@kikiss no snědl se do posledního drobečku 🙂
Dělám většinou od oka:
50g žitného kvásku, přidám 150g žitné mouky a 150ml vody , zamíchám a nechám do druhého dne rozkvasit.
Další den přidám cca 500g mouky (dávám půl napůl žitnou se špaldovou), 250-300ml vody, aby bylo těsto nelepivé, 12g soli, drcený kmín a já dávám ještě spoustu semínek.
Zpracováváme těsto, podsypáváme , uděláme kuličku do mísy, zakryjeme igelitem a dáme na teplé místo na 2h.
Ošatku vysypu škrobem, vezmeme nakynuté těsto, hodně ho vytaháváme, propracováváme, uděláme pěkný pecen a šup do ošatky, posypat moukou a znovu na 1,5h do igelitu
Rozpálit troubu na 250st., chléb vyklopit na peč.papír na rozpálený plech, oprášíme mouku z chleba, nařežu a šup do trouby. Můžeme zapařit troubu vodou, po 10min snížíme teplotu na 180-200st a dopékáme a hlídáme kůrku.
Vyndáme na mřížku,postříkáme trochou vody a nekrájet teplý !!
@breberka Ne ne, je to ze začátku trochu složitější, ale když si ho vypěstujete, tak už pak můžete péct a péct a péct. Dobře je to popsané zde. http://www.cuketka.cz/?p=11261 anebo si ho můžete od někoho získat http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html pro začátek 🙂
krasne chlebiky 🙂 ... u nas prodavaji hotovy kvasek primo v pekarne
@janni.ka dělala jsem ho , zkuste podle tohoto návodu http://www.cuketka.cz/?p=11261
@jana974 Tak na to koukám a moc to nechápu :( zadělám kvásek tedy poměr 1ku 1 voda +mouka smíchám a nechám v teple pracovat?A po 12-16 hod je možné upéct chléb-tedy ho už použít?Po těch 12-16hodinách odeberu jednu lžičku vzniklého kvásku,dám do skleničky a do lednice,když budu chtít péct opět vyndám a přidám zase 1:1 voda +mouka a tak pořád dokola.Chápu to dobře?Spíš mi jde jen o ten začátek jestli to chápu dobře jak ho vytvořit 🙂 Předem děkuji za odpověd a trpelivost 🙂
@janni.ka No to je ale když už ho máte vypěstovaný. Nejdřív si ho musíte cca 5dnů pěstovat . Tady je asi lepší popis. http://conovehonakopci.cz/?p=105 Pak až ho vypěstujete, tak ho máte napořád, pokud se o něj budete dobře starat. Ale první příprava je tak na těch 5dnů.
@jana974 ahoj, prosímtě nerozumím jedné věci. Kávsek si normálně doma dělám, ten mám vždy připraven. Ale jak v receptu popisuješ první dva řádky, to jako přidáš žitnou mouku a 150ml vody, to jako popisuješ dokrmení kvásku nebo takto mám prostě začít, i když už kvásek mám připravený? nějak mě to zmátlo
děkuji, jdu na to:o)
@loafeer já nevím, co myslíte, já nic tuhého nemám. Po 12 ti hodinách je první rozkvašení pěkně naběhlé. .... zkoukněte nějaká videa na youtobe a uvidíte a porovnáte si sama https://www.youtube.com/watch?v=g7kjVJ_iTCY
zkouším 🙂
Ty praskliny jsou na něm nejlepší 🙂 můžu poprosit o recept? děkuji