gabri80
26. črc 2010

PORODNICE Apolinář, Praha 2

Co s sebou do porodnice - Praha 2, Apolinář ?

MAMINKA
Všechny doklady (viz "Porod/Doklady")
K porodu:

  • župan
  • omyvatelné přezůvky (event. boty do sprchy)
  • ústní vodu, tělové mléko, krém
  • toaletní potřeby, dva ručníky
  • masážní gel nebo olej
  • na rty ochrannou tyčinku
  • nápoj v malé PET lahvi
  • energetické bonbony (žvýkačku NE)
  • čtení, walkmana, notýsek, tužku

Pro další pobyt:

  • 2 mateřské podprsenky
  • vložky do podprsenky (nebo vyvařené plenky), event. mast na bradavky
  • dostatek spodních kalhotek event. síťované kalhotky nebo kalhotky na jedno použití – koupíte ve zdravotních potřebách, lékárnách

Noční košile, vložky a WC papír jsou k dispozici !

TATÍNEK
K porodu:

  • pohodlné oblečení
  • přezutí
  • jídlo, pití

Možno vzít: mobilní telefon, fotoaparát, kameru – porodnice za tyto věci NERUČÍ

MIMINKO
Pro pobyt v porodnici:
Do porodnice si vezměte i plenkové kalhotky pro miminko. Na odělení šestinedělí dostanete od dětských sester zásobu kalhotek pouze na prvních 24 hodin. Kalhotky lze zakoupit i v bufetu v přízemí kliniky.
Na oddělení lze používat i pleny látkové. Vlastní oblečky ani kosmetiku pro miminko během pobytu v porodnici nepotřebujete.

Co nachystat pro Vaše miminko až půjdete domů ?

  • vyvařené a vyžehlené plenky (asi 4ks)
  • plenkové kalhotky na jedno použití (2-3ks)
  • košilku, dupačky, (body), 2 kabátky, 2 čepičky (bavlna, příze, vlna),
    ponožky (bačkůrky)
  • zavinovačku, deku na zabalení miminka – vše dle ročního období
  • tašku či autosedačku – myslete na bezpečí Vašeho miminka

***********************************************************************************************************

Doklady

Chystáte se do porodnice ?

Připravte si:

  • občanský průkaz (cizinky pas)
  • těhotenskou průkazku (event. výsledky vyšetření)
  • kartičku zdravotní pojišťovny
  • vyplněný dotazník o jménu dítěte podepsaný oběma rodiči (obdržíte v naší těhotenské poradně)
  • pokud jste se rozhodla darovat pupečníkovou krev, nezapomeňte vyplněný tiskopis z těhotenské poradny

PRO MATRIKU

  • provdané maminky – oddací list, vyplněný dotazník o jménu
  • svobodné maminky – rodný list, vyplněný dotazník o jménu
  • rozvedené maminky – rodný list, rozvodový list, vyplněný dotazník o jménu

Pokud si svobodná nebo rozvedená maminka přeje, po domluvě s otcem dítěte, aby dítě mělo příjmení po svém otci, musí být přiložen doklad o určení otcovství. Ten Vám vystaví před porodem matrika při OÚ (např. v místě bydliště, za přítomnosti obou budoucích rodičů – doklady s sebou). Doklady musí být v originále nebo notářsky ověřené kopie.
Všechny uvedené doklady si od Vás vyžádá paní matrikářka, která Vás navštíví po porodu během vašeho pobytu v porodnici. Na základě těchto dokladů zajistí rodný list a rodné číslo dítěte na matrice Úřadu MČ pro Prahu 2.
Matrika Úřadu MČ pro Prahu 2 se nachází v Jugoslávské ul. 20, v 1.patře (vždy v pondělí a ve středu od 8-12/13-17 hod., tel.: 222 513 811). Při návštěvě úřadu je nutné mít s sebou občanské průkazy obou rodičů. Budou Vám vráceny předložené doklady a vystaven rodný list dítěte.

***********************************************************************************************************

Užitečné rady od porodní asistentky

Kdy odjet do porodnice ?

1. jestliže mi odteče plodová voda - vezmu si vložku a po jejím prosáknutí se do dvou hodin dostavím do porodnice. Vždy hodnotím barvu toho, co odtéká. Je-li voda narůžovělá s příměsí mázku a nemám kontrakce, je vše v pořádku a nemusím spěchat. Má-li jinou barvu / žlutou, zelenou, nahnědlou nebo obsahuje jasnou krev/ na nic a nikoho nečekám, zavolám si sanitku a odjíždím do porodnice ihned.

2. jestliže začnu krvácet jasnou krví a je potřeba použít více než dvě vložky - na nikoho nečekám, volám sanitku a odjíždím ihned. Špinění nebo hlen s krví nejsou na závadu, to způsobuje otevírání porodních cest.

3. jestliže mám jakoukoliv pochybnost ohledně pohybů, ať se miminko hýbe moc až to bolí, nebo ať se hýbe málo, je dobré přijet kdykoliv do své vybrané porodnice a nechat si natočit kontrolní monitor. Nikdo se nebude zlobit. Je normální, že miminko má intervaly asi 20min. kdy spí a kdy se hýbe. Vždy se snažím rozeznat, zda se pohyby liší od běžného denního normálu.

