gabri80
24. zář 2010

36. týden těhotenství

36. týden těhotenství

Změny vašeho těla
V tomto období, jak vaše děťátko zabírá hodně místa ve vašem bříšku, můžete mít potíže s přijímáním větších porcí jídla.  Jezte proto během dne menší porce, avšak častěji. Na druhé straně se vám však zlepší pálení žáhy a bude se vám lépe dýchat, jak vaše dítě více klesne k pánvi. Toto „odlehčení“ většinou nastává pár týdnů před porodem, pokud se jedná o vaše první dítě.
Vaše děťátko
V 36. týdnu vaše dítě váží už téměř 2,7 kg a měří něco kolem 48cm. Jeho tělo, které bylo pokryto jemnými chloupky a tzv. mázkem vernixem, se pomalinku této ochrany zbavuje. Tato ochrana ho chránila před plodovou vodou, ve které byl po devět měsíců ponořen.
Vaše děťátko by mělo být nyní v poloze hlavou dolů.
Tipy pro vás
Termín vašeho porodu se blíží. Nemějte z ničeho strach a pomalinku se už připravujte na cestu do porodnice. Nezapomeňte si důležité věci, které musíte mít s sebou do nemocnice. Nejlépe je už mít připravenou tašku, abyste v případě prvních známek porodu mohla bez problémů vyrazit do porodnice.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

36. týden

Vaše miminko

Vaše miminko je den ode dne baculatější, každý týden přibere v této finální fázi celých 250 gramů. Pokud to je Vaše první miminko, může být již v poloze hlavou dolů, připravené na porod – jestli však cítíte, jak se ve Vás ještě převaluje, je to naprosto normální. Měří teď kolem 45 cm a váží 2500-2700 gramů, moc místa mu tam dole už nezbývá!

Vy

Děloha Vám již výrazně tlačí na močový měchýř, proto nebudete schopna udržet moč příliš dlouho a budete muset velmi často chodit na záchod. Bude to jedna z nepříjemných stránek těhotenství v těchto posledních několika týdnech.
Mezi 35.- 37. týdnem se provádějí důležitá mikrobiologická vyšetření poševního prostředí, čímž se zjišťuje přítomnost bakterií, jež by mohly infikovat plod během porodu. Pokud by byl v porodních cestách streptokok zjištěn, nepanikařte, má ho v sobě až 20 % těhulek. Stačí obvykle podat antibiotika k porodu, s cílem ochránit plod, ne vyléčit Vás.
Máte-li stále potíže se zácpou, můžete vyzkoušet homeopatika, ráno zkuste vypít sklenici teplé osolené vody. Neustále byste si měla promazávat pokožku břicha.
Kolem 36. týdne se také žena převádí z gynekologické ambulance do porodnice, ve které bude rodit.
Abyste se v noci dostatečně vyspala, pokuste se před spaním moc nepít – ale o to více pijte během dne. Než si půjdete lehnout, vezměte to přes záchod, vyčůrejte se co nejvíce, pomoci by Vám mělo, když se předkloníte.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

36. týden těhotenství

Miminko

Velikost cca 46cm. Váha cca 2800g. Zatímco vy už vůbec nemusíte přibrat, pro dítě nastává období největšího nárůstu hmotnosti. Každý týden teď přibere 250 – 350 gramů.

Nehty na nohou dosahují ke koncům prstů. Pupeční šňůra je dlouhá přibližně půl metru.

Dítě již vypadá tak, jako před narozením – má plné tvářičky a v podkoží je již uloženo určité množství tuku.

I když kosti jsou již pevné a dobře vytvořené, lebeční švy nejsou spojeny – a ani do porodu nesrostou, aby dítě mohlo projít porodním kanálem.

Lanugo z těla miminka už téměř zmizelo a také mázek, který jej poslední měsíce pokrýval a je v podstatě pryč. Jen na některých částech těla mohou být ještě malé zbytky. Pokud přemýšlíte, kam se poděl, dítě jej spolklo a uložil se do střev, kde bude vyloučen jako první stolice – smolka.

Maminka

V této době dosahuje děloha nejvýše za celé těhotenství a je přibližně patnáctkrát větší, než před otěhotněním – posledních několik dní se mamince hůře dýchalo a mohla mít i problémy se snědením většího množství jídla. Většinou začíná v této době miminko sestupovat dolů do pánve. Čímž se problémy s dýcháním a pálením žáhy zmenší.

