mňam, tak ten vypadá dost lákavě...taky by mě zajímal recept!
@svoba ano ano, konečně kváskový 🙂, i když jsem to trochu ošidila a přeučovala jsem žitný kvásek, vzala jsem lžíci žitného, nakrmila 3 lžícemi Doves Farm mouky a vodou, další den jsem zase nechala jenom lžíci a přidala další 3 lžíce Doves Farm mouky a vodu a takhle asi 10 dní za sebou až by tam té žitné mouky mělo být jen stopové množství, na čistě bezlepkový se teprve chystám
a recept na chleba je pak tento:
2 lžíce kvásku smícháme s 200g bezlepkové mouky (já jsem použila Doves Farm tmavou chlebovou, ale dle originálního receptu může být různá jednodruhová - teff, jáhly, quinoa, pohanka, třeba i Mix B) a 200 - 250ml vlažné vody (konzistence má být hustější těstíčko), necháme 8 - 12 hodin (přes noc) prokvasit, poté odebereme 2 lžíce kvásku do lednice a do zbytku přimícháme 300g Jizerky, 2 pl oleje, 1a 1/2 čl soli, 1čl soli, 200 - 250ml vody (celkem by jí mělo být 450 ml, přidávat podle potřeby na nelepivé těsto), vyndat na pomoučený vál, popřekládat (zespoda nahoru, zhora dolu, zleva doprava a zprava doleva) a dát kynout 5 - 6 hodin, rozpálíme troubu spolu s nádobou na pečení s víkem (litinový hrnec, skleněná forma ...) na maximum, rozpálenou nádobu rychle vytáhneme z trouby, přendáme těsto, dáme do trouby a přiklopíme, pečeme 10 minut přiklopené, pak 20 minut odklopené, poté snížíme teplotu na 200st a dopečeme (já dopékala asi dalších 20 minut)
kváskový bezlepkový?