3 / 43
    Moje musaka

    Masová smě:
    600g mletého masa (já použila mix hovězí + vepřové)
    1 konzerva rajčat / 3-4 větší dobře uzrálá rajčata + rajčatový protlak
    300ml hovězího vývaru
    skořice
    oregano
    cibule
    sůl, pepř

    zesklovatíme cibuli, přihodíme mleté maso, nejlépe po částech, opékáme a přitom vařečkou rozdělujeme na malé kousky, jakmile je maso opečené přihodíme rajčatovou konzervu nebo nakrájená rajčata a protlak (v tom případě to chce nechat déle dusit), přidáme skořici (tak 1 lžičku) a oregano, hovězí vývar a necháme dusit, dokud se tekutina nevyvaří asi na jednu polovinu

    Bešamel:
    100g másla
    100g Jizerky
    600ml mléka
    1vejce
    muškátový oříšek
    90g strouhaného parmazánu
    z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme mléko a za stálého míchání necháme provařit do zhoustnutí, stáhneme z ohně, nastrouháme trochu muškátového oříšku, vsypeme parmazán a po zchladnutí i vajíčko

    Lilek nakrájíme na tenké plátky (cca 0.5mm), posolíme a necháme vypotit asi 30 minut, osušíme, zakápneme olivovým olejem a dáme opéct do trouby.
    Já přidávám ještě vařené brambory na plátky, i když v originálním receptu nejsou.

    Jakmile máme všechny vrstvy nachystané, můžeme začít skládat, první lilek, pak brambory, plátky rajčat, masová směs, bešamel a znovu dokola, končí se bešamelem. Dáme péct do trouby asi na 50 minut na 180stupňů.

    2. čer 2013