4. jestliže mám pravidelné stahy, které zesilují a které mě nutí měnit rytmus dýchání a polohy těla. Intervaly mezi jednotlivými kontrakcemi by měly být asi 5minut a nelze od nich odpoutat pozornost a musím se plně každé kontrakci věnovat. Prvorodička by měla pociťovat tyto stahy zesilující alespoň 2 hodiny a z toho by nějakou dobu měla vyzkoušet koupel v příjemně teplé vodě asi 37 - 38°C. Musím cítit pohyby a nesmím krvácet. Jestliže mi ve vodě odteče plodová voda, nic se nestane, po koupeli zjistím, že teče a odjíždím do porodnice. Plodová voda teče až do porodu miminka, tudíž nelze přehlédnout.

5. jestliže mám velký tlak na konečník (ne jako při pravidelné stolici, ale jako při veliké zácpě), je čas jet do porodnice i při delším intervalu pravidelných zesilujících kontrakcí. Pravidelnou masáží hráze od 36. týdne těhotenství poznám tento tlak, je velmi podobný jako při masáži.

Odchod hlenové zátky nebo poslíčky mě do porodnice nemusí přivádět. Hlenová zátka zpravidla odchází 24 hodin před začátkem porodu, takže mohu očekávat v následujících hodinách, že začnou pravidelné stahy. Může být i narůžovělá, hodně vodnatá nebo naopak hodně hustá. Hlenová zátka odejde jednorázově a potom již nic neodtéká. Naopak plodová voda nikdy nepřestane téci, až po porodu miminka. Poslíčky dokážou být velmi nepříjemné, ale nemají pravidelné intervaly, nezesilují, jsou stále stejně silné a často i bolestivé ale koupelí v teple vodě zjistíme, zda ustupují či zesilují. Jestliže kontrakce ustupují, protahují se intervaly a slábnou, jedná se o poslíčky a ty nevedou k porodu. Jen porodní cesty se připravují na porod.

***********************************************************************************************************

Užívání bylin během porodu

LEVANDULE - čistý rostlinný extrakt naředěný rostlinnými oleji, můžeme na porodním sále používat buď jako přídavek do vody v době, kdy maminka může do vany, nebo ho lze aplikovat jen několik kapek na oblast zad v oblasti beder a pečlivě rozmasírovat. Levandulový extrakt je velmi účinný a napomáhá otevírání porodních cest.

EUGENIE - čistý rostlinný extrakt z hřebíčku naředěný rostlinnými oleji. Tento druh oleje využíváme k posilování kontrakcí. Tímto olejem u vnímavých maminek na bylinky lze nahradit infuze s oxytocinem.Vtírá se zase do oblasti bederní páteře nebo do oblasti šíjového svalstva. Opět se podává pouze několik kapek rozdělených na místa předem uváděná.

KARITÉ - obilninové oleje určené k masáži bederní oblasti během kontrakcí.Napomáhá k uvolnění napjatého svalstva.

SMĚS OLEJŮ - připravovaných v návaznosti s farmaceutickou laborantkou, které obsahují jasmín, šalvěj muškátovou, kadidlo rozpuštěné v mandlovém oleji. Tato směs podporuje kontrakce, posiluje rodičku těsně před porodem, ale má svoje kontraindikace.

SMĚS OLEJŮ - obsahujících sporýš, majoránku, muškátovou šalvěj a vše rozpuštěné ve slunečnicovém oleji. Tato směs také podporuje kontrakce.

MUŠKÁTOVÁ ŠALVĚJ - extrakt používaný do aromalampy k uvolnění.

RŮŽOVÁ PALMA - extrakt používaný do aromalampy k uvolnění a naladění na porodní děj.

Všechny tyto aromatické oleje budou nabídnuty maminkám rodících na druhém porodním sále. Jsou hrazeny z nadačního fondu GENOM, do kterého přispívají manželské páry připravující se k porodu v našich kurzech a doprovody maminek k porodu. Doporučujeme všechny byliny používat stejně uvážlivě jako léky, protože každá z bylin má okolo porodu dobu, kdy je nejúčinnější. Maminkám, které jsou bylinám nakloněny, doporučujeme použít nejdříve vždy byliny a teprve při neúspěchu zvládnutí bolesti a nebo pomalém otevírání přistoupit ke klasickému medikamentoznímu vedení porodu. Léky i byliny lze kombinovat.

***********************************************************************************************************

škoda, že nepíšeš o brněnské porodnici, to by se mi víc hodilo... ale tento článek je SUPER, pěkně info pohromadě

26. črc 2010
gabri80
autor

@xyprincezna
Děkuji za pochvalu 🙂 chci mít všechno info pěkně pohromadě 🙂 ale jsem ráda, když to bude užitečné i pro jiné maminky 🙂

26. črc 2010

@gabri80 super seznam, dekuju 🙂

26. črc 2010

Začni psát komentář...

Odešli