5 / 293
    Dnešní kváskový žitno špaldový-sice popraskaný, ale i tak na jazyku potěšil :-)

    Ty praskliny jsou na něm nejlepší 🙂 můžu poprosit o recept? děkuji

    12. čer 2014
    jana974
    autor

    @kikiss no snědl se do posledního drobečku 🙂

    Dělám většinou od oka:
    50g žitného kvásku, přidám 150g žitné mouky a 150ml vody , zamíchám a nechám do druhého dne rozkvasit.
    Další den přidám cca 500g mouky (dávám půl napůl žitnou se špaldovou), 250-300ml vody, aby bylo těsto nelepivé, 12g soli, drcený kmín a já dávám ještě spoustu semínek.
    Zpracováváme těsto, podsypáváme , uděláme kuličku do mísy, zakryjeme igelitem a dáme na teplé místo na 2h.
    Ošatku vysypu škrobem, vezmeme nakynuté těsto, hodně ho vytaháváme, propracováváme, uděláme pěkný pecen a šup do ošatky, posypat moukou a znovu na 1,5h do igelitu
    Rozpálit troubu na 250st., chléb vyklopit na peč.papír na rozpálený plech, oprášíme mouku z chleba, nařežu a šup do trouby. Můžeme zapařit troubu vodou, po 10min snížíme teplotu na 180-200st a dopékáme a hlídáme kůrku.
    Vyndáme na mřížku,postříkáme trochou vody a nekrájet teplý !!

    12. čer 2014

    @jana974 teda to je rychlost děkuji 🙂 akorát tedy se musím naučit udělat ten žitný kvásek 🙂 ale určitě vyzkouším. díky.

    12. čer 2014

    @jana974 krásné chlebíky....můžu se jen zeptat, jak se udělá ten kvásek? je to nějak speciální postup nebo jako z klasického droždí? děkuji

    22. čer 2014
    jana974
    autor

    @breberka Ne ne, je to ze začátku trochu složitější, ale když si ho vypěstujete, tak už pak můžete péct a péct a péct. Dobře je to popsané zde. http://www.cuketka.cz/?p=11261 anebo si ho můžete od někoho získat http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html pro začátek 🙂

    22. čer 2014

    krasne chlebiky 🙂 ... u nas prodavaji hotovy kvasek primo v pekarne

    28. čer 2014
    jana974
    autor

    Děkuji 🙂 , u nás bohužel ne, ale není to nic složitého si ho vypěstovat. Pak už se jen udržuje.
    @natastac

    28. čer 2014

    @jana974 kvůli Vám a tomuto inspirativnímu albu jdu zkusit první kvásek a vrhnu se na kváskový chlebík 🙂

    4. led 2015
    jana974
    autor

    @janni.ka děkuji a přeji pěkně pečení a nádherné chlebíky 🙂

    4. led 2015

    @jana974 můžu se ještě zeptat čtu ten článek výše a návod jak udělat kvásek doma tam není je tam jen kde ho získat pro začátek,dělala jste ho prosím nebo ho od někoho máte?Netuším totiž jak ho založit :(

    4. led 2015
    jana974
    autor

    @janni.ka dělala jsem ho , zkuste podle tohoto návodu http://www.cuketka.cz/?p=11261

    4. led 2015

    @jana974 Tak na to koukám a moc to nechápu :( zadělám kvásek tedy poměr 1ku 1 voda +mouka smíchám a nechám v teple pracovat?A po 12-16 hod je možné upéct chléb-tedy ho už použít?Po těch 12-16hodinách odeberu jednu lžičku vzniklého kvásku,dám do skleničky a do lednice,když budu chtít péct opět vyndám a přidám zase 1:1 voda +mouka a tak pořád dokola.Chápu to dobře?Spíš mi jde jen o ten začátek jestli to chápu dobře jak ho vytvořit 🙂 Předem děkuji za odpověd a trpelivost 🙂

    4. led 2015
    jana974
    autor

    @janni.ka No to je ale když už ho máte vypěstovaný. Nejdřív si ho musíte cca 5dnů pěstovat . Tady je asi lepší popis. http://conovehonakopci.cz/?p=105 Pak až ho vypěstujete, tak ho máte napořád, pokud se o něj budete dobře starat. Ale první příprava je tak na těch 5dnů.

    4. led 2015

    @jana974 děkuji 🙂 jdu na něj

    4. led 2015

    @jana974 ahoj, prosímtě nerozumím jedné věci. Kávsek si normálně doma dělám, ten mám vždy připraven. Ale jak v receptu popisuješ první dva řádky, to jako přidáš žitnou mouku a 150ml vody, to jako popisuješ dokrmení kvásku nebo takto mám prostě začít, i když už kvásek mám připravený? nějak mě to zmátlo

    5. únor 2015
    jana974
    autor

    @loafeer ano, vezmu večer z lednice kvásek,odměřím 50g /cca 2 polév.lžíce/ , do mísy dám 150g žitné , cca 150ml vody a ten kvásek k tomu zamíchám a nechám těch 12h stát zavřené v igelitu. Ráno pokračuji 500g mouky atd.....

    5. únor 2015
    jana974
    autor

    @loafeer a ještě vlastně ráno nezapomenu z tohoto nakynutého zase odebrat 2polévk.lžíce do sklenice do lednice 🙂

    5. únor 2015

    děkuji, jdu na to:o)

    5. únor 2015

    @jana974 no jeste dotaz, udelala jsem tu první fázi, ale je z toho normálně jakoby normální těsto, to tak má být? nedokážu si představit, jak tim dokrmit kvasek..je ot normalne tuhe

    5. únor 2015
    jana974
    autor

    @loafeer já nevím, co myslíte, já nic tuhého nemám. Po 12 ti hodinách je první rozkvašení pěkně naběhlé. .... zkoukněte nějaká videa na youtobe a uvidíte a porovnáte si sama https://www.youtube.com/watch?v=g7kjVJ_iTCY

    5. únor 2015

    @jana974 páááni, tak to se nedivím, že ty moje chleby jsou takové průměrné, paní se s tím těstem pomazlila. Děkuju za typ:o)

    5. únor 2015
    jana974
    autor

    @loafeer ono na poprvé se mi taky moc nedařilo, pořád je co zlepšovat 😀 Ale je lepší, když to člověk vidí na vlastní oči 🙂 Hodně štěstí.

    5. únor 2015

    @jana974 to jo...a hlavně tu konzistenci na rozkvašení jsem měla narozdíl od paní pěkně hustou, takže jsem to poopravila....no jestli se to povede, pošlu vám fotku :D

    5. únor 2015
    jana974
    autor

    @loafeer díky, těším se 🙂

    5. únor 2015

    zkouším 🙂

    11. kvě 2015
    jana974
    autor

    @barcav super, hodne stesti 🙂. A pak se pochlubte 🙂

    11. kvě 2015