hola_sova
26. črc 2017
2976 

Aby si na grilování pochutnaly i děti: Recepty, které si zamilují malí i velcí

Když se řekne léto, vybaví se většině lidí pojmy jako sluníčko, prázdniny, koupání... A tuším, že nebudu jediná, komu naskočí také grilování. Ať chceme nebo ne, k létu grilování zkrátka patří. A nemusíme ho zavrhnout ani v okamžiku, kdy máme malé děti!

Maso je základ... nebo ne?

Pokud řešíte grilování s dětmi, určitě jim nechcete nabídnout nic extra kořeněného nebo přesoleného. Přesně takové často bývají připravené grilovací směsi. Grilujete-li s malými dětmi, zkuste se jim raději vyhnout a maso upravujte jednoduše. 

Vepřová panenka s bylinkami

  • vepřová panenka v celku
  • rostlinný olej (např. řepkový)
  • libeček, šalvěj a kopr (ideálně čerstvé)
  • sůl

Panenku lehce potřeme olejem. Na drobno pokrájíme bylinky a maso v jejich směsi obalíme. Necháme v chladu marinovat alespoň 2 hodiny. Před grilováním panenku vyndejte z lednice s předstihem a nechte ji mimo lednici alespoň hodinku. Ogrilujte v celku ze všech stran (pozor, grilujete s dětmi, měla by být opravdu hotová!). Po ogrilování můžete dle chuti dosolit.

Krůtí medailonky v medu

  • krůtí prsa
  • 4 PL medu
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 ČL hořčice
  • 1 ČL hořčičného semínka
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • šťáva z 1/2 citrónu

Smíchejte veškeré ingredience na marinádu. Krůtí prsa pokrájejte na menší medailonky a vložte do marinády. Nechte v chladu odpočívat asi 2 - 3 hodiny a pak hurá na gril!

Tofu na špejli

Stejnou marinádu můžete využít pro grilování tofu. Pokrájejte ho na cca 3 cm silné tyčinky a vysušte ho od přebytečné tekutiny. Tuto fázi nepodceňte, čím lépe ho vysušíte, tím bude pevnější! Před položením na gril zapíchněte do každé tofu-tyčinky špejli a přímo na grilu lehce potírejte medovou marinádou. 

Zelenina na tisíc způsobů

Nic nedoplní maso tak skvěle, jako chutná zelenina. A je úplně jedno, jestli bude grilovaná, nebo čerstvá. 

Zeleninový mix

Suroviny:

  • cuketa
  • paprika
  • šalotka (cibulka)
  • česnek
  • cherry rajčátka

Zeleninu pokrájejte tak, aby bylo pohodlné ji grilovat - cuketu na kolečka, papriku na proužky, šalotku na měsíčky. S česnekem a rajčátky se krájet nemusíte, česnek dokonce nemusíte ani loupat, jen rozeberte jednotlivé stroužky a stlačte je na plocho nožem. Zejména pokud máte klasický briketový gril dávejte pozor, aby vám nepropadávala - nedělejte příliš malé kousky. Úplně ideální je pořídit si na gril aluminiovou misku, případně grilovací podložku, kde můžete dělat zeleninu jako mix. Zastříkněte olivovým olejem a dejte na gril.

Kukuřičné klasy s bylinkovým máslem

Celé kukuřičné klasy jsou na grilování velmi oblíbené. Dochutit je můžete výborným bylinkovým máslem!

Bylinkové máslo

Suroviny:

  • 250 g másla
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný nebo utřený do hladka
  • pažitka
  • bazalka
  • libeček

Máslo na mírném ohni rozpusťte. Bylinky pokrájejte na velmi drobno a společně s česnekem vmíchejte do másla. To následně vlijte do formiček na led a nechte zamrazit. Hotové máslíčko pak použijte na potření kukuřice vytažené z grilu.

Čerstvý zeleninový salát

Suroviny:

  • 2 - 3 pořádné hrsti salátů (hlávkový, rukola, špenátové listy, listy z červené řepy, zkrátka jakýkoli mix, který vám roste na zahrádce nebo vás napadne)
  • rajčata (ideálně různých barev a velikostí, pokrájená na plátky, měsíčky, pokud jsou menší, použít můžete i celá)
  • směs semínek (dýňová, sezamová, slunečnicová)
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL octa
  • 2 PL třtinový cukr
  • voda dle potřeby

Směs salátů a rajčata důkladně omyjte a smíchejte ve větší míse. Třtinový cukr míchejte v octu do rozpuštění a následně přilijte olej a vodu. Množství zálivky upravte podle toho, kolik máte salátu. Salát by neměl v zálivce plavat, ale měl by být pouze zalitý. Posypte semínky a důkladně promíchejte.

Sladká tečka závěrem

Dezert by při pořádném grilování neměl chybět! A když už je gril rozpálený, proč ho nevyužít i na přípravu posledního chodu?

Grilovaný ananas

Suroviny:

  • 4 PL pomerančové šťávy 
  • 4 PL citronové šťávy
  • 1 PL třtinového cukru
  • 1 ananas

Ananas oloupeme a pokrájíme na kolečka cca 0,5 cm silná. Smícháme obě šťávy a kolečka ananasu v ní smočíme. Následně jednu stranu posypeme trochou třtinového cukru. Touto stranou pokládáme na gril. Počkáme, až lehce zkaramelizuje, pocukrujeme druhou stranu (dle chuťových preferencí) a otočíme. Po zkaramelizování druhé strany můžeme podávat, ať už samotné, nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny. 

Ke každému dalšímu grilování přejeme DOBROU CHUŤ!

Zdroj obrázků: pixabay.com a depositphotos.com

#recepty_vyziva 

Začni psát komentář...

Odešli