je zvýšení věkové hranice z 18 na 24 let.

    Stavební spoření se dlouhodobě řadí k ideální a především stabilní formě, jak dětem zhodnotit vkládané finanční prostředky. Zahrnuje fázi spoření a v případě potřeby je možné získat i výhodný úvěr na bytové potřeby. Využívá se nejen jako produkt spořicí, ale i úvěrový a dětem výrazně ulehčuje start do života. Potvrzují to i výsledky nedávného průzkumu finanční skupiny Wüstenrot. „Nejčastěji stavební spoření využívají rodiče pro zajištění dětí do budoucna. Jedná se však o produkt, který je podporován státem, má široké spektrum využití, a proto jej lze využít v každém věku,“ doporučuje Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů Wüstenrot.

    Atraktivní tarify stavební spořitelny Wüstenrot

    Stavební spořitelna Wüstenrot nabízí stavební spoření pro děti ve dvou tarifech: Kamarád a Kamarád+. Spoření se liší pouze ve výši cílové částky. Uzavření smlouvy je bez poplatku, díky kterému ušetříte až 3 000 korun. Od března se navíc věková hranice posunula z 18 na 24 let. Tento krok dělá ze stavebního spoření pro děti, s přihlédnutím k atraktivnímu úročení, ještě zajímavější.

    Po skončení smlouvy můžete dále spořit, peníze vybrat nebo si vzít úvěr

    Pokud se blíží konec smlouvy u vašeho stavebního spoření, nemusíte se bát. „Stavební spoření se sjednává zpravidla na 6 let a zaručuje vám přiznání státní podpory. Pokud po uplynutí této doby peníze nutně nepotřebujete, stavebko vypovídat nemusíte, je jen na vás jak s ním naložíte. Státní podporu získáváte i nadále. Výhodou je, že již nejste vázaní dobou, po kterou musíte spořit a částku tak můžete kdykoli vybrat,“ potvrzuje Klos.

    Naspořené peníze v rámci stavebního spoření můžete samozřejmě vybrat ihned. Je však nutné celou smlouvu vypovědět a peníze vybrat všechny. Na úvěr pak již nemáte nárok a vybrané peníze můžete použít i na nebytové účely.

    V případě, že si zvolíte variantu poslední, využít můžete dvou úvěrů: překlenovací úvěr neboli meziúvěr a řádný úvěr ze stavebního spoření. Na řádný úvěr máte nárok v případě, že jste spořili po dobu minimálně dvou let, disponujete alespoň 40 % cílové částky a zároveň jste dosáhli požadovaného ohodnocovacího čísla, které stanovuje spořitelna. Překlenovací úvěr pak slouží žadatelům, kteří potřebují peníze okamžitě a na řádný úvěr ještě nemají nárok. Úvěry ze stavebního spoření se nejčastěji používají na rekonstrukci či modernizaci nemovitostí, kde se výše investice pohybuje ve stovkách tisíc korun. U úvěru je následně důležité doložit, že finanční prostředky byly opravdu využity na bytové potřeby.

    jiri_wustenrot