Na 3 kulaťounké bulky: 150 g bezlepkové mouky 80 ml převařené vody pokojové teploty 3 lžíce slunečnicového oleje 1/4 čerstvého droždí 1 lžička třtinového cukru 1 vejce 1/2 lžičky soli 2 lžičky sezamu na posypání
Do větší mísy odměřte mouku a osolte. Do menší rozdrolte droždí, přisypte cukr a vytvořte takovou kašičku. Přilijte k ní vodu i olej, polovinu rozkvedlaného vejce a vše přelijte do mouky a spojte v těsto buďto ručně vařečkou nebo hnětacím šlehačem. Těsto se bude trošku lepit. Vypracujte ho a na hodinu nechte pod utěrkou vykynout až zdvojnásobí svůj objem. Pak si pomoučete vál nebo pracovní plochu a těsto na něj vyklopte. Ještě jednou trošku zpracujte (už se tolik lepit nebude), ale opatrně s další moukou. Těsto rozdělte na tři části a vytvořte tři bulky tak, aby byly na povrchu hlaďounké. Toho docílíte tak, že budete vytvářet z kuliček „měšce“. Jednoduše vtlačujte na jednom místě těsto dovnitř a ono se pak na opačné straně na povrchu pěkně napne a bude jednolitě vyboulené. Místem, kde jste těsto vtlačovali položte na pečící papír dolů. Nechte ještě 15 minut kynout. Zbytkem vejce s kapkou vody potom všechny bulky potřete až do krajů a posypte sezamem. Pečte 15 minut na 200°C bez horkého vzduchu.
Na 3 kulaťounké bulky:
150 g bezlepkové mouky
80 ml převařené vody pokojové teploty
3 lžíce slunečnicového oleje
1/4 čerstvého droždí
1 lžička třtinového cukru
1 vejce
1/2 lžičky soli
2 lžičky sezamu na posypání
Do větší mísy odměřte mouku a osolte. Do menší rozdrolte droždí, přisypte cukr a vytvořte takovou kašičku. Přilijte k ní vodu i olej, polovinu rozkvedlaného vejce a vše přelijte do mouky a spojte v těsto buďto ručně vařečkou nebo hnětacím šlehačem. Těsto se bude trošku lepit. Vypracujte ho a na hodinu nechte pod utěrkou vykynout až zdvojnásobí svůj objem. Pak si pomoučete vál nebo pracovní plochu a těsto na něj vyklopte. Ještě jednou trošku zpracujte (už se tolik lepit nebude), ale opatrně s další moukou. Těsto rozdělte na tři části a vytvořte tři bulky tak, aby byly na povrchu hlaďounké. Toho docílíte tak, že budete vytvářet z kuliček „měšce“. Jednoduše vtlačujte na jednom místě těsto dovnitř a ono se pak na opačné straně na povrchu pěkně napne a bude jednolitě vyboulené. Místem, kde jste těsto vtlačovali položte na pečící papír dolů. Nechte ještě 15 minut kynout. Zbytkem vejce s kapkou vody potom všechny bulky potřete až do krajů a posypte sezamem. Pečte 15 minut na 200°C bez horkého vzduchu.