41 / 43
    Bezlepkové housky na hamburger (v pozadí k porovnání lepková bulka)

    Na 3 kulaťounké bulky:
    150 g bezlepkové mouky
    80 ml převařené vody pokojové teploty
    3 lžíce slunečnicového oleje
    1/4 čerstvého droždí
    1 lžička třtinového cukru
    1 vejce
    1/2 lžičky soli
    2 lžičky sezamu na posypání

    Do větší mísy odměřte mouku a osolte. Do menší rozdrolte droždí, přisypte cukr a vytvořte takovou kašičku. Přilijte k ní vodu i olej, polovinu rozkvedlaného vejce a vše přelijte do mouky a spojte v těsto buďto ručně vařečkou nebo hnětacím šlehačem. Těsto se bude trošku lepit. Vypracujte ho a na hodinu nechte pod utěrkou vykynout až zdvojnásobí svůj objem. Pak si pomoučete vál nebo pracovní plochu a těsto na něj vyklopte. Ještě jednou trošku zpracujte (už se tolik lepit nebude), ale opatrně s další moukou. Těsto rozdělte na tři části a vytvořte tři bulky tak, aby byly na povrchu hlaďounké. Toho docílíte tak, že budete vytvářet z kuliček „měšce“. Jednoduše vtlačujte na jednom místě těsto dovnitř a ono se pak na opačné straně na povrchu pěkně napne a bude jednolitě vyboulené. Místem, kde jste těsto vtlačovali položte na pečící papír dolů. Nechte ještě 15 minut kynout. Zbytkem vejce s kapkou vody potom všechny bulky potřete až do krajů a posypte sezamem. Pečte 15 minut na 200°C bez horkého vzduchu.

    26. bře 2014