Na duhou stranu to znamená větší tlak hlavičky na močový měchýř a tedy i problémy s chůzí a velmi časté močení. Zvlášť pokud se řídíte radami ohledně otoků – mezi které patří i dostatečné množství tekutin.

Průměrný přírůstek váhy je 11 kilogramů, ale může se pohybovat od 7,5 do 17,5 kilo.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

36. týden těhotenství

Ve 36. týdnu těhotenství měří plod zhruba 47 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 2600 g.

Dítě nyní především rychle přibírá na váze. Do konce těhotenství se bude jeho váha zvyšovat zhruba o 30 g denně.

Lanugo, jemné chmýří pokrývající pokožku, se začíná ztrácet. Mizet začíná také vernix caseosa, neboli mázek, který chránil kůži před solemi obsaženými v plodové vodě. Lanugo i mázek se uvolňují do plodové vody a dítě je spolu s plodovou vodou polyká. Ze spolykaných částic plodové vody, střevních buněk a žlučových barviv se vytváří první stolice dítěte po porodu nazývaná mekonium, česky smolka.

Dítě je v tomto týdnu již ve většině případů otočeno hlavičkou dolů. Pokud je dítě v jiné poloze, je jen malá pravděpodobnost, že se ještě otočí hlavičkou dolů.

 36. týden těhotenství: pokles dělohy

Zhruba v tomto týdnu dochází u žen, které jsou těhotné poprvé, k poklesu dělohy směrem dolů do pánve. Tento jev je jednou ze známek blížícího se porodu, ale nedá se podle něj odhadovat, kdy porod nastane. Další známkou blížícího se porodu jsou častější Braxtonovy-Hicksovy kontrakce (poslíčci) – nepravidelné a nebolestivé kontrakce, které se objevují na konci těhotenství u každé ženy.

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

36. týden těhotenství

Miminko už měří přibližně 46 cm a váží 2 500–2 800 g. V tomto období přibývá na hmotnosti asi 200 gramů týdně a průměrné miminko má porodní hmotnost asi 3 400 g.
Dítě již vypadá tak, jako před narozením – má plné tvářičky a v podkoží je již uloženo určité množství tuku. Jeho tělo, které bylo pokryto jemnými chloupky a tzv. mázkem vernixem, se pomalinku této ochrany zbavuje.

Co se děje ve vašem těle

V posledních týdnech těhotenství se děloha natolik zvětšila, že vás určitě tlačí na žaludek (špatně se vám polykají větší kousky jídla), plíce (hůř se vám dýchá) a močový měchýř (chodíte často na malou). Mohou se vám zhoršit i křečové žily, což může omezit vaši tělesnou aktivitu.
Vaše tělo je schopné produkovat mateřské mléko přibližně od 6. měsíce těhotenství. Možná pozorujete kapičky světle žluté tekutiny na vašich bradavkách, které říkáme kolostrum. Je to ta nejlepší potrava pro první dny života vašeho miminka. Obsahuje cenné protilátky, které chrání dítě před nemocemi. Asi tak po třech dnech po porodu nahradí kolostrum už vytvořené mateřské mléko. Začátek laktace vyvolává hormon prolaktin. Je to doba, kdy zvýšené zásobování prsů krví a začátek laktace způsobuje, že prsa jsou plná, tvrdá a bolavá. Jestliže miminko kojíte, prsa se vyprázdní a potom naplní podle jeho potřeby.
V třetím trimestru, podobně jako v prvním, se budete cítit více unavená.
Vyčerpanost v třetím trimestru je způsobená hlavně díky rostoucí děloze, nedostatku spánku a v souvislosti s psychickou zátěží před porodem.

Vyšetření ve 36. týdnu těhotenství:

  • Krevní tlak (TK)
  • Puls (P)
  • Tělesná hmotnost a vyšetření moči chemicky, papírovým proužkem
  • U Rh negativních žen opět kontrola protilátek
  • Kardiotokogram u žen s rizikovým těhotenstvím
  • Krevní obraz matky
  • Kultivace z pochvy se zaměřením na streptokokovou infekci

Začni psát komentář...

Odešli