183 / 277
    Domácí meduňkový sirup právě dodělaný.

    teď jsem postavila vodu na převaření a jdu taky vyrábět!!! tak jsem zvědavá! dělám poprvé.

    21. čer 2015
    jana974
    autor

    @karos já dělala meduňkový také poprvé a chutná tedy výborně . Letos se nám meduňka dost rozrostla, tak asi nezůstane jen u jedné dávky 🙂

    21. čer 2015

    @jana974 já mám taky v plánu, že to udělám vícekrát. no, my jsme si asi 2 roky mysleli, že to co je meduňka, je máta. aspoň tak mi to hlásila tchýně! jinak by byl sirup už možná minulý rok. letos jsem dělala i bezový a ten je taky bombovní!!!

    21. čer 2015
    jana974
    autor

    recept :
    asi dvacet delších stonků meduňky
    1 kg krystalového cukru
    1 sáček (20g) kyseliny citrónové
    2,5l převařené vody
    ....................................................................
    Stonky otrháme, lístky namočíme do vychladlé převařené vody a necháme 48h louhovat v chladném místě.
    Pak přecedíme, nejlépe přes plátno do hrnce, dáme na plotnu , zvolna zahříváme, přidáme cukr, kyselinu citronovou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
    Necháme potom max. 3minuty přejít varem a je hotovo.
    Lahve vyvaříme a lijeme trochu chladnější do horkých , vysušených lahví.
    Bezvadný na uklidnění, na lepší spaní, v létě na žízeň, na bolesti hlavy, na zklidnění žaludku ...........

    21. čer 2015