Příprava bylinkového sirupu je jednoduchá a nepotřebujete k tomu být zkušenými bylináři. K výrobě jitrocelového sirupu potřebujeme natrhat na čisté louce listy jitrocele kopinatého, popřípadě jitrocele většího. Když už se někde vyskytuje, tak obvykle ve větším množství, takže natrháme co největší množství.
Listy propláchneme vodou a skládáme ve vrstvách do vypařené pětilitrovky střídavě se stejně vysokými vrstvami krystalového cukru. Z jedné pětilitrové sklenice budeme mít na konci přibližně dva litry sirupu.
Sklenici zavřeme a dáme na temné a studené místo, popřípadě do ledničky na 6-8 týdnů. Po této době obsah vyndáme do hrnce a zahříváme dokud se nerozpustí a nezačne "kloktat" k varu. Pokud jsme dávali příliš cukru a málo listů, můžeme do těžko se rozpouštějící hmoty přidat trošku převařené vody. Sirup přelijeme přes cedník a listy vyhodíme. Hotový sirup pak necháváme raději v ledničce, aby se nezkazil.
Natlačte si léto do sklenice. Jitrocelový sirup má krásnou vůni a hnědo-zlatou barvu. Kromě běžného používání lze využít jeho léčivé vlastnosti při kašli a zánětech u dětí i dospělých.
Příprava bylinkového sirupu je jednoduchá a nepotřebujete k tomu být zkušenými bylináři. K výrobě jitrocelového sirupu potřebujeme natrhat na čisté louce listy jitrocele kopinatého, popřípadě jitrocele většího. Když už se někde vyskytuje, tak obvykle ve větším množství, takže natrháme co největší množství.
Listy propláchneme vodou a skládáme ve vrstvách do vypařené pětilitrovky střídavě se stejně vysokými vrstvami krystalového cukru. Z jedné pětilitrové sklenice budeme mít na konci přibližně dva litry sirupu.
Sklenici zavřeme a dáme na temné a studené místo, popřípadě do ledničky na 6-8 týdnů. Po této době obsah vyndáme do hrnce a zahříváme dokud se nerozpustí a nezačne "kloktat" k varu. Pokud jsme dávali příliš cukru a málo listů, můžeme do těžko se rozpouštějící hmoty přidat trošku převařené vody. Sirup přelijeme přes cedník a listy vyhodíme. Hotový sirup pak necháváme raději v ledničce, aby se nezkazil.
Natlačte si léto do sklenice.
Jitrocelový sirup má krásnou vůni a hnědo-zlatou barvu. Kromě běžného používání lze využít jeho léčivé vlastnosti při kašli a zánětech u dětí i dospělých.