Co bys měl z jídelníčku odstranit?
    • Bílá mouka (pečivo a těstoviny, které nejsou celozrnné), nevhodné jsou zejména koláče a cukrárenské výrobky – pozor, některý tmavý chleba není o nic zdravější, může být pouze obarven karamelem, čti proto pozorně etikety a kupuj výhradně pečivo celozrnné; bílá mouka také doslova zalepuje střevní stěnu a nemohou se tedy vstřebávat živiny z potravy.
    • Cukr a potraviny, které ho obsahují (samotný cukr na slazení, čokoláda, sladkosti) – pokud máš rád mlsání, kup si kvalitní hořkou čokoládu, a když máš chuť, dejte si jeden čtvereček. Díky hořké chuti se jí sní méně, navíc obsahuje prospěšný hořčík. V případě, že se neobejdeš bez oslazené kávy či čaje doporučuji produkt Cukren, který je vyroben ze sukralózy (z cukru), ale jeho velkou výhodou je při stejné sladivosti možnost použít mnohem menší množství, tím pádem přijmeš o 65% méně kalorií.
    Pozor – např. müsli tyčinky nebo celozrnné sušenky nejsou zdravou variantou mlsání, složením i kalorickou hodnotou se blíží klasickým sladkostem (i celozrnné keksy obsahují mouku, cukr a tuk a jsou stejně kalorické jako běžné sušenky).
    Chutě na sladké mohou být projevem nedostatku některých vitamínů či minerálů a tak je doplň pestrou stravou a multivitaminovým přípravkem.
    • Nevhodné tuky (živočišné tuky, tučné maso, smetana, tučné sýry, rostlinné ztužené tuky) – např. pod sýr na chleba není roztíratelný tuk potřeba, místo něj přidej papriku nebo rajče.
    • Uzeniny (salámy, paštiky, párky apod.) – nahradit kvalitní libovou krůtí šunkou nebo pršutem – místo většího množství levného salámu raději kup poloviční množství kvalitní dušené šunky nebo pršutu, ale ani tato kvalitní uzenina by se neměla jíst denně díky vysokému obsahu soli. Levné paštiky a salámy nekupuj vůbec, obsahují pouze tuk, sůl, mouku a množství barviv, konzervantů a ochucovadel.
    • Smažené potraviny – chutné jídlo lze připravit i dušením či pečením ve vlastní šťávě s minimálním použitím tuků.
    • Potraviny obsahující glutamát a potraviny s přídavky barviv a konzervantů, tzv. éček (bujóny, instantní potraviny, čínské občerstvení, tavené sýry, salámy, barvené pudinky, některé snídaňové
    cereálie, sladidla, sirupy a sycené nápoje) – čti pozorně etikety – mohou způsobit mnoho alergických reakcí a zatěžují nepřiměřeně organismus a jsou velmi nevhodné až nebezpečné.
    • Velkou překážkou v hubnutí je také konzumace ovocných džusů nebo slazených minerálních vod (i uměle slazených).
    • Tavené sýry - obsahují fosfor, který omezuje vstřebávání vápníku v těle, proto je z jídelníčku úplně vyřaď.
    • Cola – obsahuje velké množství pro tělo nevhodných a zatěžujících látek; například kyselina fosforečná silně odvápňuje kosti, díky obsahu cukru má příliš vysokou energetickou hodnotu.
    • Umělá sladidla – zatěžují organismus, velmi nevhodné při redukci protože po nich máme chuť na sladké. Některá sladidla nejsou o nic méně kalorická než běžný cukr.
    • Mléko - je těžce stravitelné, může vyvolat alergie, a proto je vhodnější používat zakysané výrobky (kefír, jogurtové mléko, podmáslí…). Tělo dokáže takto upravený mléčný výrobek lépe zpracovat a i vápník je mnohem více využitelný z mléka zakysaného.
    • Alkohol (pokud máš opravdu dobrý důvod k přiťuknutí, nech si nalít sklenici vinného střiku z bílého vína s vodou). Alkohol je poměrně kalorický a zatěžuje organismus jeho odbouráváním. Tělo pak přednostně spaluje alkohol a ne tuky!
    • Sladké pečivo. Je to pouze zdroj nekvalitních cukrů, které především při konzumaci