Lívanečky: recept je pro 5ti člennou rodinu, tak si ho kdyžtak poměrem upravte. •700 ml mléka •400 g polohrubé mouky(dávám špaldovou celozrnnou) •2 vejce •20 g droždí •40 g cukru •špetku soli Něco na dozdobení, na ochucení co kdo má rád
Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek.
prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Takto vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi pětadvacet minut (objem by se měl zdvojnásobit).
Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete tukem; dobře to jde mašlovačkou. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova. Na závěr po libosti ochuťte.
Lívanečky: recept je pro 5ti člennou rodinu, tak si ho kdyžtak poměrem upravte.
•700 ml mléka
•400 g polohrubé mouky(dávám špaldovou celozrnnou)
•2 vejce
•20 g droždí
•40 g cukru
•špetku soli
Něco na dozdobení, na ochucení co kdo má rád
Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek.
prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Takto vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi pětadvacet minut (objem by se měl zdvojnásobit).
Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete tukem; dobře to jde mašlovačkou. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova. Na závěr po libosti ochuťte.